ÅSGÅRD: Golfreglerna är på rätt väg

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om de nya golfreglerna.

ÅSGÅRD: Golfreglerna är på rätt väg
Henrik Stenson med en domare under Dubai Desert Classic 2018. //Foto: Getty Images

Ledaren publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 10 i november 2018.

"Är det sant!? Får man ta bort löv och grenar i ett hinder, till och med provsvinga och grunda klubban i ett vattenhinder nästa år?" utbrister kollegan med genuin förvåning.
Han låter som om någon precis berättat att det från 1 januari är valfritt att betala skatt eller inte.

Men jo. Från och med nästa år suddas många etablerade regelsanningar ut och inarbetade begrepp ersätts med nya. I det här numret av Svensk Golf får du läsa en hel del om vad som väntar. Flera talar om de nya reglerna som revolutionerande, sett till hur stora förändringar som faktiskt genomförs.

Efter att ha börjat bekanta mig närmare med de nya reglerna är känslan att regelmakarna har tänkt rätt på många punkter.

Vill du putta med flaggan i framöver? Varsågod, det går alldeles utmärkt och kostar inga pliktslag om du träffar flaggstången. Är du först på tee och sugen på att slå även fast du inte har honnören? Inget problem, det beteendet uppmuntras i den nya regelboken.

Råkar du träffa dig själv eller din bag med slaget? Ta det lugnt, du behöver inte plikta för det längre. Inte en sekund för tidigt om du frågar mig, för en mer märkligt hårt bestraffande regel har jag svårt att komma på. Det vore möjligen hur vi fram till nu behövt addera ett pliktslag till scoren om vi dubbelträffat ett slag (som om förnedringen av en sådan felträff inte vore nog).

Men vet ni vad, även den regeln är ändrad så framöver räknar du ett dubbelslag som vilket annat slag som helst.

Målen för R&A och USGA har varit att göra reglerna enklare att förstå, göra spelet mer attraktivt, inte utdela oproportionerliga straff och höja speltempot. Flera bra steg har tagits i den riktningen.

Jag kan exempelvis konstatera att en ny golfare som idag laddar ner R&A:s regelapp (som finns översatt till svenska) får ett behagligare första möte med golfens regler än någon som började för 10 eller 20 år sen. Den tummade regelboken med liten text som slängdes djupt ner i bagen är nu en lättnavigerad app i din mobil med tydliga bilder, förklarande filmer och en smidig sökfunktion.

Men när det gäller just nya golfare och de som är på väg in i sporten tycker jag fortfarande att det finns skäl att se lite nyktert på det här med att lära sig reglerna.

Visst, när handicapronder ska registreras ska reglerna såklart följas. Likadant vid tävlingar förstås.

Men vi får samtidigt inte glömma bort att glädjen i spelet knappast består i att lära sig droppa vid ett pliktområde. Fokus i början av golfkarriären måste trots allt få vara att hitta bollträffen med järnsjuan eller att göra sitt första par. Här tycker jag att vi som spelat ett tag har ett gemensamt ansvar att ta. Låt oss inte måla upp reglerna som något större och svårare än vad det är.

Är golfreglerna på rätt väg?
Ja
58
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.