5de3fdf26a3c4

Artiklar

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

Vår expertpanel pratar bollar, klubbor, skaft och teknologi.

Text: Tommy Jeppsson • 2018-09-05 Uppdaterad 2019-12-12

1. Vilka klubbor ska jag ha?
Det enkla svaret är: Du ska ha klubbor som passar dig och dina ­förutsättningar att spela golf. Saker som utseende och känsla är en väldigt viktig del i en golf­klubba eftersom det skapar självförtroende hos spelaren. Detta ska självklart sedan passas ihop med rätt skaft, längd, lie, loft och rätt uppsättning klubbor för att ge spelaren möjlighet att slå så bra golfslag som möjligt.
– Niclas Holmander, utrustningsexpert Dormy

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

2. Hur långt skulle en longdrivespelare slå med en persimmondriver?
Alldeles nyligen samlades ­några av världens bästa longdrivers för en lättsam tävling, World Long Drive Persimmon Challenge. Alla deltagare fick slå med en Persimmondriver med stålskaft. Normalt slår en longdriver runt 350 meter om vi ska sätta en relevant snittsiffra. (Men det kan också i enskilda fall gå betydligt längre.) Vinnaren i Persimmon Challenge slog 264 meter. En bra drive för en vanlig amatör men nästan 100 meter kortare än vad en longdriver normalt slår. Och faktiskt inte särskilt mycket längre än Jack Nicklaus dryga 250 meter på 1960-talet.
– Redaktionen

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

3. Vad menas med att en klubba är drawviktad?
I en drawviktad klubba placerar du mer vikt mot klubbans häl (där skaftet sitter monterat). ­Detta gör att klubbans tå gärna roterar lite snabbare och skapar en slutande effekt. Vid en boll­träff som är i centrum på träff­ytan så kommer även den så ­kallade geareffekten (se fråga 40) bli tydlig då bollen, under en kort tid, vill rulla på träffytan och då söker sig mot klubbans center of gravity (klubbhuvudets tyngdpunkt, se fråga 10). Då vikten ligger mot klacken så rullar bollen åt vänster och hjälper dig att ­skapa drawskruv.
– Niclas Holmander

4. Vad är det för skillnad på ett stålskaft och ett grafitskaft – och vilket borde jag välja?
Förutom de självklara material­skillnaderna kommer det skilja i både vikt och känsla (med ett par få undantag) mellan stål och grafit. Stålskaften är i regel tyngre och lite styvare medan grafitskaften blir lättare och mjukare. Skafttyp och flex väljs ut beroende på svinghastighet, svingtempo och din typiska bollbana. Slår du inte så långt som du brukade och har en lugn rörelse så kan ett grafitskaft vara värt att testa!
– Niclas Holmander

5. Hur vet jag vilken boll som är bäst för mig?
Gör aldrig misstaget att välja boll efter dina driversiffror. Det är framförallt runt greenen som bollen spelar störst roll. Spela på samma boll hela tiden, annars får du stor skillnad i längdkänsla på putt och chip. Många äldre spelare skulle ha stor nytta av en tourboll som spinner mer med wedgarna, för att få fast bollen på green. 
– Matz Evensson, head pro, Frösåker G&CC

6. Vissa proffs spelar med spiklösa skor. Får de verkligen samma grepp?
Det beror lite på vem man ­frågar. LPGA-spelaren Daniela Holmqvist, säger så här: “Jag tycker personligen inte att det blir samma grepp med spiklösa skor, framförallt inte när det är lite blött eller när det är sand på tee.” tyske majorvinnaren Martin Kaymer däremot har omfamnat de spiklösa skorna mer reservationslöst och sa så här till Svensk Golf 2013: “De är lättare och därför överlag skönare. Jag märker skillnad i grepp när det är blött men jag tror att det mer ­pekar på om min sving är i balans eller inte.” 

7. Vilken driver går längst?
Det beror på många faktorer. Hastighet, bollträff och teknik är avgörande delar som påverkar bollflykten. Den längsta drivern är den som är anpassad efter hur du svingar och ser till så att du får ut maximalt utav just din teknik!
– Niclas Holmander

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

8. Hur vet man var sweet-­spot sitter på en klubba?
Sweetspot är den punkt på träff­ytan som ligger mittemot klubbhuvudets inre tyngdpunkt. På de flesta väldesignade metalwoods ligger den på träffytans geometriska mittpunkt. På järnklubbor ligger den oftast något in mot hälen. På denna punkt sker maximal energiöverföring till bollen i träffen. Sweetspot kan inte bli större eller mindre, den bara är. Ett enkelt sätt att hitta sweetspot är att balansera klubbhuvudet på ett spetsigt föremål. Träffar du bollen i sweetspot sker ingen vridning av huvudet och inga vibrationer framkallas, en härlig känsla!
– David Leet, golfstore-pro, Falsterbo GK

