Trick Shot

Artiklar

Träning på tee: Får jag öva under ronden?

Regelredaktören Christina Rodman svarar på läsarnas frågor.

Text: Christina Rodman • 2018-02-25 Uppdaterad 2019-12-12

Träning på tee: Får jag öva under ronden?

FRÅGA: Att man före ronden inte får öva på den bana man ska spela på känner jag väl till. Men vad gäller om man under tävlingen kommer fram till en tee och det är kö, får man då chippa intill tee för att hålla sig varm? Om det är tillåtet får man i så fall göra samma sak vid första tee innan man startar?
/Sune Sannum

SVAR: Ja, det får du, både före tävlingen och under den! Undantaget till Regel 7-1b säger att det är tillåtet i en slagtävling (som poängbogey, eller slaggolf) att öva puttning eller chippning på eller nära första tee eller vilket övningsområde som helst före starten av en rond.
Likaså får du enligt Regel 7-2 öva puttning eller chippning på eller nära green på det senaste spelade hålet. Du får också öva chippning och puttning på eller nära tee på nästa hål som du ska spela eller på en övningsgreen. Allt under förutsättning att du inte fördröjer spelet och att du inte slår något övningsslag från ett hinder.
Spelar du där-emot matchtävling är det alltid tillåtet att öva även på banan innan ronden om inte tävlingsledningen har förbjudit det.

Regler: Får bollen skakas loss?

Rörlig boll

FRÅGA: Under en rond slog jag min boll till ett sidovattenhinder. Det var en lång sluttning mot hindret och de röda pinnarna satt nära vattnet. Jag tog pliktslaget och mätte ut två klubblängder och droppade bollen som då rullade fram till gränsen men stannade precis utanför. Medan jag hämtade en klubba rullade bollen ned i vattenhindret utan att jag hade gjort något som påverkade den. Vi var osäkra på vad som gällde så vi enades om att jag skulle lyfta bollen och droppa på nytt och att detta då var en omdroppning och därför ingen plikt. Men var det rätt?
/Eva Johnsson

 

SVAR: Inte riktigt. När du droppade första gången och bollen stannade utanför hindret så var den i spel. Att bollen sedan rullar ned i hindret av sig själv är otur men betyder att den faktiskt är i vattenhindret igen på samma sätt som du hade slagit den dit. Dina valmöjligheter blir nu att spela den som den ligger eller att igen, med 1 slags plikt, droppa bollen enligt Regel 26 Boll i vattenhinder och hoppas på att den stannar utanför denna gång. Om du hade orsakat att bollen rubbades skulle den ha återplacerats med ett slags plikt.

Regler: När får jag lyfta flaggan?

Bytt är bytt

FRÅGA: Under en tävling markerade jag bollen på green och lyfte den. Jag stoppade den i fickan medan jag passade flaggan åt en annan spelare. Vid min tur att putta lade jag tillbaka bollen och puttade till en bit från hål. När jag skulle sänka putten såg jag att det var fel boll jag spelat på. Tänkte inte på att jag hade en boll till i fickan. Jag markerade och lyfte då den bollen och rättade felet genom att lägga tillbaka den rätta bollen och puttade sedan i hål och lade till 2 pliktslag. Var det rätt gjort?
/Johan

SVAR: Nej, och du skulle lagt till 4 pliktslag! Du bytte boll men lade den på rätt plats. Det kallas för ”nyinsatt boll” och genom att du hann putta med den innan upptäckten så fick du 2 slags plikt och den nyinsatta bollen blev automatiskt din boll i spel och du skulle därför fortsatt med den bollen och hålat ut med den. Den ursprungliga bollen är nu som vilken boll som helst i bollfacket. När du nu, innan du hålar ut, byter tillbaka till den ursprungliga bollen så sätter du in en ny boll igen och som då blir din boll i spel med 2 slags plikt – igen. I ett fall som detta ska man inte rätta felet utan bara spela vidare med den utbytta bollen.

10 regler där du faktiskt kan spara slag!


Text: Christina Rodman • 2018-02-25
ArtiklarRegler
Scroll to Top