Van Lanschot Senior Open – Round Two

Artiklar

11 saker som gör banan bättre i år

Torkan förra sommaren ställde till stora problem för svenska banor. Nu tipsar SGF:s expert hur banan kan bli bättre 2019.

Text: CM Hellsten • 2019-01-23 Uppdaterad 2019-12-12

Sommaren 2018 drog ett kompakt högtryck in över Sverige och hettan ställde till stora problem i samhället: enorma skogsbränder, vattendrag som sinade och kor fick nödslaktas.
Dessutom kom det under långa perioder inget regn.

Svåra skador som kan ta flera år att komma till rätta med

Från golfklubbar runt om i landet rapporterades det om hur den rekordvarma sommaren påverkade banorna och hur skadorna kan ta flera säsonger att åtgärda.

Hotet mot Nordea Masters – torkan

Håkan Blusi arbetar som bankonsulent på Svenska Golfförbundet och hans expertområde är övervintring av golfbanor.
tidningen Golfnyttan levererar han 11 tips på hur banorna kan bli bättre 2019.

Kolla in Håkan Blusis lista:

1) Dagga av: Viktigt för att gräset ska kunna tillgodogöra sig solen så mycket som möjligt, och för att vattnet ska transporteras bort ur växten och därmed ladda med energi, kolhydrater, inför vintern. Börja så fort det blir tung dagg.

2) Balanserat gödslingsprogram: Tillför inte mer kväve än gräset kan tillgodogöra sig och gödsla endast så länge gräset växer. Använder du godkända medel för stråförkortning, använd det så länge gräset växer.

3) Stödså: Gäller ytor som behöver fyllas på, främst tee, green och fairway. Augusti och september är bra månader för det.

4) Sanddressa: Gäller de ytor som inte blivit sanddressade under säsongen, främst fairway. Det ger bättre och mer välmående turf eftersom thatchen behöver blandas upp med sand, det vill säga lagret under gräsytan där döda växtdelar samlas efter bland annat klippning. Skapar stabilare turf!

5) Gallra skogen: Kan göras när som helst och skapar bättre ljusinsläpp. Bra för fairway, ännu bättre för tee och green. Skapar ljusinsläpp även höst, vinter och vår då solen står lågt.

Så kan golfklubbarna bidra i Foderhjälpen

6) Slipa aggregaten: Vassa aggregat ger renare snitt vilket ger gräset bättre motståndskraft mot bland annat svampangrepp.

7) Minimera antalet klippningar: Klippning stressar gräset. Komplettera med vältning enligt metoden »två dagars vältning, en dags klippning«.

8) Lufta: Gäller de ytor som har behov av det. Helt ok att göra när gräset är i god tillväxt, så att inget ovälkommet gräs kommer in.

9) Växtskydd: Använd växtskydd när det är torrt och fint, speciellt sista omgången före vintern. Använd från början av oktober norrut till mitten av november söderut, förutom i Skåne där växtskydd kan behövas även på vintern.

10) Titta över bevattningsanläggningen: När du tömt anläggningen på vatten, se till att spridarna står rakt och att inga pumpar läcker. Titta även över dammarna så att det är täta och fundera på om det inte är dags att utöka befintliga, eller anlägga fler. Vattenbrist var ett stort problem 2018.  

11) Täckning av greener: Det kanske viktigaste av alla åtgärder på de platser i landet där det är aktuellt. Planera och täck när det är torrt och fint, och gräset slutat växa. Säkerställ att vatten inte kan rinna in under dukarna! Täck av så snabbt du kan i vår och lägg på en duk som andas. Åtta av tio gånger är täckning av greener en vinstlott!



Text: CM Hellsten • 2019-01-23
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top