10. Håller skor med BOA- eller Discsnörning lika bra som de med vanliga snören?
Det finns så många fördelar med att använda detta snörningssystem – snabb och enkel snörning med en säkrare passform. Kablarna går inte av lika lätt som skosnören gör och de absorberar varken vatten eller smuts.
– Grant Knudson, Head of Footwear PUMA Golf

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

11. Hur ofta behöver jag byta ut wedgarna, och vad händer när slag­ytan blivit sliten?
Generellt så byter ett proffs en 60-gradig wedge fyra gånger per år, 56° tre gånger och 52° två gånger. När skårorna slits ut får man mindre spinn och högre bollflykt. Bollen rullar lite längre uppför klubbhuvudet, därav den högre bollflykten. För en 20-handicappare som inte träffar på samma ställe varje gång håller wedgen längre. Men jag skulle säga att du kan spela max 75 ronder, sedan bör du byta. Bollen rullar ut 10 meter längre då.
– Mattias Jelver, tour technician, Titleist 

12. Varför anses järn­klubbor med bred sula vara mer lättspelade?
Ett järnhuvud med bred sula har mer vikt på botten av huvudet. Att ha mer tyngd på huvudets undersida sänker tyngdpunkten i klubban (center of gravity). Ett klubbhuvud med lägre CG kan slå bollen lite högre och med lite mer spinn än ett huvud med en högre CG.
– Tom Wishon, Custom ­fitting expert och grundare av ­varumärket TWGT

13. En kompis till mig köpte en kopia i Asien. Är det någon skillnad på originalklubbor i butiks­hyllan och kopior?
Förfalskningar av klubbor är bara billiga imitationer av genuint konstruerade originalklubbor.   Originalklubborna tas fram uppbackade av enorma investeringar i teknologi, och som ett resultat av forskning och utveckling, och de tillverkas i samarbete med dedikerade komponentfabriker. Att köpa förfalskad kvalitet är ett komplett lotteri. Klubborna är ­naturligtvis aldrig lika bra som en äkta produkt.
– Nick Foley, Product and Custom Fit Manager, Callaway

14. Hur viktigt är skaftets styvhet?
Hur styvt skaft spelare behöver är beroende på deras sving, ­tempo och styrka. Styvheten i skaftet blir viktigare för spelare med en eller fler av dessa ­faktorer;
• Snabbt svingtempo
• Mycket fysisk styrka
• Sen handledsrelease i nedsvingen
• Kraftfull växling mellan baksvingen och nedsvingen
• Hög svinghastighet
För de flesta spelare är skaftets vikt och längd viktigare än styvheten.
– David Leet

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

15. Hur många slag kan man slå med en driver innan huvudet tappar
sin kraft?
Det finns inget absolut tal för hur många slag man kan slå med en driver innan den förlorar sin fulla prestanda. Faktum är att en modern driver kommer att vara fullt presterande långt bortom dess genomsnittliga livscykel. I snitt brukar golfare byta driver ungefär vart femte år. Många ­byter oftare än så. Modern utrustning är gjord för att leverera längre än så.
– Nick Bonfield, Product Manager, TaylorMade

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

18. Finns det någon enhetlig skala för att mäta flex mellan olika skaft?
Det finns ingen universell klassificering av “styvhet” som används av alla skaft­producenter. Regular flex kan variera mellan olika märken och modeller. Det finns många aspekter som påverkar skaftfitting. Frekvensen är en metod för att ge en indikation på skaftets styvhet, men den verkliga spelprestandan beror på ytterligare egenskaper som vikt, flexprofil, butt-och spetsstyvhet, vridmoment med mera. Utbildade klubbutprovare ­kommer alltid att ­överväga alla faktorer för att säkerställa det optimala valet av huvud, skaft och ­inställning för varje individ.
– Nick Foley 

19. Varför kan inte en nybörjare spela med bladklubbor?
Nybörjare bör inte spela med musclebackjärn eftersom ett sådant kraftigt skulle minska spelarnas längd när de på grund av svingfel inte slår bollen i träff­ytans centrum. Nybörjare och medelhandicappare gör alltid fler svingfel än mer avancerade spelare. Ett av de vanligaste misstagen är att de inte träffar bollen i mitten av klubbans träff­yta. Cavitybackmodellerna har alltid högre tröghetsmoment (MOI) vilket betyder att när du träffar bollen utanför sweetspot vrider huvudet sig mindre vilket gör att mindre energi går förlorad i träffen.
– Tom Wishon 

