Sex ”regler” som borde gälla för glada amtörer

Golf är det roligaste som finns. Men sporten kan bli ännu roligare. Här är sex regler som gör att vår älskade sport kan bli bättre för glada amatörer.

Sex ”regler” som borde gälla för glada amtörer
En skön kvällsrunda kan bli ännu trevligare om man justerar reglerna något. //Foto: iStock
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Från och med 1 januari 2019 spelas golf efter en uppdaterad regelbok. De nya reglerna har mottagits med både burop och jubel av proffsen.
En del förändringar anser proffsen inte tillför något.
Andra regler har till viss del gjort sporten bättre.

Men med den svenska golfsäsongen i antågande kanske vi amatörer borde spela efter lite annorlunda regler. Det skulle kunna göra golfen både roligare och snabbare.

Här är fem regelförslag som borde gälla för glada amatörer

1. Mulligan

För oss som kliver upp på första tee med en rygg stelare än Bubba Watsons driverskaft borde en andraserve vara godkänd. Dels ger det oss en chans att få en bra start på golfrundan och dessutom gör det att spelet, kanske, går snabbare. För istället för att tillbringa tre minuter ute i höggräset kan vi gå till boll två som (självklart) ligger mitt i fairway.

Nya regelrna säger att man ska droppa från knähöjd. Men måste vi verkligen göra det? Foto: Getty images

2. Givmildare droppmarginal

Måste vi droppa korrekt hela tiden? Bollen ska droppas från knähöjd och bollen borde därför lättare stanna inom det område där bollen ska ligga. Men är du mitt i en backe kanske vi bara ska placera bollen direkt. Rickie Fowler fick i Mexiko två slags plikt för att ha pliktat från axelhöjd. Vi glada amatörer borde få droppa hur vi vill.

3. Ready golf + amatörer = sant

Det enklaste sättet för oss amatörer att snabba på spelet är att slå när vi är redo. Visst, spelar du match kanske regeln inte gäller men under en vanlig lördagsrunda borde alltid spelaren som är redo spela. På så sätt kommer speltempot öka dramatiskt. Påminn varandra om "regeln" och vips kommer du hinna hem till fotbollsmatchen vid 16.00.

Är bollen inom en halvmeter måste vi inte sätta den i hål. Låt oss istället gå vidare. Foto: iStock

4. Allt inom en halvmeter är klart

Är din boll en halvmeter från hål får du putten. Träna på kortputtar görs bäst på övningsgreen. Dessutom: Är det en birdieputt ska du belönas för ett vackert inspel. Är det en putt för dubbel kan vi väl lika gärna ta den bollen och knata vidare utan ännu mer salt i vårt vidöppna golfsår…

Om din boll är i fairway men stannar i en torv borde vi få placera bollen bredvid. Foto: iStock

5. Mer MUA åt folket!

Du dunkar ut en boll mitt i fairway för att komma fram till ett uselt läge i en uppslagen torv. Det är väl inte så snällt. Lägg den bredvid istället. Samma sak bör gälla vid torrfläckar och onaturliga dräneringssvackor. Om man är snäll kanske man kan kalla en torva för "mark under arbete"...

6. Out-of-bounds är bara ett förslag

Är din boll Oob efter tre meter kanske det är läge att slå en ny boll från tee. Men om det är en lindansare kan vi väl bara droppa en boll där framme med två slags plikt. Spelet snabbas på och det blir lite roligare att spela golf.


Bra förslag?
Ja
96
65
Nej