5de4077a17c9b

Artiklar

“Jag hoppas att du har fått med dig tillräckligt med bollar”

Skön utmaning i Uppland. På Örbyhus GK får du inget gratis – speciellt inte i början av ronden.

Text: Svensk Golf • 2018-06-25 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Ombyte förnöjer. Skön variation på de första nio hålen. 

MINUS: Allt eller inget. Lite för många hål där du måste flyga bollen in på green.

Mannens välmenta fråga på puttinggreenen får de uppmärksamma känslospröten att ställa sig i ängslig givakt.
– Jaså du har aldrig spelat här förut? Jag hoppas att du har fått med dig tillräckligt med bollar.

Jag blickar ut över den flacka och öppna landskapsbilden, men den skrämmer inte.
Istället söker sig ögonen mot scorekortets sammansättning, men den ganska normala totallängden ber heller inte om överdriven respekt.
Sedan säger det smack.
Sedan säger det smack, smack och smack igen.

Det finns få svenska banor som välkomnar medelgolfaren så hårt och brutalt som Örbyhus Golfklubbs fyra första hål, framförallt på grund av en serie förrädiskt placerade vattenhinder som kan kosta både slag och illusioner om en framgångsrik rond.

Hålen är inte särskilt långa, men ställer krav på precision från tee och svårt placerade bunkrar tillsammans med strategiska vattenhinder omintetgör de flesta möjligheter att rulla bollen in till greenerna.


Men med lite perspektiv på tillvaron står jag ut med en och annan dubbelbogey.
För den här platsen har en betydligt mer dramatisk plats i den svenska historien. Precis intill banan ligger nämligen Örbyhus slott från 1500-talet. Det var här den svenske kungen Erik XIV hölls fängslad och dog, enligt sägnen förgiftad av sin bror Johan III som ska ha lagt arsenik i ärtsoppan. Idag står slottet öppet för allmänheten och under sommarhalvåret är utbudet av guidade visningar gott.

Efter den tunga inledningen framstår det som att vi hade gjort större nytta nere i Erik XIV:s fängelsehåla än på femmans tee. Men det egna spelet tar sig, i takt med att Björn Erikssons design från 1990 blir vänligare, utan att bjuda på alltför mycket. Trots att terrängen är platt och ganska odramatisk har Eriksson lyckats skapa god variation i kompositionen och det är oftast sidovattenhindren som dikterar villkoren.


Om första nio är relativt jämna och habila så upplevs svängningarna i större utsträckning på sista nio och skillnaden mellan de allra bästa hålen (som 12:e och 15:e) och de sämre (10:e och 16:e) är påtaglig.

Men på det hela taget är Örbyhus en småtrevlig och spännande bana för den som verkligen vill testa sitt spel och inte backar på en utmaning.
Hoppas bara att du har fått med dig ­tillräckligt med bollar.

TIPS FRÅN TRÄNAREN:

”Spela restriktivt och nyttja de extraslag du får på slopen. Det här är en tuff bana. I annat fall: glöm inte att köpa på dig extra bollar i shopen innan rundan. Hur man tar sig igenom de första hålen? Se till att ha trevligt sällskap. Spela säkert. Bit ihop.”
– Mattias Pettersson.  



Text: Svensk Golf • 2018-06-25
ArtiklarÖrbyhus GKSvenska golfbanor
Scroll to Top