5de41bf4cd4ca

Artiklar

Vackra vyer på Sagströms hemmabana

Härliga hål i mysig miljö. Trångt och vackert på Enköpings Golfklubb. 

Text: Svensk Golf • 2018-02-07 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Välkomnande. Här är det charmigt och mysigt på liten yta där gäster kan känna sig som hemma så fort de anländer.

MINUS: Greenområdena. Tyvärr är greenområdena lite väl platta och intetsägande även om puttytan håller god klass.

Att blicka ut över Enköpings anläggning från första tee, i nyvaken sensommarsol är en tårfylld upplevelse.
Dels blir besökaren bländad av morgonljuset, dels gör detta ljus och ackompanjerande morgondagg i fairwaygräset att anläggningen ser ytterst inbjudande ut.

Rakt fram, nedanför fötterna öppnar ettans fairway upp sig en smula innan det sedan sluter sig med en korridor av välrotade björkar, till vänster dammen som ska ignoreras samt avslutningshålets mjuka nedförslut in mot 18:e green.
Bara denna vy är värt greenfeepriset för en rond på LPGA-stjärnan Madelene Sagströms hemmabana.

De korta hålen ser ganska enkla ut på kartan men så är det det där med träden och inramningarna. Här är det ingen nåd att slå snett.
Visst är det kortklippt och lätt att hitta bollen, men en träff på någon av alla stackars plågade björkar kan rendera i en studs i tre av fyra möjliga väderstreck och troligen ett tappat slag.
Den förhållandevis korta längden passar dock bra med tanke på att anläggningen är en studie i doglegs där svårigheterna avlöser varandra.

Vackra vyer på Sagströms hemmabana
VI MÖTTE: Gästspelaren Göran Böhlin, Troxhammar GK: ”Vi brukar åka runt och spela tävling tillsammans fyra gånger om året. Vi hyr stuga här, och det är bra pris för övernattning, middag och två greenfees. Enköping är en ganska knixig bana men en mycket trevlig anläggning.”

För att ta sig till Enköpings Golfklubb behöver besökaren tråckla sig igenom villaområden och den växande staden gör sig även påmind i baksvingen.

Som på det femte hålet där boende på balkongen kan överhöra en viskad svordom över en feldoserad slice från tee nedanför.
Eller på det 14:e hålet där hela vänstersidan är bebyggd av fina nya villor, förvisso säkert placerade bakom en vallgrav av vatten.
Inför utslaget på detta hål får sig spelaren en liten pekpinnevarning:
“Bebyggelse till vänster – använd en klubba du känner dig säker med.”

Denna lilla tankeövning förlängde rondtiden betydligt.
Närheten till bostadsbyggandet stör annars inte alls, tvärtom, man lyckönskar alla som får en sådan vacker vy från vardagsrummet.

HÖJDARHÅLET

Hål 16, par 4. Längd: 310/223 m:
En relativt kort par 4 med tuff landningsyta och utmanande inspel. Att lägga sig kort om fairwaybunkern till vänster på utslaget är att föredra. För att undvika vattenhindren till höger bör du sikta mot bunkerns högerkant. Lyckas du med det har du fri sikt in mot flaggan.

Vackra vyer på Sagströms hemmabana
Svensk Golfs omdöme.

Text: Svensk Golf • 2018-02-07
ArtiklarEnköpings GKMadelene SagströmSvenska golfbanor
Scroll to Top