5de4293d9265f

Artiklar

Duellen: Cleveland HB Launcher vs. Cobra F-Max OS

Cleveland och Cobra är kända för sina förlåtande drivers. Svensk Golf ställde deras senaste modeller mot varandra.

Text: Svensk Golf • 2017-10-26 Uppdaterad 2019-12-12

Cleveland HB Launcher:
Pris:
3 000 kr. Loft: 9/10,5/12 grader. Vänster: Ja (10,5). Justerbar:  Nej.

Cobra F-Max OS:
Pris: 3 000 kr. Loft: 10,5/11,5/15 grader. Vänster: Ja (10,5/15). Justerbar: Nej. 

UTSEENDE:

Cleveland: Klassiskt päronformat klubbhuvud som upplevs mer kompakt än Cobradrivern. En del tycker att den gråsvarta finishen inte gifter sig väl med den ljusgråa skåran på toppen, men majoriteten gillar utseendet.  Ingen märkbar offset som hos Cobradrivern, men däremot ligger den naturligt stängd när du adresserar.
Betyg: 9.

Cobra: Klubban upplevs riktigt stor. Volymen, 460 kubikcentimeter, är densamma som HB Launcher men i jämförelse ser Cobradrivern större ut. Det nya tjocka greppet är omtyckt av många. Den utmärkande offseten som klubban utrustats med ingjuter förtroende hos den slicebenägne och exponerar också mycket loft.
Betyg: 8. 

TRÄFFKÄNSLA:

Cleveland: Explosiv i träffen, vilket många uppskattar. Däremot är ljudet rejält uppskruvat, lite åt det burkiga hållet, vilket avskräcker en del.  Av någon anledning upplever flera att häl- och tåträffar blir något stumma. Men i mitten av slagytan är det som sagt en riktigt kraftfull träffkänsla.
Betyg: 7. 

Cobra: Inte alls lika explosiv som HB Launcher och någon vidare respons på var du träffar på slagytan får du inte. Men i jämförelse med HB Launcher skickar inte F-Max OS lika obehagliga signaler till händerna vid häl- och tåträffar. Ljudmässigt uppskattar fler vibrationerna som Cobradrivern avger – mer dämpat och sofistikerat.
Betyg: 8. 

QUIZ: Har du koll på alla drivers?

FÖRLÅTANDE: 

Cleveland: De stumma och dåliga träffarna vid häl och tå får trots allt hyfsat hjälp med längd och höjd för de flesta. Ändå märks viss skillnad från de bra träffarna och den är något större än hos Cobradrivern. Men fler panelister slår sina längsta slag med Clevelanddrivern.
Betyg: 8. 

Cobra: Märkbart lättspelad driver som hjälpsamt förlåter dina dåliga svingar och hjälper till med både riktning, höjd och längd. I synnerhet för de som kämpar mot en obotlig (?) slice kommer trivas bra med den här drivern. 
Betyg: 9. 

Duellen: Callaway Epic vs Ping G400

KÖPSUG:

Cleveland: Även om det varit några år sen Cleveland lanserade en driver verkar förtroendet för varumärket bestå hos konsumenterna. Åtminstone med en produkt som presterar så pass starkt som den här. 
Betyg: 9.

Cobra: Att döma av panelens reaktioner kommer sliceare stå på kö. Flera uppskattar dessutom att driverns design ser klart “dyrare” ut än vad som står på prislappen.
Betyg: 9. 

Duellen: Garmin Approach S60 vs TomTom Golfer 2 SE

TOTALT:

Cleveland: 33.
Stark comeback på driversidan av Cleveland. HB Launcher är stilig att se på och erbjuder både hjälp och goda längdresurser.

Cobra: 34. 
Fyller sitt syfte väl – en lagom snygg och väldigt snäll driver som framför allt de med lägre svinghastighet kommer gilla.

I SIFFROR: Cleveland HB Launcher vs Cobra F-Max OS

Resultaten när testpanelen jämförde Launcher och F-Max mot varandra. Siffrorna baseras på slag med 10,5 graders loft, regularskaft och är inhämtade med en Foresight Sports GC2.

Bollhastighet, mph +1,7:
Kommentar: Clevelanddrivern gav något högre genomsnittlig bollhastighet, vilket för de flesta berodde på högre maxbollhastighet. 

Utgångsvinkel, grader +2,4:
Kommentar:
Samma statiska loft på bägge huvuden, 10,5 grader, men klart högre utgångsvinkel och flykt med Cobradrivern. 

Spinn, rpm +562:
Kommentar:
Den högre bollflykten med Cobradrivern förklaras delvis också av högre genomsnittliga spinntal.

 

Carry, meter +1,6:
Kommentar:
Fler hittade sina längsta slag med Clevelanddrivern, men Cobra F-Max höll jämna steg tack vare ett jämnt snitt.


Text: Svensk Golf • 2017-10-26
ArtiklarCleveland/SrixonCobra/PumaDriversUtrustning
Scroll to Top