Golfskolan - Gör om mig

Gör om mig-historiens storsänkare

Han kom till oss med golfens värsta farsot. Slice. Med en enorm träningsmängd och hjälp av tränaren Niclas Björnsson lyckades Gör om mig-historiens storsänkare räta ut sin bollbana.

Gör om mig-historiens storsänkare
Fabian Grau svarade för en rekordsänkning i Gör om mig. //Foto: Erik Ericsson

Före och efter. En av förmånerna som projektledare för Gör om mig är att man i detalj får se och jämföra deltagarnas svingar före och efter projektet.
Eftersvingarna är lika upplyftande att se varje gång och de genomsyras alltid av att deltagarna förbereder sig bättre, siktar bättre, svingar bättre och inte minst träffar bollen mycket bättre.

Helt ärligt vågade vi inte hoppas på att förändringen skulle bli så här påtaglig när vi mötte Fabian Grau. Att bli kvitt en slice är svårt, för en del golfare är det en livslång kamp. Men när vi besökte Graus sista lektion med tränaren Niclas Björnsson var det som natt och dag.

Den lågt startande och kraftigt skruvade bollbanan där bollen stiger och stoppas av vinden var som bortblåst.

Nu slår Grau högt, avsevärt längre och med en svag drawskruv. Tempot är lugnare och bollträffen helt annorlunda. Tränarens blick och svaga leende säger allt när han får se boll efter boll studsa mot nätet som markerar slutet på rangen.

Så var det inte i våras.   
"Oj, oj, oj! Nej, nej, nej!"
Ungefär så lät det när Niclas Björnsson såg sin adepts första svingar i Gör om mig. Då var näten längs rangens sidor mer i spel.

Fabian Grau hade fysiska egenskaper, bollkänsla och enorm träningsvilja. Men när golfklubban svingades var det med så många generalfel att det bara kunde leda till en enda sak – slice!
– Det var tufft. Jag behövde verkligen hjälp, säger Fabian Grau.

Trots att Grau bara hade i spelat i drygt ett år innan han kom med i Gör om mig var han inne på fel väg och att det skulle lossna för honom var inte särskilt troligt. 
– Det är många golfkarriärer som börjar så här och tyvärr brukar en del sluta snabbt. Fabian var en talang i behov av vägledning. Hans inställning och vilja är bra egenskaper men i våras var de mer fiender än vänner och det var tur att vi fick tag i honom i tid, säger Golfskolans tränare Niclas Björnsson.

Även om Grau verkade ta den enorma sliceskruven med ro och humor var det tydligt att han vid varje sving försökte kompensera bort den. På egen hand var det dödsdömt och Niclas Björnssons hjälp med att få bättre ordning på grepp, uppställning, svingspår, tajming och inte minst bättre höftrotation och bladkontroll var nödvändig.
– Niclas har varit fantastisk och tagit allt steg för steg. Man blir ju ivrig och vill att det bara ska lossna men nu när jag tänker tillbaka så blev det stegvis bättre och vi lyckades tillslut få bort den där slicen, säger Grau.

En sak som inte gjorde slicen bättre var drivern Grau spelade med. Skaftet var alldeles för styvt och klubbhuvudet för oförlåtande.

Där blev en custom fitting hos Golfstore och klubbutprovaren Niclas Krohn avgörande för den fortsatta utvecklingen. Med rätt och personligt anpassade klubbor i bagen kunde träningen bära frukt på riktigt.
Samtidigt som Grau kämpade med att bli kvitt slicen från tee, förbättrade han hela tiden spelet med de kortare klubborna och träningen gjorde att han snabbt började sänka sin handicap.

När de nya klubborna sedan sattes i spel exploderade utvecklingen. Fabian Grau kunde tyvärr inte vara med på avslutningen på Öijared Resort. Hans far gick bort samma dag efter en lång kamp mot cancer.
Ett par dagar senare tog sig Grau ändå ut på golfbanan för att samla tankarna.
– I år började farsan följa golf tack vare att han såg hur passionerad jag var för det här spelet, säger Fabian Grau som på den rundan sänkte sin handicap från 16,6 till 15,4.

Veckan efter sänkte han sig till 14,8. Fabian Grau började Gör om mig på 30,5 och har gjort den största procentuella sänkningen i Gör om mig-projektets fyraåriga historia.
– Att jag inte längre slicar är ju underbart och det har varit huvudfokus men jag och Niclas satte också ett handicapmål – under 15. Jag är såklart väldigt nöjd att jag lyckades med det, säger Grau.

Tränaren är också nöjd och säker på att hans elev kommer fortsätta att utvecklas framöver.
– Om Fabian fortsätter att träna och inte bara kör styrka på gymmet i vinter utan också lite rörlighet kommer han vara en stabil singelhandicappare nästa säsong, säger Niclas Björnsson.


Har du också sänkt dig 2018?
Ja
12
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.