5de40b4dd1c7a

Artiklar

TV: Därför borde du göra en bollutprovning!

Årets Gör om mig-deltagare fick varsin bollutprovning. Med rätt bollar har de nu bättre förutsättningar att nå sina mål och höja nivån på spelet.

Text: Olof Åsgård • 2018-05-30 Uppdaterad 2019-12-12

Gör om mig-deltagaren Fabian Graus ögon glänser av nyfikenhet och han kan inte låta bli att tjyvlyssna lite på Titleists fittingexpert Ennis Myndel när Ann-Kristin Carlsson gör sin bollutprovning.
Efter en gedigen uppvärmning i svingstudion på Öijared Resort är det äntligen Graus tur. Nu ska han få veta vilken bollmodell som passar honom bäst, i jakten på lägre scorer och framför allt färre besök i högerruffen.
– Jag har tyvärr ingen boll som kommer hjälpa dig att sluta slica, det får du ta med din tränare och klubbutprovare. Men jag är fullkomligt säker på att vi kommer hitta en perfekt boll för dig idag, säger Ennis Myndel och ber Fabian Grau att ta fram sin högst loftade klubba.

En bollutprovning hos Titleist börjar alltid där golfare slår flest slag och har störst möjlighet att kapa slag – i närspelet.
– Alla golfare ställs inför slag från 50 meter och in. Därför utgår vi därifrån och arbetar oss bakåt mot tee. En dålig bollutprovning utgår bara från din svinghastighet och hur du slår din driver, som du aldrig använder mer än högst 14 gånger per varv. Du har inte en svinghastighet, du har till och med långt fler än vad du har klubbor i bagen. Jag vill därför först se vad du gör i ditt närspel och se vilken boll som skulle höja det. Jag vill också höra vad du känner med varje boll, säger Ennis Myndel.

TV: Därför borde du göra en bollutprovning!
Foto: Ted Olsson
Experten Ennis Myndel har koll på vilken boll Fabian Grau ska ha, men kan den bota slicen?

Grau plockar ett par sprillans nya bollar från väskan och slår iväg dem med sin sandwedge.
Sett över en hel säsong spelar de allra flesta av oss på en mängd olika bollar från olika märken och med varierande egenskaper. Om du bara håller dig till en och samma modell skulle du spela bättre över tid.

Tänk efter själv. Hur många bollmodeller ligger i ditt boll­fack just nu? Köper du samma märke och modell varje gång? Har du spelat en hel rond med en och samma modell?
– Bollen är den enda delen av din utrustning som du använder vid varje slag. Det är såklart jätteviktigt att du har en optimal boll för ditt spel. Lika viktigt är det att spela på samma boll, du lär dig att känna igen hur just den beter sig och det gör dig trygg. Byter du till en annan boll ändrar du förutsättningarna. Den kommer uppträda annorlunda och du blir snabbt konfunderad och tror ofta att du gjort fel, när det lika gärna kan vara bollen, säger Ennis Myndel.

Fabian Grau lyssnar men är samtidigt något skeptisk inför vad en bollutprovning kan göra för hans spelnivå och handicap (vid utprovningstillfället 25,2).
– Precis som vid klubbut­provningar tror många att det bara är för bättre spelare. Det är fel, bättre spelare har till och med lättare för att anpassa sig till en boll eller klubba som egentligen är fel för dem. Så alla spelarkategorier har nytta av att göra en bollutprovning.

Grau lägger upp en Titleist Pro V1 och slår iväg den med sin järnsjua. Myndel studerar siffrorna på sin surfplatta och ser nöjd ut men säger inget.
Än.
Istället skjuter Grau in några frågor.
Hur länge lever en golfboll och måste jag byta den om det ­blivit skrapmärken?
– Så länge du förvarar den torrt och i rumstemperatur överlever dagens bollar i stort sett för evigt. Angående skrap­märken är regeln att allt som förändrar det ursprungliga dimpelmönstret, det kan vara smuts eller skav, kommer att påverka bollflykten negativt. Det är viktigt att känna till, så tvätta bollen. Exakt när man ska byta ut en boll är såklart en ekonomisk fråga också, men våra bollar är väldigt hållbara och vi har gjort stora framsteg i utvecklingen av bollskalen.

TV: Därför borde du göra en bollutprovning!
Foto: Ted Olsson
vi gillar olika
De ser likadana ut men det är insidan som räknas och du kommer höja ditt spel om du håller dig till bollmodellen som passar dig.

Är en dyr boll alltid bättre?
– Ja. Samtidigt finns det ­bollar som är väldigt bra för en mindre peng. Egenskaperna är inte samma som i våra premiumbollar men om du inte är villig att betala för dem rekommenderar vi att du åtminstone håller dig till en och samma “något billigare” boll.

Det är dags för Fabian Grau att slå med sin driver och han hinner inte få iväg många bollar innan Myndel kliver in och stoppar honom.
Bollutprovaren har sin dom klar och den väcker viss förvåning men rekommendationen är inte ovanlig.
– Vi har rört oss från green till tee och jag kommer rekommendera Titleist Pro V1 till dig fastän du just nu inte slår särskilt bra drivar med den. Avsikten med en bollutprovning är att hitta en boll som kommer förbättra hela ditt spel. Och i ditt närspel och järnspel är V1:an den boll du behöver, ­säger ­Ennis Myndel.

Men ska jag slå dåliga drivar med den bollen?
– Nej, du måste ha en ny ­driver som anpassas efter dig och bollen. Många, ofta duktiga spelare, tror att de ska byta boll för att de får för mycket spinn med drivern. Det är fel väg eftersom ett bollbyte för att få bättre drivar påverkar resten av spelet negativt då bollen är rätt anpassad i de delarna.

Gör om mig: Så får du längd på slagen!


Text: Olof Åsgård • 2018-05-30
ArtiklarGör om mig
Scroll to Top