Rösta fram Sveriges bästa golfstad 2018

Ifjol röstade läsarna på Svenskgolf.se fram nykomlingen Landskrona till Sveriges bästa golfstad. Vem tar hem titeln i år?

Rösta fram Sveriges bästa golfstad 2018
Erikstorp hål 15 på Landskrona GK. Landskrona vann Sveriges bästa golfstad 2017. //Foto: Mickael Tannus

2016 var det urpremiär för omröstningen Sveriges bästa golfstad där läsarna på Svenskgolf.se fick vara med och tycka till och rösta på sin favorit.
Efter åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler möttes tungviktarna Halmstad och Västerås i finalen.
I finalen fick hallänningarna 52 procent av rösterna.

2017 var tävlingen tillbaka, men i ny tappning och en expansion av antalet tävlande orter – från 16 till 24.
Dessutom infördes ett gruppspel där vinnaren och de två tvåor som samlat ihop flest röster avancerade till kvartsfinal.
Titelhållaren Halmstad tog sig hela vägen till final igen.

Där väntade en av nykomlingarna – Landskrona. Skåningarna hade faktiskt tagit andraplatsen i gruppspelet bakom just Halmstad och sedan slagit ut Kungsbacka och Helsingborg på vägen fram till guldmatchen.
Finalen i Sveriges bästa golfstad 2017 lockade stort intresse och till slut stod rookien Landskrona som segrare med 7100 röster mot 6500.
När tävlingen på Svenskgolf.se var över sa dåvarande klubbchefen på Landskrona GK, Peter Bengtsson, så här:
– Det är ju helt fantastiskt att kunna få titulera sig Sveriges bästa golfstad. Det här är verkligen ett erkännande för Landskrona. Vi lever på en konkurrensutsatt kust. Vi var ju nykomlingar i Sveriges bästa golfstad och tävlade för första gången. Medlemmarna, staden, mötesplats Borstahusen med stugbyn och restauranger i närheten har alla varit aktiva och röstat, vi har sett ett stort engagemang.

Inför 2018 års omröstning finns det en stor nyhet – den sjätte och sista gruppen handlar om "Slaget om Stockholm" där Nord, Syd, Väst och Öst gör upp om att få representera huvudstaden i kvartsfinalen.
– Tidigare har diskussionen handlat om var Stockholm egentligen börjar och slutar. Stockholms Golfklubb ligger i förorten Danderyd och alltså inte rent geografiskt i Stockholm och det finns ju knappt en golfbana med postadress Stockholm. Därför ville vi låta förorterna fajtas om att få representera huvudstaden. För att dela upp Stockholm utgick vi från stadshuset och drog helt enkelt fyra väderstreck. När man tittar på vilka banor som finns runt om i 08-land så kan man konstatera att den som vinner "Slaget om Stockholm" bör ha en bra chans att gå hela vägen, säger tävlingsgeneralen CM Hellsten. 

Hur har de övriga grupperna lottats?
– Där bygger det på en seedning utifrån fjolårets resultat och vi kan konstatera att grupp 2 blir ett häftigt västkustderby mellan Halmstad, Varberg och Göteborg. Dessutom finns Växjö också med.

Hur funkar gruppspelet?
– Alla gruppvinnare säkrar avancemang till kvartsfinalen. De sista två slutspelsplatserna går till de orter som samlar ihop flest poäng bland dem som inte vinner sin grupp. Dessa vakanta platser gör att det under pågående gruppspel finns anledning att också hålla koll på wild card-tabellen.

Varför inte låta en expertjury kora vinnarstaden?
– När Golf Digest listar Sveriges bästa banor är det experter som tycker till. Många golfare har synpunkter på rankinglistor och vi vill helt enkelt låta alla dem vara med och tycka till om sin favorit när det handlar om Sveriges bästa golfstad.

Vilka kriterier är det folk ska rösta på?
– Följande saker kan vara bra att fundera över: Hur många banor finns inom ett visst avstånd från stadens centrum? Hur många banor finns i relation till stadens storlek? Hur står sig stadens bästa bana i den nationella konkurrensen? Hur är stadens golfkultur? Hur rolig är stan att besöka som greenfeegäst?

Och Båstad är väl inte ens en stad...?
– Precis, trots namnet är ju Båstad faktiskt "bara" en tätort men med banor som bland annat Bjäre, Båstad och Torekov i området klarar Båstad ändå kvalgränsen.

Vinner Landskrona igen?
Ja
75
55
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!