Golfskolan - Gör om mig

• Slutslicat • Vässa närspelet • 10 meter till

Fooore! När Fabian Grau ska spela golf måste bollfacket vara fyllt och stämbanden värmas upp så att vrålen med säkerhet når de i farozonen. Med hjälp av sin nye tränare Niclas Björnsson ska Fabian Grau träna bort skruven som hämmat hans korta men intensiva golfkarriär.

• Slutslicat • Vässa närspelet • 10 meter till
”Mitt aggresiva spel har satt mig i problem. Med 30 i handicap behöver jag inte jaga eagleputtar”, säger Fabian Grau. //Foto: Jacob Sjöman

DET ÄR FAKTISKT inte säkert att den visar sig direkt – slicen. Hastigheten nybörjare får upp i klubban är vanligtvis för låg för att slicen ska avslöja sitt verkliga ansikte. Men någonstans i svingrörelsen brukar den gömma sig och bida sin tid.

Vänta du bara.

Efter några slag börjar hastigheten gradvis öka, då oftast med hjälp av armarna. Det är vid det här tillfället en golftränare bör och gärna vill kliva in och sätta stopp för den annalkande bedrövelsen.

När slicen sedan börjar visa sig på riktigt görs panikartade försök att få bort den, inte sällan genom att svinga ännu snabbare med armarna.

Det gör saken oftast värre.

När musklerna börjar vänja sig börjar kompensationer smyga sig in för att parera den felaktiga rörelsen som nu blivit till en vana och naturlig.

Vissa ljusglimtar kan anas i perioder och efter en golfektion verkar problemet vara ur världen. Men avsaknaden av träning gör att slicare ofta faller in i gamla mönster och tvingas återigen anpassa sitt spel för de många tappade meter som slicen för med sig.

 

VI VILL SÄTTA STOPP för det här i tid och har därför valt ut 29-årige Fabian Grau som en av våra tre nya Gör om mig-deltagare.

Grau har visserligen bara spelat golf på riktigt i drygt ett år men slicen har hängt med från början och han är trött på att se bollarna segla ut i högruffen.

Fabian Graus första golfslag slogs för fyra år sedan på Årsta Golfs range utanför Stockholm.

Nu är han tillbaka på slagfältet och berättar om första kontakten med sporten som han numera älskar mer än livet självt.
– Det gick ju inget vidare första gången. Det blev en kraftig duff som utmynnade i en topp. Sen kom ju slicen på det, säger 29-åringen och peggar upp en boll på en stelfrusen rangematta.

Med god säkerhetsmarginal inväntar han sedan en skidåkare som korsar Årstafältet till höger om rangen. Bollen startar bra men drar sig sedan bort från mittlinjen. Fabian Grau småskrattar lite och tar en ny boll.

Förra säsongen togs det gröna kortet och Grau tog sig med viss möda ner till 30,5 i handicap. Men med tanke på sin fysik och bollkänsla trodde Grau att han skulle ha sänkt sig lite mer.
– Jag har alltid haft lätt för bollar, sen började jag spela golf och det kändes som att allt försvann och det var som att börja på noll.

Första säsongen var full av misstag och Grau tycker framförallt att han borde ha spelat smartare och inte jämfört sitt spel med sina mer rutinerade golfkompisar med lägre handicap.
– Jag tar risker och är inte rädd för att satsa. Det är nog en bra egenskap på många sätt. Men mitt aggressiva spel har satt mig i problem. Med 30 i handicap behöver jag inte jaga eagleputtar på par 5-hål när en sjua faktiskt räcker, säger Fabian Grau ironiskt.

Som nybliven Gör om mig-deltagare har Fabian Grau satt upp tydliga mål för säsongen.
– Jag hade faktiskt redan bestämt mig för att satsa mycket på golf i år. Sen kom jag med i Gör om mig och det är ju helt fantastiskt. Det kanske låter dumt men hade jag vunnit en miljon på Lotto hade allt gått till att Finansiera mitt golfspel, säger Grau med mer allvar än ironi i tonen den här gången.

