Distraught golfer lying on putting green.

Artiklar

Så orkar du hela ronden!

Vätska och energi är nyckeln för att hålla spelet på topp under alla 18 hål. Även en liten brist kan ge stor skillnad i scorekortet.

Text: Svensk Golf • 2018-06-01 Uppdaterad 2019-12-12

Handen på hjärtat, vad har du för kost- och vätskeplan inför den stundande golfronden? För du har väl en plan?
Sedan golfen tog klivet in på den olympiska arenan har idrotten hamnat under samma lupp som andra idrotter, och genom bland annat Sveriges Olympiska Kommitté kommer kunskap om bättre prestation även golfsporten till godo.
Nu satsar du som läser det här förmodligen snarare på att följa OS-golfen i Tokyo 2020 från tv-soffan, snarare än att vara innanför repen, som spelare på Kasumigaseki Country Club.
Men OS-atlet eller inte, vad du äter på golfbanan spelar stor roll för dina möjligheter att prestera. 

Så orkar du hela ronden!

Om du tänker på din senaste 18-hålsrond finns det säkert något tillfälle då du kände att du slarvade, att du kanske slog ett slag utan att helt ha bestämt dig innan eller att du vispade runt bollarna på green utan fokus och svor över en tre- eller kanske fyrputt efteråt.
Det första som händer om du dricker för lite under ronden är att du tappar koncentrationen, fattar sämre strategiska beslut och att din precision blir sämre.
– När det gäller golf påverkas det mest centrala först, som fokus och koncentration, och därför är det viktigt för golfaren att inte hamna i ett underskott.

Det säger Linda Bakkman som är nutritionist på Sveriges Olympiska Kommitté och har ägnat en del tid på att hjälpa golfsportens företrädare att bli bättre på det här med kost och energi.
Det enklaste sättet att få svar på hur det står till med vätskebalansen är att kolla färgen på urinen, är den mörkgul har du druckit för lite och även om du kanske inte tänker på det så kommer detta att påverka dig ute på banan.

Enligt forskningen påverkas nämligen prestationen negativt redan vid ett tapp av en procent av kroppsvikten. Så om du väger 70 kilo räcker det att tappa sju hektogram för att din prestation i teorin ska ha påverkats.

Törsten kan dock fungera som en bra indikator under en vanlig golfrond, förutsatt att förhållandena inte är extrema. Men om du blir väldigt nervös under en tävling kan du behöva dricka mer.

Hur mycket ska man då äta och dricka – och vad – under en golfrunda?
– Det är dels individuellt, dels beror det på väder och vind och vilken typ av terräng det är. Men jag tycker man bör dricka litegrann på varje hål. Det bästa är att göra en plan, och sen följa den, så slipper man hålla på att tänka på det under spelet, säger Linda Bakkman.

Så orkar du hela ronden!

Vad golfaren ska ha i flaskan beror på vad som intas i övrigt under ronden: den som inte kan äta alls under exempelvis en tävling bör dricka någonting som innehåller både kolhydrater och protein. För den som kan äta under ronden räcker det att dricka vatten, om det inte är ovanligt hett eller fuktigt ute.

På senare år har just golf och näringsintag varit föremål för en hel del internationell forskning, från svenskt håll är däremot forskningen på området lite mer sparsmakad, och det närmaste vi kommit är en undersökning som SOK-nutritionisterna gjorde med damspelare under proffstävlingen Helsingborg Open 2015. Spelare fick bära en blodsockermätare under tävlingen vilket gav tydliga värden på hur energin gick upp och ned.
– Redan när spelaren klev ut på banan såg vi att blodsockret steg med två enheter, bara av att vara i en tävlingssituation, säger Bakkman.

Golf är mer än 25 procent mer energikrävande än en vanlig promenad enligt forskningen och med tanke på att en 18-hålsrond tar runt fyra timmar är det viktigt att ha koll på vätske- och energiintag. För en professionell golfspelare är det därför extra viktigt att ha kunskap i ämnet. Förra året besökte landslagsorganisationen collegespelare i USA för att hjälpa dem med ny kunskap och för att höra hur de har det på kostfronten.
– Det skiljer sig mycket mellan olika skolor, där vissa har kost högt på priolistan och andra inte lägger lika stor vikt vid det, säger idrottsnutritionist Sara Rang, som var på plats i USA med förbundet.

Hon är själv verksam i Skåne och har vidareutbildat sig via IOK, Internationella Olympiska Kommittén.
När de intervjuade spelarna märke de att många saker påverkade näringsintaget. Om det gick bra i spelet kunde det där med mat och energi lätt prioriteras bort, för att inte bryta det flyt spelaren var inne i. Gick det å andra sidan dåligt kunde frustration och stress distrahera spelaren från att äta. Med en medveten plan hade spelaren inte behövt hamna i den situationen, menar Sara Rang.

Så orkar du hela ronden!

Kostintaget har dock inte bara med prestationen att göra. Vad vi äter påverkar mycket annat också, som skaderisk och immunförsvar.
– En spelare som ofta är sjuk eller skadad har mycket att vinna på att se över sitt kostintag, säger Sara Rang.

Kan även en vanlig motionär sänka sin score genom att äta bättre?
– Inom idrotten är det så många olika parametrar som spelar in och som motionär kan du säkert sänka scoren mer genom att förbättra tekniken. Men samtidigt kan du optimera förutsättningarna ute på banan genom att tänka på vad du stoppar i dig och på så vis kanske sänka scoren ytterligare.

Så orkar du hela ronden!

Hur vet man att man gör rätt?
– Alla saker som tar bort fokus från golfen är ett tecken på att någonting är fel. Du kanske känner dig trött, slö, hungrig eller törstig, då är det hög tid att göra någonting åt det. När du väl äter något tar det även tid för kroppen att tillgodogöra sig energin och därmed ytterligare tid innan du är på topp igen. Det bästa är att skaffa rutiner för vad och när du ska äta och dricka för att inte hamna i det läget.

Det handlar förstås inte bara om vad du intar under ronden. Hur du sov på natten och vad du åt till frukost har också betydelse för hur det går på banan.
– Tänk på att undvika snabba kolhydrater, ät exempelvis en grov macka med rejält med pålägg och kokt ägg, så står du dig längre på banan.

Det är bara att testa vad som funkar för dig, och sedan köra efter din egen plan. Det gäller dock att förstå varför olika saker händer. Var du okoncentrerad, ofokuserad och trött – eller var det bara en för snabb vändning på toppen? Det vet bara du.

Så orkar du hela ronden!

Maxa din förbränning på banan


Text: Svensk Golf • 2018-06-01
Artiklar19:e hålet
Scroll to Top