Europas handigolfelit till Stockholm

Swedish Open for disabled spelas på Lindö i Vallentuna den 5-6 augusti.

Europas handigolfelit till Stockholm
Marcus Malo från Delsjö GK i Göteborg är en av handigolflandslagets mest rutinerade spelare. Han ett av hemmahoppen i årets Swedish Open for Disabled. // Foto: Lina Hoof

Swedish Open for Disabled har spelats varannat år under drygt två decennier och är Sveriges största internationella golftävling för spelare med funktionsnedsättning. Cirka 60 deltagare från 13 länder kommer till GolfStar Lindö utanför Vallentuna.

Tävlingen avgörs i sex klasser beroende på golfhandicap och funktionsnedsättning. Deltagarna har varierande funktionsnedsättningar som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen. I år har tävlingen dessutom utökats med klasser för kategori 2 – personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

– Golfbanan är en arena där alla kan umgås på samma villkor. För oss är det viktigt att bredda utbudet av tävlingar för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, säger Helena Brobeck, ansvarig för handigolf på Svenska Golfförbundet.

Tio av de tretton spelare som i början av juli var med på Henrik Stenson Handicamp på Barsebäck och fick träna med majorvinnaren kommer till Swedish Open. Bland de svenska hoppen i kategori 1 (fysisk funktionsnedsättning) finns Joakim Björkman, Johan Kammerstad och Marcus Malo som var med och tog VM-guld 2014.

Bland de internationella namnen finns amputerade singelhandicaparen Michael Gays från England och scratchspelaren (0 i hop) Marcella Neggers.

Anna Holmberg, operativt ansvarig på GolfStar, hoppas på både publik och media:

– Kom och se fantastisk golf av spelare med helt andra utmaningar än du själv har på banan, säger hon.

Handigolflandslagets Jesper Gutte svingar under Henrik Stensons överseende vid Handicamp 2018 på Barsebäck 2018. // Foto: Lina Hoof

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!