Ola Öquist 1938–2018: Norrlands Mr Golf

Han startade Sveriges största juniortävling och satte Norr- och Västerbotten på den svenska golfkartan. Ola Öquists gärningar för svensk golf var viktiga då, idag och för lång tid framöver.

Ola Öquist 1938–2018: Norrlands Mr Golf
Ola Öquist var ordförande i Norr- och Västerbottens Golfförbund i 22 år och sedan hedersordförande. //Foto: Svensk Golfs arkiv

Pionjärer. Någon eller några måste alltid vara först. Ta initiativ. Tro på sina övertygelser och våga satsa på dem.
Skolledaren Ola Öquist från Piteå, trodde, vågade och satsade.

Han förstod att ungdomen är framtiden och tog tillsammans med Gösta Ignell initiativet till det som skulle bli Sveriges största juniortävling, Colgate Cup. I år spelades 42:a upplagan av tävlingen som numera går under namnet Teen Cup. Genom åren har i stort sett alla våra proffs fått sina första tävlingsmeriter i klubbkval, distriktsfinal, regionfinal eller riksfinal. Bland vinnare återfinns Liselotte Neumann, Per-Ulrik Johansson, Peter Hedblom, Alex Norén, Jonas Blixt, Caroline Hedwall och dessutom Olas dotter Anna Öquist.

Ola Öquist och många med honom var övertygade om att det gick att bygga, driva och framförallt spela golf på banor även i allra nordligaste Sverige. Där arbetade de stundom i motvind och såväl skåningar och nollåttor som självaste Svenska Golfförbundet var inte alltid lika övertygade.

Foto: Svensk Golfs arkiv
Ola Öquist startade Colgate Cup, numera Teen Cup. Bland vinnarna återfinns dottern Anna Öquist.

Öquist ägnade stora delar av sitt liv för golfen i Norr- och Västerbotten där han satt som distriktsordförande i 22 år och när han lämnade över klubban år 2000 utsågs han till hedersordförande.

Handicap runt 4 blev det som bäst och barnen, Anna och Anders blev även de duktiga och framgångsrika golfare. Precis som hustrun Ewa.

Ola Öquist stod på sig. För golfsporten i allmänhet och juniorer i synnerhet.
– Utan Ola hade inte golfen häruppe inte sett ut som den gör idag. Visst hade vi och har än idag många problem att tampas med, men hans arbete och vilja smittar av sig och i Olas anda spelas det golf i såväl Luleå och Piteå som i Gunnarn och Arvidsjaur, säger vännen Stefan Westermark, tidigare ordförande i Norr- och Västerbottens Golfförbund.

Westermark minns en lojal, lyhörd och pragmatisk ledare som aldrig gav upp i motgång eller lät framgång stiga honom åt huvudet.
– Nog finns det temperament under ytan. Det kan mina närmaste intyga. Jag säger vad jag tycker i alla sammanhang, men sedan är det bra. Jag är inte långsint, sa Ola Öquist till Svensk Golf i en intervju 1999.

Bland de sista goda gärningarna var att göra RM-veckan, numera SM, till en mer rättvis tävling så att "65-åringar inte ska behöva tävla mot 30-åriga proffs". Han såg även till att Norr- och Västerbotten kunde arrangera RM-veckan 2003.

Antal förtroendevalda uppdrag blev många. Styrelseledamot i Piteå GK, SEO, SGF:s Ungdomskommitté och Svenska Golftourerna AB. Ordförande i SGF:s Spelkommitté och främst av allt medbildare och ordförande i 22 år i Norr- och Västerbottens Golfförbund.

Ola Öquists insatser för svensk golf var enorma och för dem tilldelades han Guldmärke 29 av Svenska Golfförbundet 1991.

Hans ideella engagemang sträckte sig också utanför golfen, bland annat inom alpin skidåkning.

I början av 2010-talet insjuknade Ola Öquist i alzheimer. Han gick bort i mitten av september i år, 80 år gammal.
Alla har vi mycket att tacka Ola Öquist för.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.