5de4223d6f97b

Artiklar

Skön avstickare intill E4

Skön avstickare intill E4. Götaströms Golfklubbs spelvärda ytor hittar du en wedge från avfarten.

Text: Svensk Golf • 2017-12-20 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

PLUS. Spelytorna. Inte bäst gräskvalitet eller skötselbudget men mycket jämna, rättvisa och tillfredsställande ytor. 

MINUS. Tallar i spellinjen. På några ställen står träd i fairway. Onödigt spelförstörande för medelgolfare, för enkelt för låghandicappare.

Lastbilarnas dån klingar inte väl med bilden vi ser från ettans green. I Lagan alldeles intill banan sitter en man i en båt och kastar med sitt spö. Draget bildar ringar på den annars orörda vattenytan. Där han sitter i båten råder frid och lugn och vi blir smittade och glömmer snabbt att vi spelar golf alldeles intill en spikrak 110-sträcka mellan Jönköping och Värnamo.

Götaströms styrkor visar sig direkt. Ytorna är klart tillfredsställande och det känns inte som att vi spelar den här ronden i ett regnigt oktober. Banan verkar inte påverkas nämnvärt av väder och vind. Fairway är fasta, jämna och gröna. Greener och tees likaså. Utanför de klippta ytorna växer härlig ljung i skydd av skickligt gallrad och av stormen Gudrun urholkad tall- och björkskog. Skogen skapar rum med skönt ljusinsläpp och definierar hålen. Att hitta bollen i de låga men väldigt täta buskarna är dock inte det enklaste men Götaström har oftast väl tilltagna landningsytor så du kommer inte besöka skogen på varje hål.

Skön avstickare intill E4
TIDEN FRÅN E4 TILL FÖRSTA TEE: Få banor är så tillgängliga som Götaströms GK. Färdas du norrut på E4 parkerar du bilen vid klubben knappt en minut efter att du började blinka höger. Lägg på 30 se-kunder om du kör söderut. Sen är det inte långt till receptionen och ettans tee. Går allt smärtfritt kan du, utan stress, slå ut inom tio minuter från att du lämnade motorvägen.

Den platta terrängen blir stundtals monoton men layouten och längden på hålen varierar. Designen är inte särskilt iögonfallande och intentionen att skapa intressanta, upphöjda greenområden slutade vid att endast green-ytan blev upphöjd medan angränsande ytor håller samma nivå som fairway.     

Men mot slutet av ronden hittar Götaström sin rätta identitet och det är synd att resten av hålen inte fick lika mycket kärlek som banans sista tredjedel. Avslutningen spelas nära motorvägen men är banans klart bästa avsnitt och det klart högre oljudet från asfalten stör bara den som väljer att lyssna. Det platta landskapet har ändrats utan att förvanskas. Fairways är mer livfulla med mjuka, kuperade former fram till mer kluriga och fängslande greenområden.

På väg mot andra åtaganden passerar många Götaströms GK i hög fart utan att blinka. De flesta ägnar inte en tanke åt att pausa färden med lite golf och för dem som gör det kan Götaströms läge avskräcka. Men de som väljer att upptäcka den nära golfmöjligheten, som bara ligger en knapp minut från motorvägen, kommer inte sätta sig besvikna i bilen efteråt.

HÖJDARHÅLET

Hål 18, par 4. Längd: 338/259 m.
Svag dogleg höger som är lik övriga hål i karaktären men allt är mycket bättre. Fairway har sänkts och är mer livfull och kuperad. Greenen vaktas av en intressant bunker. Spela längs vänstersidan för att undvika dåliga inspelsvinklar mot green. Men se upp för fairwaybunkrarna.


Text: Svensk Golf • 2017-12-20
ArtiklarGötaströms GKSvenska golfbanor
Scroll to Top