GUSTAFSON: Dags att sikta på egen hand

Sophie Gustafson skriver krönika om den nya golfregeln.

GUSTAFSON: Dags att sikta på egen hand
Krönikör Sophie Gustafson. //Foto: Getty Images
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Från och med 1 januari finns många regelnyheter att bekanta sig med. Mina första intryck är att R&A och USGA har lyckats riktigt bra den här gången. Reglerna har blivit färre och lättare att hålla reda på.

Visst blir det en omställning för oss lite äldre rävar som har tragglat med de gamla reglerna i många år. Men var så säker, det kommer bli enklare även för oss.

Leta boll får du nu bara göra i tre minuter istället för fem. En väldigt bra ändring. Har du inte hittat bollen efter tre minuter är det sällan du hittar den överhuvudtaget. Om vi ska vara ärliga så vill heller ingen leta efter din boll mer än nödvändigt ändå. Därför brukar jag och mina vänner köra LS-golf. Leta själv.

"Av någon outgrundlig anledning har många LPGA-spelare helt förlorat förmågan att sikta in sig själva"

En annan ny regel säger att du måste sikta själv. Du får inte längre använda din caddie att linjera upp dig inför slaget. Det var nog en och annan LPGA-spelare som grymtade lite när de hörde den ändringen. Av någon outgrundlig anledning har många LPGA-spelare helt förlorat förmågan att sikta in sig själva. De har haft sin caddie stående bakom dem för att de ska kunna slå bollen dit de vill.

Jag måste undra, hur förlorade de den förmågan? Som amatör hade de ingen caddie men lyckades säkert få iväg bollen i någorlunda rätt riktning ändå. Nu blir det i alla fall stopp för det och vi får väl se om ledartavlan fortfarande domineras av radiostyrda robotar framöver.

Den bästa regeln som infördes för oss ute på tourerna trädde dock i kraft redan 1 januari 2018 då de helt stängde dörren för soffliggarna att ringa in regelbrott.

Att ge allmänheten tillåtelse att ringa in potentiella fel som de hade sett i slowmotion på en HD-skärm var helt absurt. Det finns en mängd exempel på majortävlingar som har avgjorts bara för att Nisse Svensson sett något på sin tv och ringt till tävlingsledningen. 

Lexi Thompson fick fyra pliktslag mitt under pågående finalvarv av ANA Inspiration 2017 för ett fel hon hade gjort dagen innan. Någon hade spelat in lördagens spel, satt sig på söndag morgon för att se på tredje varvet, sett regelbrottet och ringt in. Domarna hade inget val utan var tvungna att gå ut och tala om för Thompson efter tolv hål att hon får lägga på fyra slag på sin score. Tuffa bud när du leder med tre slag och har sex hål kvar.

Anna Nordqvist blev också påkommen av en soffliggare med att ha rört två sandkorn i baksvingen i en fairwaybunker under sär­spelet av US Women's Open 2017. Att Nordqvist fick plikt då var helt åt skogen fel. Ingen kunde se det med blotta ögat och det gjorde inte en gnutta skillnad för hennes slag.

Regler ska vara enkla och de ska straffa dem som ger sig själva en otillåten fördel.

Den stora omgörning som nu gjorts är en mycket bra start. Nu är det dags för mig att plugga. Regler är inte till för att brytas men är du smart ser du till att använda dem till din fördel.


Dags att sikta på egen hand!
Ja
58
0
Nej