5de3f167c04bf

Artiklar

Svensk Golf testar 9 nya regler

Lyckliga insikter, traditionella tankegångar och klart snabbare speltempo. Så här gick det till när redaktionen testade nya golfreglerna.

Text: Svensk Golf • 2018-12-19 Uppdaterad 2019-12-12

1) Droppa i knähöjd, regel 14.3b:

”Det började bedrövligt och min stora vana trogen droppade jag i axelhöjd. Tack och lov får jag göra om droppen. Att luta sig framåt med hyfsat raka ben gör det här momentet väldigt mycket enklare och mer rättvist, då bollen inte får någon hög studs och rullar iväg som den kan göra vid axelhöjdsdropp. Detsamma gäller förstås om man går ner på ett knä och droppar i höjd med det andra, vilket också är til­låtet. Men jag som de allra flesta kommer nog välja att luta mig framåt. För ingen av oss vill väl komma in till klubbhuset med ett nedsmutsat knä som om man spelat fotboll på lunchrasten.”
– Olof Åsgård, redaktör.

Droppa bollen i knähöjd

2) Vattenfritt rödmarkerat pliktområde, ny definition:

”Jättebra för speltempot att klubbarna nu kan välja vad som ska markeras med röda och gula pinnar. Jag hoppas dock att det här inte leder till överdrift, om alla problemområden utanför spelfältet blir pliktområden kommer fler damma på allt de har med drivern eftersom de vet att de alltid kan droppa och plikta om det går snett… vilket det ofta gör, haha.”
– Marlene Hedblom, Pro Fågelbro G&CC.

Enklare att förstå vad som gäller när bollen hamnar i pliktområden

3) Leta i tre minuter, regel 18.2a:

”Tre minuter är faktiskt väldigt lång tid det också… Nej, vi kommer inte hitta den… det här är väl ett pliktområde, eller hur!?”
– Olof Åsgård, redaktör.

Leta boll i 3 minuter

4) Laga allt på green, regel 13.1:

”Det är skönt att jag nu inte ska behöva bli straffad för att någon i bollen framför oss drar benen efter sig och borde byta till spiklösa skor. Fast nu när jag får laga i stort sett allt så ser jag allt som en skada också. Jag hoppas inte att det här kommer göra att man spelar långsammare för nu gick jag runt och lagade mig till döds. Men putten gick ju inte i för det.”
– Marlene Hedblom, pro Fågelbro G&CC.

Du får laga allt på green

Svensk Golf testar 9 nya regler
Foto: Jacob Sjöman

5) Dropp med två slags plikt vid förlorad boll eller Out-of-bounds, lokal regel:

”Det här tar emot måste jag säga. Visst, nu sparade vi en massa tid på tee och rent tidsmässigt ödslar jag inte mer än vid vanliga vattenbesök. Men det gör ändå lite ont i hjärtat att knädroppa ut en boll mitt i fairway där jag tidigare bara kunde önska att min P-boll skulle hamna.”
– Olof Åsgård, redaktör.

Från buske till fairway med 2 pliktslag

6) Dropp för ospelbar boll i bunker, regel 19.3b:

”Det kommer krävas en rejält pluggad boll i framkanten i en av Carnousties djupa bunkrar för att jag ens skulle fundera på att nyttja den här regeln. Om du tänker droppa dig ur en klassisk svensk greenbunker med klart lägre ­kanter tycker jag du ska fundera en extra gång på var flaggan står och att du faktiskt måste slå över bunkern ändå.”
– Olof Åsgård, redaktör.

Detta gäller vid ospelbar boll i bunker

7) Putta med flaggan i hål, regel 13.2a: 

”Tacka golfgudarna för att de till slut berikade regelgubbarna på R&A och USGA med detta förstånd. Det här är bland det bästa som hänt golfsporten. Marlene ligger utanför green men är inte redo att chippa än. Jag ligger på green tio meter från hål, redo att putta. Aldrig ska jag eller någon annan behöva ödsla totalt onödig väntetid på green igen! Jag puttar, den går inte i. Men det gör absolut ingenting.”
– Olof Åsgård, redaktör.

Putta med flaggstången i

8) Ta bort lösa föremål och grunda klubba i pliktområde, regel 15.1 och 8.1b:

”Golf är redan svårt som det är och det är faktiskt sällan man får ett bra läge i ett vattenhinder. Att få städa undan lite vid bollen i hindret snabbar upp spelet. Tidigare har jag behövt droppa för att inte skada mig och slå sönder klubban om en sten legat vid bollen. Det tar tid. Det blir såklart enklare att slå härifrån när jag får grunda klubban också, men det kommer allra främst främja medelgolfare.”
– Marlene Hedblom, Pro Fågelbro G&CC.

Ta bort lösa naturföremål i hinder

9) Ready golf, regel 6.4b:

”Så skönt! Äntligen! Det här har vi tjatat om så länge – slå när du är klar! Nu kan jag bara gå fram och slå min boll utan bekymmer medan Olof letar efter sin. Det här tycker jag är en väldigt bra och viktig ändring som kommer eliminera missförstånd om vems tur det egentligen är, det kommer höja speltempot. Och sen behöver jag ju bara vänta på Olof i tre minuter nu, haha! Nej, jag hjälper såklart till att leta men hela gruppen tjänar på att bollar i spel slås först innan man börjar leta.”
– Marlene Hedblom, Pro Fågelbro G&CC.

 

Slå när du är redo!



Text: Svensk Golf • 2018-12-19
ArtiklarGolfregler
Scroll to Top