Avkoppling i herrgårdsmiljö

Helheten på Knistad G&CC höjer besöket.

Avkoppling i herrgårdsmiljö
Knistad G&CC. Antal hål: 18. Spelklar: 1990. Greenfee: 450–550 kronor. Arkitekt: Jeremy Turner. Hemsida:knistad.se //Foto: Svensk Golf
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vi börjar med en kaffe och fralla på terrassen innan vi slår ut på den här vackra parkbanan utanför Skövde i Västergötland.

Det känns naturligt eftersom Knistad G&CC har en av Golf­sveriges mest avkopplande miljöer. Fikat och omgivningen med lövträdsdungar och vackra historiska byggnader skänker ett nödvändigt lugn som behövs före en golfrond.

En mäktig gul herrgård utgör navet och banan ringlar sig runt dess alla sidor vilket gör att du alltid är ganska nära anläggningens centrum.

Första nio spelas på ena sidan herrgården och sista nio på den andra.

Knistad inleds snällt med en frikostig och välkomnande parfemma där du kan sprida lite som du vill från tee och komma undan med det. En serie halvträffar gör inte så mycket på ettan.

Knistad är en lättspelad och stadig park­bana med många hål som kräver rejäla och precisa slag från tee för att man enklare ska kunna ta sig an greenområdena. Men även om det inte blir precis som man tänkt sig så kritas sällan katastrofscorer ner i kortet.

Greenerna rullar klart godkänt och är ganska svårlästa då det ofta faller lite mer än det ser ut. Bunkersättningen är också väl genomtänkt och de allra flesta är i spel för medelgolfare.

Det enda vi egentligen skulle önska, för att banan skulle ta klivet upp en division, är några fler hål som sticker ut lite grann och bryter mönstret.

Trean, par 4 med dogleg höger, och sexan, par 4 med dogleg vänster, är två vackra hål med nerv och livfull layout. De hålen skulle behöva sällskap och hela banan ­skulle behöva vässas en smula rent visuellt för att ta Knistad till nästa nivå.

På pluskontot ska sägas att banan saknar riktigt svaga punkter och arkitekten Jeremy Turner har verkligen lyckats skapa en bra blandning där du tjänar på att kunna sätta olika skruvar på olika hål.

Banan avslutas som den inleds – med en snäll parfemma som den långtslående kan försöka attackera på två slag.

Efter ronden varvar vi ner där vi började, på terrassen med utsikt över sista green.

I kategorin "after golf" håller Knistad allra högsta klass med bra hotell, konferens, aktiviteter, restaurang och bar.

Där du kan glömma alla snedslag och drömma om alla birdies du ska göra nästa rond.

Ny chans imorgon.


Har du spelat Knistad?
Ja
3
5
Nej