5de4107a7ea32

Artiklar

”Vildsvinen har kommit för att stanna”

Vildsvin skapar stora bekymmer för svenska golfklubbar. Så här kan banorna skyddas.

Text: CM Hellsten • 2018-04-20 Uppdaterad 2019-12-12

En rapport som Svenska Golfförbundets bankonsulent Peter Edman har tagit fram visar att under de senaste fem, sex åren har allt fler golfbanor i mellersta och södra Sverige fått enstaka eller mer regelbundna besök av vildsvin.
– Stammen har ökat kraftigt och är relativt väletablerad söder om Dalälven. Även Gävleborg, södra Norrlandskusten, södra Dalarna och Värmland har vildsvin, dock i mindre utsträckning. Det är dock viktigt att notera att det finns mycket stora lokala skillnader, när det gäller beståndstäthet. Vildsvinen har kommit för att stanna och gynnsamma väderleksförhållanden kan ge stammen möjlighet att växa, så fortsatt vaksamhet behövs, skriver Peter Edman i rapporten.

Vildsvin orsakade skador på Hills

Peter Edman förklarar att den “enda” åtgärd som fungerar är ett stabilt, tretrådigt elstängsel.
– Att skjuta av stammen vid golfbanan kan minska beståndet lokalt, men är ingen säker lösning eller garanti från att slippa besök på banan, skriver bankonsulenten.

Att sätta upp ett sådant elstängsel, där imprenerade trästolpar finns inom fem till sju meters mellanrum, kostar mellan 30 000 och 50 000 kronor.
Vildsvinen kan orsaka omfattande skador på en golfbana.
– I värsta fall kan “första” besöket leda till att relativt stora områden, upp till 100 kvadramter blir helt “uppbökande”´– det vill säga svartjord, där all torv är nervänd. Attraktivast verkar gräsytor i semiruff och slänter mot tee vara, men även fairway och tee ytor kan bökas upp. Greenernas relativt magra miljö verkar som tur är inte vara den attraktivaste ytan för grisarna och stora greenskador är relativt ovanliga, skriver Peter Edman.

Så här kan banorna skyddas!

Här är Peter Edmans tips på hur din klubb kan skydda sig mot vildsvin på golfbanan:

• Ett stabilt elstängsel med tre trådar är mest effektivt. Det är större chans att de kryper än att de hoppar över. Sätt trådarna på ca 20, 45 och 70 cm höjd.

• Hägna in hela området. Lämna inga luckor – förr eller senare hittar de in.

• Fråga kommunen om investeringsbidrag för uppsättning av stängsel.

• Kolla upp hur försäkringsbolaget ställer sig till skador orsakade av vildsvin.

Vildsvin saboterar golfbanan


Text: CM Hellsten • 2018-04-20
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top