GUSTAFSON: Golfen gav mig en röst

Svensk Golfs krönikör Sophie Gustafson om att övervinna tuffa hinder och förändra liv.

GUSTAFSON: Golfen gav mig en röst
Krönikör Sophie Gustafson. //Foto: Emelie Asplund

Ibland får man en chans att förändra någons liv till det bättre. Jag fick den chansen för sex år sedan och hade ingen aning om vad det skulle leda till.

2012 mottog jag Ben Hogan-priset av Golf Writers Association of America och det förväntades att jag skulle hålla ett tacktal.

Aldrig i livet, tänkte jag. Istället spelade jag in en video där jag tackade så mycket. Det tog mig åtta timmar att få ihop en sex minuter lång film som var hyfsat fri från stamning.

Videon lade jag sedan ut på Youtube och efter någon vecka kontaktade en mamma mig. Hennes son Dillon stammade svårt och blev retad både av sina klasskamrater och de vuxna i grannskapet.

Jag blev lite av en mentor för Dillon och försökte stötta honom så gott jag kunde genom vår korrespondens.

För tre år sedan fick jag ett mejl från hans mamma som sa att Dillon hade försökt begå självmord och undrade om jag kunde hjälpa till.

Snacka om att känna sig hjälplös.

Men jag kontaktade min vän Ron Sirak, en amerikansk golfjournalist, och frågade om det var någonting vi kunde göra. Han skrev ihop en artikel om mig, om Dillon och om hans öde. I artikeln nämnde Ron att Tiger Woods var Dillons stora idol. Tiger såg artikeln och en vecka senare hade Dillon ett brev från Tiger där han berättade att han också stammade som ung och berättade hur han överkom det.

Dillon blev överlycklig av all positiv uppmärksamhet. Aldrig hade han kunnat tro att så många brydde sig om honom, att till och med Tiger Woods brydde sig om hans öde!

Sedan den dagen bär Dillon alltid med sig en kopia av artikeln och brevet han fick av Tiger.

De senaste två åren har Dillon varit en av de bästa eleverna i sin skola varje termin. Han hjälper till i specialklasser för barn med extra behov. Han säger till sina småsyskon och kusiner att om de ser någon som sitter ensam och äter lunch, gå och sätt dig med henne eller honom. Han vet att det är den värsta känslan i världen för ett barn.

De senaste veckorna har jag själv haft ett genombrott med min stamning tack vare Steve Gill, en av författaren Tony Robbins bästa coacher. Jag lyckades nyligen sätta ihop en fyra minuter lång video utan att stamma överhuvudtaget.

På första försöket.

Nu har Steve även lovat att hjälpa Dillon.

Ofta när du får chansen att påverka någon annans liv vet du inte om det. Det kan verka trivialt för dig, som ett ögonblick i mängden. Men ta dig tid ibland och tänk efter. Fem minuter för dig kan vara en livstid för någon annan.

Golfen har gett mig möjligheten att ha en röst och den tänker jag använda för att göra andras liv bättre.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.