5de41eb6b3f7a

Artiklar

Banchefen – en av årets hetaste lantisar

Nybro GK:s banchef, Patrik Tagesson, uppmärksammas för sitt miljöarbete på golfklubben.

Text: Jesper Johansson • 2018-01-18 Uppdaterad 2019-12-12
Banchefen – en av årets hetaste lantisar
Patrik Tagesson, banchef Nybro GK. Foto: Privat

Patrik Tagesson arbetar som banchef på Nybro GK. Han har nyligen uppmärksammats på en lista över “Årets hetaste lantisar” av tidningen Land. Tidskriften hyllar de 100 personerna som deras redaktion och läsare anser förtjäna en extra hyllning för sina betydelsefulla insatsen för en levande landsbygd. 

Anledningen är att Patrik Tagesson och Nybro GK:s övriga personal under året arbetat för att ovanliga jordbin ska trivas på klubben.
– Vår bana är belägen på en gammal strandås och det är magert på vissa ställen. Jordbina trivs med det och av någon anledning har de hittat hit och blivit etablerade, säger Patrik Tagesson till svenskgolf.se/wp.

Golf i Glasriket

Banchefen – en av årets hetaste lantisar
Banskötsel på Nybro GK. Foto: Privat

När Nybro GK blev informerade om att den ovanliga insekten fanns och trivdes på golfbanan meddelade man kommun och landsting och har sedan fått ett bidrag för att under fem års tid göra livet enklare för de de ovanliga bina.
Under 2017 har man bland annat skapat vallar, där insekterna bygger sina bon.
– Och på ett antal ytor på anläggningen har vi skrapat bort jord och växtlighet. Där är det ren sand nu. Kommunen kommer att planetera blommor och naturligt gräs där, så det här är väldigt roligt, säger Tagesson.

Påverkar det här golfen något?
– Nej, inte alls. De flesta av de här områdena är placerade där golfarna inte ska vara. Men några är placerade mellan hål där det tidigare varit högt svajgräs.
– Det här gör att spelarna lättare hittar bollarna på de ställena.

Finns det inte en risk att bli stucken?
– Risken är inte större än tidigare, så nej. Om en golfare slår bort ett av de bon som bina har byggt har de gjort ett nytt inom ett par dagar, så det finns ingen anledning att oroa sig över spelbarheten i de här områdena.

Nybro GK:s banchef menar att uppmärksamheten som en plats på Lands lista ger är bra för klubben då de syns mer och får mer uppmärksamhet.
Men det är också ett bevis på att det de gör är något bra, och att det är värt att fortsätta arbeta på ett liknande sätt.
– Vi är en liten klubb och försöker göra det så bra som möjligt. Det är oerhört roligt att få uppskattning för det vi gör. Dels utanför själva golfbanan, men också det beröm vi får för banans skick under sommaren.


Text: Jesper Johansson • 2018-01-18
ArtiklarNybro GKNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top