Golfskolan - Gör om mig

Vassare på och runt green

Med ett starkare närspel kan ulrika Lundblad gå långt. Hon var otrygg med wedgarna och nästintill rädd för att putta. Nu är dessa klubbor hennes bästa vänner och närspelet en definitiv styrka.

Vassare på och runt green
När Ulrika Lundblad ska chippa råder inga tveksamheter. //Foto: Ted Olsson

Tyvärr är det alldeles för många som befinner sig vid greenområdet utan någon som helst aning om vad som ska ske. Samtidigt saknas den grad av självförtroende som krävs för att lyckas med närspelet.

Ulrika Lundblad fasade för spelet kring och på green. Treputt var mer eller mindre standard och tron på den egna förmågan lika med noll.
– Spelet från tee och fairway var ganska bra då. Nu har jag blivit bättre på det också men jag har framförallt blivit bättre i närspelet och det är så skönt, säger Ulrika Lundblad.

Vad som främst behövdes var en stor portion coachning från tränaren Sofia Edman som började med det strategiska spelet. Lundblad behövde få bättre grepp om hur hon ska göra i olika situationer, förstå när det passar att slå olika typer av slag och teoretiskt förstå vad som ska ske på banan.   
– För att ha 19,5 i handicap hade Ulrika från start en bra bollträff. Framförallt med järnen och även bra tryck i drivern från tee. Men om slagen runt green fallerar som i Ulrikas fall så är det svårt att få ihop helheten och dra nytta av styrkorna, säger Sofia Edman och fortsätter:
– Vi har successivt byggt på kunskapen om olika slag under säsongen och nu sista månaderna så har vi gasat på med tekniska förändringar.

Coachningen och närspels­träningen gav resultat. Men i början gick det åt fel håll och hennes handicap höjdes till 20,0 tidigt på säsongen.

När förändringarna sedan började fungera vände det under sommaren. Den ena sänkningen efter den andra noterades och tränaren fick se förvandlingen på första parkett när de i september spelade en tävling tillsammans.
– Det var magiskt att se fem inspel i rad där hon sedan enputtade och jag kunde tydligt se att hon tänker bättre kring green, har ett större självförtroende och att hon nu behärskar olika typer av slag.

 

 

 

Till slut stannade Ulrika Lundblad på 16,6 i handicap. Men nu vill hon få ut mer, i slutet av projektet började spelet från tee krångla lite samtidigt som hon tappade kraft i järnslagen.
– Jag är helnöjd med vad jag har presterat och alla rädslor jag besegrat och jag ser fram emot att sänka mig mer. Nu är jag motiverad att ta tag i mitt långa spel, ­säger Lundblad.

Tränaren Sofia Edman håller med och är optimistisk inför framtiden.
– Ulrika har bra fysiska förutsättningar som gör att hon verkligen kan få fart i klubban. Med fler träningstimmar i det långa spelet och fortsatt utveckling i det korta spelet så kommer det hända stora saker för Ulrika. Nu har hon hittat stabiliteten och är en av få medelgolfare som på riktigt kan säga att hon har ett stabilt närspel att falla tillbaka på, säger Sofia Edman.

 


Har du också blivit vassare runt green?
Ja
1
0
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.