GUSTAFSON: Mer arga än friska?

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson tycker till.

GUSTAFSON: Mer arga än friska?
Krönikör Sophie Gustafson. //Foto: Emelie Asplund

I vintras drog Golfsverige en gemensam och efterlängtad suck av lättnad. Äntligen hade de politiska beslutsfattarna förstått att golf också skulle räknas som friskvård och vara avdragsgill. Klart som tusan att det är fysiskt välgörande att röra sig ute i friska luften under fyra timmar. Men, frågan är vad som hänt om friskvårdsbidraget också skulle ta det psykiska välmåendet i beaktning? Hur skulle golfen rankas om friskvård också skulle betyda att man blev mer harmonisk av att utöva den?

Nu har jag inte samma inblick i andra sporter, och jag kan såklart tänka mig att man kan bli frustrerad på en volleybollplan, men frågan är om någon annan sport framkallar så mycket ilska som golfen. Jag kunde själv bli arg som ett bi. Minns fortfarande mycket väl (och med en liten skämskudde) när jag drog till pappa på smalbenet så han började blöda. Familjen sa alltid att min bror Pär kommer att dö av en hjärtattack på golfbanan för att han blev så arg. Nu har han lugnat sig men humöret gått i arv till hans yngsta son Gustav istället.

Jag har alltså aldrig behövt känna mig ensam med min ilska. Efter ett liv på touren kan jag konstatera att vi skandinaver faktiskt utmärker oss som mer labila än de flesta andra. Och som vi alla vet är det ju faktiskt roligare att se idrottare som visar känslor än sådana som inte röjer någonting alls. Helen Alfredsson kunde man höra skrika även om man befann sig tre fairways bort, Henrik Stensons utbrott tycker jag är härliga och norskorna och danskorna är som ambulerande humorshower på banan.

"Minns fortfarande mycket väl (och med en liten skämskudde) när jag drog till pappa på smalbenet så han började blöda"

Men anledningen till att jag slutade var inte ilskan utan att jag helt enkelt spelade för dåligt. Inte för att jag inte kunde slå golfslagen men för att jag inte kunde slå golfslagen då det gällde, på tävling. Vad jag tror hände var att jag kom ihåg de dåliga slagen och tog de bra slagen för givet. Missade jag ett slag så lagrade jag det, slog jag ett perfekt slag så glömde jag det för det var ju vad jag hade förväntat mig att göra. Till slut står du där med bara dåliga slag lagrade i minnet. Det är inte idealiskt när du ska slå iväg en drive på första tee.

Om jag ska ge ett råd till alla er golfare som läser det här så är det att inte ta någonting för givet. Jag har lärt mig ett motto som jag använder i livet i stort och som funkar väldigt bra just på golfbanan: "Exchange your expectation for appreciation and your whole life will change". På svenska blir det ungefär "byt förväntan mot uppskattning och hela ditt liv kommer ändras".

Stå inte och gräm dig över skitslagen du gjort utan gläds åt och ta in de bra slagen i stället. Jag kan garantera dig att din golf blir bättre då – och roligare.

Jag tar inget för givet!
Ja
27
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.