5de3f3c131e89

Artiklar

Ny bok om de 60 första svenska klubbarna

"När golfen var ung" är boken av Georg Kittel som skildrar de 60 första golfklubbarna i Sverige.

Text: CM Hellsten • 2018-11-28 Uppdaterad 2019-12-12

Den som gillar att ge bort en bok i julklapp hittar två nya svenska golfböcker. I Gästrikland har Gävle GK tagit fram en bok inför sitt 70-årsjubileum 2019 och där berättas det om hur golfbanan byggdes på en soptipp och hur klubben genom åren lyckats exportera hela 35 golftränare runt om i världen.
Gävle GK valdes in i Svenska Golfförbundet 1949 som klubb nummer 34.

Gävle GK firar 70 år med boksläpp

En annan golfbok som lanseras är “När golfen var ung”. Författare är Georg Kittel, ordförande i Svenska Golfhistoriska Sällskapet (SGS). Boken presenterar kronologiskt de 60 första golfklubbarna och de 50 första banorna som växte fram då Sverige gick från två till 10 000 golfare.
– För några år sedan hade jag en intressant mejlväxling med en av våra äldre klubbar om de svenska golfklubbarnas ålder och hur man mest rättvisande listar eller “rangordnar” dem åldersmässigt. I det meningsutbytet föddes idén att SGS borde ta fram en skrift om de första/äldsta klubbarna med fokus på när, men även hur och av vem, de bildades. Det är ett ämne som intresserar mig, så jag beslöt att själv ta mig an uppgiften, säger Georg Kittel till svenskgolf.se/wp.

Klassiska Rya Golfklubb fortsätter sin renovering

Georg Kittel utvecklar sitt resonemang kring boken:
– Jag ville lyfta fram pionjärerna – initiativtagarna till våra första klubbar – och även förstå och förklara var någonstans de tidigaste svenska golfbanorna låg, eftersom många av dem inte längre existerar. Så växte idén fram att beskriva tillkomsten av både våra första golfklubbar och våra första golfbanor. 



Text: CM Hellsten • 2018-11-28
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top