Celebrating after Successful Putt

Artiklar

Ny motion i Riksdagen: “Golf som skattefri friskvårdsförmån”

Golfspel på range och "pay-and-play"-banor ser ut att bli giltigt för friskvårdsbidrag. Nu vill Moderaternas Gunilla Nordgren att vanlig motionsgolf också ska bli det.

Text: Jesper Johansson • 2017-10-03 Uppdaterad 2019-12-12

En ny motion har lämnats in för en omedelbar översyn av inkomstskattelagen för att friskvårdsförmåner även ska gälla golf. Det är Moderaternas Gunilla Nordgren som lämnar in motionen och hon menar att Skatteverket har en omodern tolkning av inkomstskattelagen.

Enligt nämnda lag ska motion och annan friskvård som är av mindre värde inte tas upp till beskattning.
Här undantas dock sporter som kräver dyrare anläggningar, redskap och kringutrustning. Därför är sporter som golf, segling, ridning och utförsåkning idrotter som inte uppfyller kraven.
“Skatteverkets tolkning är dessvärre omodern, då golf faktiskt är en folksport i dag. Detta faktum har påtalats för regeringen ett flertal gånger och det torde kunna göras på ett ganska snabbt och enkelt sätt genom ett förtydligande till Skatteverket”, skriver Gunilla Nordgren i motionen enligt Golfbranschen.se.

ZACHRISSON: Världens bästa friskvård

Nordgren skriver i motionen att Skatteverket har en omodern syn på golfen som sport och att den inte alls är så dyr som de menar att den är.
“Motionsgolf kräver inte en dyr utrustning och är inte dyrare att utöva än många andra aktiviteter. Listan över vilka sporter Skatteverket godkänner är mycket lång, men bland annat golf är undantaget på grund av omoderna tolkningar av vad motionsgolf innebär. Motionsgolf bidrar till god kondition och utevistelse, samt innebär såväl avkoppling som avstressning.”


Turerna kring Friskvårdsbidraget har varit många. Så sent som 2016 beslutade Skatterättsnämnden att spel på range och “pay and play”-banor ska vara giltigt. Men det beslutet överklagades sedan av Skatteverket och Högsta förvaltningsdomstolen som upphävde förhandsbeskedet.
2017 beslutade Skatterättsnämnden återigen att spel på range och “pay and play”-banor ska vara giltigt, Skatteverket har återigen överklaga det beslutet.    

Här är allt som klassas som friskvård och inte friskvård

Ny studie: Golf förlänger livet


Text: Jesper Johansson • 2017-10-03
ArtiklarFriskvårdsbidraget
Scroll to Top