5de416840af00

Artiklar

”Vi har avdramatiserat vad en golfklubb är”

Med padelbana, skidlopp, stugby, hotell och andra inkomstkällor har Stefan Leskinen, Lindesbergs GK:s klubbchef, fått klubben att frodas.

Text: Jesper Johansson • 2018-03-20 Uppdaterad 2019-12-12

Golf Administratörernas Förening (GAF) har utsett årets klubbchef. Fem personer var nominerade till det ärofyllda priset men till slut var det Stefan Leskinen, Lindesbergs GK:s klubbchef, som tog hem priset.
– Vi jobbar inte riktigt som en traditionell golfklubb, säger Leskinen till svenskgolf.se/wp.

 

GAF:s motivering:

Att vara chef på en golfklubb kräver en utåtriktad allkonstnär.

Man ska inte bara ha förståelse för en golfbana ska skötas utan man ska även ha goda insikter i hur ett företag ska drivas. Man ska förstå människor och kunna hantera gruppdynamiken i en ideell förening integrerat med affärsverksamhet. En modern klubbchef behöver vara en ledare för de anställda, ett föredöme för medlemmarna och en skicklig försäljare på en tuff marknad.

Årets klubbchef har haft en långsiktig utvecklingsplan som resulterat i en rad goda och inkomstskapande relationer med näringsliv, kommun, landsting, partners och idrottsföreningar i närområdet det senaste året. Golfklubben har blivit en mötesplats där inte bara golfare känner sig hemma.

Klubbchefen har åstadkommit denna utveckling utan att kärnan i verksamheten glömts bort eller försakats. Under året som gått har klubben tagit fram och genomfört en gedigen 100 punkters förbättringsplan för golfbanan. Arbetet har gjort en redan trevlig bana ännu bättre – vilket borgar för fler framgångsrika verksamhetsår.

Klubben har haft över 5 000 övernattande gäster – majoriteten av dem har inte varit golfare. På klubben finns inte bara padelbana och lekplats utan också ett femtontal välutnyttjade platser för husbil och husvagn.

För fem år sedan stod medlemsavgifterna för cirka hälften av klubbens intäkter. I dag står de för blott för en tredjedel.

Just nu håller ett hotell på att byggas invid klubbens stugor.

Det beror på att årets klubbchef 2017 har gjort utmaningar till möjligheter. 

Club Manager of the Year 2017 är Stefan Leskinen, Lindesbergs GK

Leskinen har arbetat länge med att hitta andra inkomstkällor till klubben, för att på så sätt tjäna pengar året runt och på annat än golfen. Det har gjort attklubbens ekonomi stärkts – och därmed även kvalitet på golfbanan.
– Det som sticker ut är bredden hos oss. Vi är en multifunktionell anläggning som vi kan utnyttja året runt. Vid sidan av har vi ett välutvecklat boendekoncept med stugby och under året öppnar vi även ett hotell. Förra året hade vi 5 000 gästnätter i stugbyn och det ökar från år till år.

Med en padelbana och andra aktiviteter som öppet skidspår har personer som inte spelar golf börjat närma sig anläggningen och det har gjort att ekonomin stärkts – men också att antalet golfare ökat.
– Vi har avdramatiserat vad en golfklubb är. Vi har lite tur som ligger in princip mitt i stan. Folk kan komma hit och fiska, plocka svamp eller cykla mountainbike. Det har gjort att folk fått upp ögonen för golfen och det ger indirekt intäkter till golfklubben. Dessutom har vi ökat med 100 medlemmar på två år, säger Leskinen.

Hur ser ditt arbete ut och vad har gjort Lindesbergs GK så framgångsrikt?
– Jag har rationaliserat bort mig själv när det gäller administration och drift. Jag hade fokus på det under första året men när jag såg att det fungerade har jag därefter kunnat engagera mig och vara mer insatt hos andra företag, kommun och landsting. Organisationen på Lindesberg är väldigt effektiv och det gör att jag kan göra mycket annat för att hitta alternativa inkomstkällor och utveckla klubben.
– Jag är insatt i de olika organisationerna för att nå klubbens fulla potential. Vi har kommit en bit på vägen.

Stefan Leskinen berättar att golfklubben har många projekt igång. Ett hotell blir klart i juni. Ett projekt med solcellspaneler ska göra klubben självförsörjande gällande elkostnader och en ny maskinpark är inköpt med el eller elhybrider. Det sänker kostnaderna samtidigt som banan blir bättre. Ett nytt trädgårdsprojekt är också igång för att göra trivseln bättre runt klubbhuset. De olika inkomstkällorna investeras också tillbaka till klubben, som planerar att bygga nya tees på golfbanan framöver. 

Vad har du för tips till andra klubbchefer i landet?
– Det första är att skapa förutsättningar för att kunna vara i en fri roll som klubbchef. Jag är trygg med organisationen och den fungerar, rent krasst, utan mig. Men för att komma dit måste driften fungera bra, vilket är svårt.
– Mitt andra tips är att släppa på bromsen och köra. Maximera det en klubb har. Alla kan inte göra vad vi har gjort utan att det gäller att hitta sin egen grej och sin egen nisch. Hitta det som är unikt för din anläggning och förädla det, säger Leskinen.


Text: Jesper Johansson • 2018-03-20
Artiklar
Scroll to Top