5de41100bb56b

Artiklar

Dubbelgreener: Vad gäller om jag får andra hålet i min puttlinje?

Regelredaktören Rodman reder ut.

Text: Christina Rodman • 2018-04-08 Uppdaterad 2019-12-12

Dubbeltrubbel på green
FRÅGA: Vi spelade en bana i England som hade flera dubbelgreener. Vid ett par tillfällen hamnade min boll på det andra hålets ”greendel” och förbi hålet så att jag fick det i puttlinjen. Osäkra på vad som gällde, puttade jag på sidan så att bollen inte skulle hamna i fel hål. Efteråt uppstod en livlig diskussion om man får flytta bollen för att få en fri spellinje och vad som händer om man gör fel och spelar bollen till fel hål eller bollen ändå hamnar i det hålet?
/Sigge

SVAR: Om det inte fanns någon markering eller linje som delade av greenen till två greener så är hålet ni inte spelar till mark under arbete eftersom det räknas som hål gjort av banarbetare.
Det betyder att om bollen ligger på green och bollen, stansen eller svingen störs av hålet så får du utan plikt lyfta bollen och placera den på närmaste ställe, inte närmare hål, där du kan stå och putta utan att påverkas av hålet.
Det gäller även för puttlinjen. Du behöver alltså inte putta över hålet eller på sidan om. Om du av misstag skulle håla ut i fel hål så räknas slagen i scoren men det är ingen plikt.
Ta bara upp bollen och, precis som ovan beskrivits, placera den på närmaste ställe där du varken behöver stå på hålet eller få det i din puttlinje.

Regler: Får bollen skakas loss?

Torr boll
FRÅGA: Under en foursometävling började det ösregna. Vi hade en viktig putt och min partner fällde då upp sitt paraply som hon höll över mig när jag sänkte putten. Det andra paret sa inget men vi har undrat om vi fick göra så.
/Katrin och ulla

SVAR: Regel 14-2 säger att du inte får ta emot fysisk hjälp och skydd mot naturkrafterna samtidigt som du slår ett slag. Däremot hade det varit helt okej om du själv hade hållit i paraplyet när du puttade exempelvis vid en ”tap in”. Regnskyddet kostade 2 slags plikt.

Vad gäller med digitala scorekort?

Snabba ryck
FRÅGA: När jag skulle spela in fick jag en socket och bollen for iväg mot min bag som jag ställt vid sidan om green. En i bollen agerar blixtsnabbt och rycker undan bagen så bollen inte träffar den. Den tredje i bollen säger då att man inte får flytta på något som kan påverka slaget. Är det rätt, men vem ska då ha plikten?
/Karin A 

SVAR: Ingen ska ha plikt! Regel 24-1 säger att när en boll är i rörelse efter ett slag får inga hindrande föremål (eller lösa naturföremål) flyttas eller tas bort om det kan påverka bollens rörelse. Men regeln säger också att på samma sätt som du får flytta på dig själv för att inte bli träffad av en boll, så får spelaren eller vem som helst utan plikt flytta undan bagar, vagnar, klubbor eller andra hindrande föremål som tillhör någon spelares utrustning för att undvika att de träffas av en boll i rörelse. Om din medtävlare inte hade varit så snabb med att flytta undan din bag och bollen hade träffat din utrustning hade du fått 1 slags plikt. Däremot så får du ingen plikt om din boll hade träffat en medtävlares bag. I båda fallen spelas bollen där den hamnade.

Regler: När får jag lyfta flaggan?

Tappad putter
FRÅGA: När jag gick fram till min boll på green tappade jag puttern på den. Min medtävlare sa att jag skulle få 1 slags plikt och återplacera bollen, vilket jag gjorde. Tyvärr innebar det att jag inte vann tävlingen. Strax efteråt läste jag att regeln har ändrats och jag inte skulle haft plikt.
/Bertil S

SVAR: 2017 kom en lokal regel som säger att om spelaren råkar rubba sin boll av misstag på green får han ingen plikt utan bollen ska bara återplaceras. Om denna lokala regel fanns anslagen på klubben, vilken den sannolikt gjorde, skulle du inte haft någon plikt.

10 regler där du faktiskt kan spara slag!


Text: Christina Rodman • 2018-04-08
ArtiklarRegler
Scroll to Top