20. Om nu nya klubbor är så mycket bättre som tillverkarna hävdar, hur kommer det sig då att exempelvis Henrik Stenson spelar med ett järnset från 2011?
Det är inte per automatik så att nya klubbor är bättre. Det är givetvis en klubba som är rätt anpassad till dig och din spelstil som fungerar bäst för dig. Om Stenson gillar sina gamla Callawayjärn, precis som de är byggda för honom, så litar han på dem och vet exakt vilka slag han får ut. Han byter ju ut klubborna i ­bagen med jämna mellanrum mot nya med exakt samma specifikationer som de gamla.
– Matz Evensson

21. Varför pryds ofta wedgar med namn för olika sulslipningar?
De extra siffrorna och bokst��verna anger bounce och slipningen av sulan. Kombinationen av loft, bounce och slipning är de olika verktyg som gör att vi kan anpassa wedgarna för alla golfares sving och för olika banor och förhållanden. En golfare som har en brant attackvinkel kommer att dra nytta av mer bounce och en bred sula, medan en golfare med en flack attack­vinkel och som inte tar djupa ­torvor har mer nytta av en lägre bounce och smalare sula.
– Bob Vokey, master craftsman, Titleist Vokey design wedges 

22. Varför kommer wedgar ofta bara i ett skaftflex?
Det absolut vanligaste skaftet i wedgar är True Temper DG S200 eller S300 och det är ett förnuftigt och balanserat val vad gäller vikt- och flexprofil och passar de flesta spelare som köper från hyllan. Självklart finns det som alltid ett utbud av andra skaft för de spelare som vill matcha wedgarna till sina järn.      
– Nick Foley

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

23. Varför ska jag använda en mjuk boll?
Det är inte skalet som är mjukt på en mjuk boll. Tvärtom är det kärnan man pratar om. Man vet idag att kompressionen (kärnans mjukhet) är lika viktig som att ha rätt anpassade skaft utifrån sin svinghastighet. Oftast är det bättre att välja en boll med mjuk kärna och inte alltför mjukt skal då de flesta har någon slags slice eller hook i sitt långa spel.
– Jesper Magnusson, bollexpert, Sports BackUp 

24. Varför är det skåror i slagytan på järn­klubbor och wedgar?
Skåror (grooves) är till för att maximera friktionen mellan träff­ytan och bollen vid träffögonblicket. De hjälper också till att förbättra träffen när exempelvis vatten eller gräs finns mellan klubbhuvudet och bollen. Ju fler skåror desto mer friktion. Det finns väldigt exakta regler för hur skårorna får utformas.
– David Leet

25. Vad är det för skillnad på en “driving iron” och en hybrid?
Ur ett storleksperspektiv ger en driving iron en något större och “lättare” träffprofil än en traditionell järntvåa, vilket kommer att resultera i ökad förlåtelse. De har dock en mer kompakt huvuddesign än en hybrid. Den mindre huvuddesignen hos driving iron förflyttar tyngdpunkten (CG) närmare träffytan och skapar mindre dynamiskt loft när du slår. Det är bra när du vill ha en lägre och mer penetrerande bollflykt, vilket du får tack vare flackare utgångs­vinkel och lägre spinntal. Har du tillräckligt hög bollhastighet kan det vara ett bra alternativ. En hybridklubba har generellt större huvuden, lägre CG och högre MOI, vilket ger en klubba som är lättare att spela för alla bollhastigheter. Den ger mer spinn och kommer att vara mer förlåtande vid sämre träffar.
– Nick Bonfield

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

27. Jag har förändrat svingen. borde inställningarna på min justerbara driver ställas om efter det?
Det är viktigt att arbeta med en utprovare för att hjälpa till att göra de justeringar som eventuellt behöver göras på din driver, eftersom de har tillgång till en launchmonitor som hjälper till att ta fram den bästa bollflykten. Men i allmänhet, om din nya sving är annorlunda än den gamla, måste du finjustera din drivers inställningar.
– Tom Olsavsky

28. Varför har vissa ­spelare klistrat blytejp på baksidan av sina klubbor?

Blytejp har flera olika funktioner, som att:
• Ändra svingvikten
• Bly på hälen får klubbhuvudet att stänga/rotera sig snabbare vilket kan hjälpa den som brukar missa åt höger. Bly på tån har motsatt effekt. Det håller huvudet öppet vid träffen och hjälper dem som hookar bollen för mycket. Man kan också försöka ändra CG-positionen i ett metalwoodhuvud genom att sätta några gram bly bak på huvudet. Detta ska dock göras i samarbete med erfarna klubb-utprovare som vet vad de sysslar med.
– Mattias Jelver

