5de40310381d7

Artiklar

Kan jag köpa mig en draw?

Gör om migs Fabian Grau besöker Golfstore-pron Niclas Krohn för en driverutprovning för att se om en ny driver kan ta bort slicen.

Text: Olof Åsgård • 2018-07-31 Uppdaterad 2019-12-12

Det finns tyvärr ingen ­driver som automatiskt tar bort hela slicen. Däremot finns det ­driverhuvuden med tekniska lösningar som minimerar skruven. Men det spelar ingen roll om du har ett skaft som bara förvärrar situationen.

Det ser stabilare ut nu. Ljudet från bollträffen som ekar i studion på Nynäshamns GK är annorlunda. Renare. Mer distinkt. 

Den Fabian Grau som ställer upp sig med drivern går knappt att känna igen. Uppställningen, uppvridningen, tempot, sving­spåret – allt ser mycket bättre ut nu än i vintras då han kom med i Gör om mig. 

Men. 

Han slicar fortfarande och tvingas bevittna flera bollar skruva sig långt, långt ut till höger.

– Att det ska vara så svårt att slå rakt­… ­eller högt för den delen, säger Fabian Grau. 

Men nu slår Grau faktiskt med sin egen driver. 

Under tiden som stockholmaren slår sig svettig med klubban han snart ska få byta ut, står Golfstore-pron Niclas Krohn och skruvar ihop nya, mer förlåtande driverhuvuden med bättre lämpade skaft än vad Fabian Grau har idag.

– Din driver har för litet huvud som kräver en mer konsekvent bollträff i centrum. Där är du inte ännu. Sen är skaftet alldeles för tungt, långt och styvt och passar spelare med minst 110 mph, du ligger ungefär på 100. Testa den här istället, säger Krohn och räcker över en annan driver.

– Så du menar att jag kommer gå härifrån med en draw i bagen, undrar Grau.

– Vi kommer garanterat hitta en som går rakare för dig än den du har idag.

Fabian Grau slår iväg ett par bollar med den nya och en illa dold glädje avslöjas i leendet.

– F-n, nu går de ju rakt!

“När vi slår driver vill vi att skaftet flexar in i träffen, så att det är bågformat bakåt när klubbhuvudet når bollen. Det är då vi får fart och kontroll” (Niclas Krohn, Golfstore-pro)

Utvecklingen av nya klubbor pågår ständigt. Såväl järnlubbor som drivers blir mer förlåtande för varje säsong. 

En viktig beståndsdel för att du ska kunna slå längre med driver, utan att förbättra din teknik, är skaftet. Ju längre det är, desto högre hastighet kan du få upp i klubbhuvudet. Och skaft idag är klart längre än för 15 år sedan.

Kan jag köpa mig en draw?
(KLICKA FÖR STÖRRE BILD)

Den extra hastighet du får i klubbhuvudet med långa, moderna drivers ställer dock högre krav på skaftets övriga egenskaper – flex och vridstyvhet. Det i sin tur gör drivern till en ytterst personlig sak och därför väldigt viktig att få rätt anpassad hos en specialist som Golfstores Niclas Krohn.  

Det är egentligen inget fel på den driver Grau har idag, den är bara helt fel för honom och gör hans slice större än med andra klubbor. För att han ska kunna slå som han vill med sin nuvarande driver behövs en markant ökning i svinghastighet, och inte ens då skulle den vara en lättspelad klubba.

– När vi slår drivar vill vi att skaftet flexar in i träffen, så att det är bågformat bakåt när klubbhuvudet når bollen. Det är då vi får fart och kontroll. Du får inte till den bågen med din nuvarande driver vilket leder till att klubbhuvudet antingen kommer ner stängt eller öppet till bollen, säger Niclas Krohn.

Eftersom fabian Grau har en slicetendens testar han först en driver med drawinställning vars viktfördelning i huvudet ska hjälpa till att minska slicen och få klubbhuvudet att komma ner rakare till bollen. Krohn har också satt i ett kortare, lättare och mjukare skaft än Grau har idag.

Drawdrivern ger snabbt resultat och Grau svingar mer ledigt och otvingat. 

– Den främsta anledningen till att du kan svinga bättre nu handlar främst om skaftet. Att det är kortare gör att du kan svinga ut enklare och du har automatiskt lugnat ner svingtempot och fått upp både sving- och bollhastighet, säger Krohn. 

– Vad beror det på, undrar Grau. 

– Med skaftet i din gamla driver har du behövt göra kompensationer för att överhuvudtaget få upp bollen i luften, eftersom de vi testar nu från början känns enklare att svinga så svingar du mer fritt.

Kan jag köpa mig en draw?
MITT I FAIRWAY! Med en bättre anpassad driver kommer Grau slå rakare utslag.

Fabian Grau är dock inte helt nöjd med alla slag med nya drivarna och några seglar fortfarande ut till höger, med både drawhuvuden och de med neutral viktfördelning.

Efter ett stort antal slag med olika drivers kommer de fram till ett beslut.

– Jag rekommenderar en driver med ett något större och mer förlåtande klubbhuvud än du har idag. Vi ställer upp loften mer än du haft och skaftet kommer vara kortare, lättare och något mjukare. Du slår överlägset bäst med de drawviktade huvudena men eftersom du är fast inställd på att göra om din teknik och att du och Niclas (Björnsson) tränar mycket tycker jag att vi satsar på ett neutralt huvud. Men om du fastnar i tekniken rekommenderar jag att du byter till ett drawviktat, säger Niclas Krohn.

– Det låter bra. Då ligger det på mig att få ordning på slicen, säger Fabian Grau.


Text: Olof Åsgård • 2018-07-31
ArtiklarGör om mig
Scroll to Top