Frustrerad. Sedan Fabian Grau tog upp golfen har hans spel med drivern lämnat en del i övrigt att önska. Foto: Jacob Sjöman

Under Gör om mig vill han först och främst bli av med den förbaskade slicen så att han slipper fylla bollfacket varje gång han ska ut och spela.
Vidare vill han bli en jämnare spelare som kan värdera lägena och förstå när han ska spela konservativt eller aggressivt.

Fabian Grau är taggad till tänderna och har redan planerat in för många golf- och träningstimmar i sitt livsschema.
– Nu är det bara att köra. Jag är så himla glad att jag fått den här chansen. Det blir gym- och motionsträning på luncherna och rangeträning på kvällarna, säger Grau.

Till sin hjälp kommer han ha Golfskolans tränare Niclas Björnsson.
– Det finns talang och fart i svingen som jag gillar och den där slicen kan vi jobba bort på en kvart, men sen måste Fabian träna och spela mycket, säger Björnsson som har botat många slicar under sin tränarkarriär.
– Alla golftränare kan få eleven att svinga mindre utifrån och in, arbeta rätt med kroppen och inte bara hugga med armarna. Men sen är det alltid upp till eleven att träna mycket och ta sig över tröskeln där de nya tipsen och rörelserna blir naturliga och slutar kännas obekväma, säger Niclas Björnsson.

MED FABIAN GRAU är Björnsson övertygad om att de tillsammans kommer att lyckas få bort slicen och höja hela spelnivån till nya höjder.
– Jag kanske behöver plocka fram norrlänningen i mig för att plocka ner den här stockholmaren på jorden men så länge han gör som jag säger kommer det gå bra, säger Niclas Björnsson.
– Jag har inget val, jag kommer göra precis som Niclas säger och följa alla råd han ger, försäkrar Fabian Grau.


De andra deltagarna i årets Gör om mig

Ulrika Lundblad

Ålder: 42.
Bor: Göteborg.
Hemmaklubb: S:t Jörgen Park Golf.
Handicap: 19,5.
Tränare: Sofia Edman.

Projektledarassistent vid Göteborgsoperan som ska ge allt för att hennes golf ska nå högre toner i år.

I det långa spelet går det oftast bra och rundorna med pappa brukar börja utmärkt. Sen händer något när spelet närmar sig green.
– Jag vet inte hur ofta jag treputtar men vet att jag absolut kan bli bättre på att putta. Jag är mer nervös ju kortare putt jag har. Strategin har varit att få så kort nästaputt som möjligt. Sen behöver jag bli mer taktisk för att kunna hålla ihop spelet från tee till kopp.

Tränaren säger:
– Svingen ser bra ut men vi kommer arbeta lite mer med grunderna. Sen kommer det bli mycket arbete med längdkontroll, greenläsning och strategi så att Ulrika tänker rätt kring och på greenerna. – Sofia Edman


Ann-Kristin Carlsson

Ålder: 57.
Bor: Malmö.
Hemmaklubb: Malmö Burlövs GK.
Handicap: 31,6.
Tränare: Linda Lindell.

En svensk klassiker och en tjejklassiker är avklarade. Nu är det dags att ta tag i golfen på allvar.
Ann-Kristin Carlsson från Malmö är engagerad och träningsvillig.

Nu vill hon få tipsen som gör att hennes golfspel förbättras avsevärt.
– Främst är det mina utslag som jag skulle behöva förlänga, tio meter till från tee skulle definitivt hjälpa mig i resten av spelet. Men sen finns det nog en hel del i mitt närspel som jag behöver hjälp med också.

Tränaren säger:
– Jag tycker att det överlag ser riktigt bra ut när Ann-Kristin svingar. Det finns små saker att fila på och inte minst måste vi få till mer vidd i rörelsen för att få mer fart och mer längd. – Linda Lindell

Följ Gör om mig på Instagram!

Har du också problem med en slice?
Ja
22
39
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!