29. Hur noga är proffsen när de provar ut sina klubbor?

Det beror det lite på vem det är. Min petigaste spelare är Maximillian Kieffer. Vi kan kolla hans loft- och lievärden varannan vecka. Ibland varje. Men alla klubbor i en proffsbag är noggrant utprovade så att vi vet att allt stämmer. Spelare kan känna skillnaden på en halv svingvikt, det vill säga ett gram. De kan se om deras lie är 0,5–1 grad fel. Så svaret är att de är väldigt noggranna.
– Mattias Jelver

30. Behöver jag en gapwedge?
Det korta svaret är ja. Alla golfare borde ha en uppsättning wedgar som är ordentligt utprovade för olika avstånd från järn­nian till den högst loftade ­wedgen de känner sig bekväma med. För vissa är detta en 60-graders lobbwedge medan andra väljer att stanna vid en 56-graders. Jag skulle rekommendera 4–6 graders loft mellan wedgarna i setet vilket motsvarar cirka 8–14 meters skillnad. Skiljer det mer än 15 meter mellan ­wedgarna kommer du att ha ­avståndsluckor i din bag.
– Bob Vokey

31. Hur ofta behöver jag byta grepp på mina klubbor?
Hur ofta du behöver byta grepp på dina klubbor beror på hur mycket du spelar och tränar. Spelar du omkring 50 ronder och tränar normalt ­mellan varven så bör du byta greppen efter en säsong. Detta för att du ska behålla maximalt grepp i alla väder.
– Niclas Holmander

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

34. Finns det verkligen en dokumenterad skillnad mellan smidda och gjutna järn?
Den enda dokumenterade informationen jag känner till är från 1980-talet. En amerikansk golftidning genomförde då ett test med tourspelaren Raymond Floyd. Golfworks tillverkade ett gjutet klubbhuvud i rostfritt stål och ett smitt järn i kolstål med exakt samma specifikationer. Efter att ha slagit flera timmar kunde Floyd inte avgöra vilken som gjutits och vilken som smitts. Om en tävlingsspelare med högt utvecklad känsla inte kunde känna någon skillnad, så måste de uppfattade skillnaderna mellan gjutna och smidda komma ifrån något annat, antingen en skillnad i huvudets viktfördelning eller en psykologisk predisposition för en viss typ av järnmodell.
– Tom Wishon 

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

35. Varför upplever jag att min trätrea och driver går lika långt?
Oftast kan det hänföras till att spelaren har samma eller liknande utgångsförhållande i drivern och trätrean, särskilt när klubbor inte är korrekt anpassade till dina specifikationer. Det kan också bli så om en spelare är mer självs��ker och bekväm med sin fairwaywood, vilket resulterar i mer centrerad kontakt för mer fart och bättre utgångsvinkel.
– Tom Olsavsky

36. Varför ger olika järnklubbor olika mycket spinn?
De tre saker som har mest påverkan på spinntalet är: klubbans loft, spelarens klubbhastighet och attackvinkeln mot bollen. Ju högre loft (oavsett huvudmodell), desto mer spinn. Ju högre klubbhastighet, desto högre spinntal. Ju brantare infallsvinkel spelaren har mot bollen, desto mer sänks loftet, vilket minskar spinntalet. Spelare med hög klubbhastighet kommer att märka en viss skillnad i spinn och slaghöjd när man använder järnhuvud med olika vertikala CG-placeringar. Men för majoriteten av golfare med en klubbhastighet upp till 70 mph med järnfemman är skillnaden mellan en högre och lägre CG minimal. Att uppnå mer spinn är resultatet av att använda ett järn/en wedge med en råare yta på träff­ytan, exempelvis om den är maskinfräst.
– Tom Wishon

37. Vissa bollar ­marknadsförs som “dambollar”, vad är skillnaden mot “­herrbollar” ?
Bollen vet förstås inte vilket kön spelaren har, men eftersom damer generellt har lägre svinghastighet än herrar behöver de en mjukare kärna för att kunna komprimera bollen. Detta för att bollen ska få mer fart och mindre spinn med de längre klubborna och kunna flyga längre och rakare. Damer bör i regel spela med bollar som ligger mellan 35 och 50 i kompression. Damer på lite högre nivå klarar upp till 60. Herrar med låg svinghastighet kan ha ända ner till 35 medan medelgolfaren bör ligga runt 60-70. Herrar med ­högre hastighet klarar upp till 75 och elitspelare upp till 80-90. Man kan alltid gå ner i kompression om syftet är att slå rakare och få bättre kontroll med drivern och de långa klubborna.
– Jesper Magnusson

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över
Vän med wedgen. Du har väl koll på dina olika bouncevinklar?

39. Vad är bounce?
Bounce mäts i grader och finns på järnklubbor och wedgar samt är vinkeln som uppstår mellan sulans fram- och bakkant när träffytan är vinkelrät mot målet och skaftet vertikalt mot målet. När bakkanten är lägre än framkanten uppstår bounce – som i kombination med sulans bredd och rundning, samt spelarens skicklighet, används för att skapa kontroll på klubbhuvudet vid spel från olika underlag.
– David Leet

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

42. Hur snabbt måste jag svinga för att klara av en järnfyra?
Det är svårt att säga eftersom det är flera parametrar som spelar in. Men det är sällan golfare borde spela med en järnfyra om klubbhastigheten säger regular­skaft. Då brukar det lägsta järnet vara järnfem. Svingar du en järn­sexa 85 mph eller högre tillsammans med en bra bollträff så är du inom kategorin som klarar en järnfyra.
– Fritte Swahn

43. När bör jag byta från regular till seniorflex i mina skaft?
Golfklubbor vet inte hur gamla vi är, så det handlar i slutändan om den specifika spelaren och hur den svingar. Eftersom det här är beroende av dina indivi­duella behov är det bäst att uppsöka en professionell utprovare. Ibland är skaftet inte den del som behöver bytas, utan mer loft kan vara en bättre lösning.
– Tom Olsavsky

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

45. Hur påverkas bollens längd av kalla temperaturer?
När en golfboll flyger genom kallare luft, förlorar den längd eftersom kall luft är tätare än varm. En mer exakt längdförlust är svår att ange på grund av ett stort antal variabler. Räknar man bara med lufttemperatureffekten blir längdförlusten cirka 1,5 procent för en temperaturminskning på 10 grader. Så på ett 200-metersslag i +10° skulle du förlora cirka tre meter jämfört med vid +21°.
– Frederick Waddell, Senior Product Manager, Titleist

46. Vad kostar världens dyraste golfklubbor?
Den japanska tillverkaren Honma Golf har en premiumserie som heter Beres. Ett komplett set i Honmas högsta femstjärniga gradering har kunnat gå på över 600 000 kronor, beroende på valutakursen. Då ingår guldpläterade klubbhuvuden som tillverkas, monteras och anpassas för hand av bolagets högst rankade klubbyggare. Modellen uppmärksammades tidigare när Donald Trump fick en Beres S-05 driver i gåva av japans premiärminister.
– Redaktionen

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

47. Är 160 cm lång nybörjare. Ska jag ha dam- eller juniorklubbor?
Det beror lite på dina förutsättningar. Slår du hårt på bollen så kan det vara smart att gå på damsetet. Juniorklubbor är byggda för att vara lätta och med mjuka skaft. Då kan det istället bli svårt att träffa bollen konsekvent om man har en för hög klubbhastighet.
– Niclas Holmander 

48. Måste mina ­klubbor vara av samma ­varumärke?
Absolut inte! Klubborna i bagen ska vara de som ­passar dig bäst. Att de är av olika märken spelar ingen roll. 
– Niclas Holmander

50 frågor om utrustning som du alltid undrat över

49. Har golfbollar något bäst före-datum?
Under nollpunkten och över 37 grader kan polymererna som utgör de olika lagren i bollen bli styvare eller mjukare, vilket i båda fall påverkar bollhastighet och spinntal. Även i vattenhinder kan bollar ta skada. “Vatten kan sippra in i kärnan och det kostar bollhastighet och längd”, säger Dean Snell, tidigare golfbollsutvecklare på Titleist och TaylorMade. De bästa förhållandena för en golfboll är torr luft och cirka 20 grader, då håller en boll för många års förvaring.          
– Redaktionen 

50. Vad bör jag tänka på vid kapning av driverns skaft?
Att kapa en driver i greppändan påverkar inte skaftets flex. En tums kapning vid klubbhuvudet innebär däremot att skaftet blir cirka en halv flex styvare. Det man ska tänka på när man kapar skaftet är att svingvikten går ner, och för att få tillbaka samma svingvikt måste man addera vikt till klubbhuvudet. En tums kapning blir sex svingvikter lättare och en svingvikt är två gram, så kapar du skaftet en tum behöver du addera 12 gram för att behålla svingvikten konstant.
– Fritte Swahn



Text: Tommy Jeppsson • 2018-09-05
ArtiklarBollarDriversHybriderJärnSkorUtrustningWedgar
Scroll to Top