5de42e99cf4d8

Artiklar

Dokument: En gyllene generation

De tävlar i en individuell idrott men sammanhållningen i gänget har lyft samtliga sex svenskor i flicklandslaget till nya nivåer. Under 2017 har de vunnit i stort sett alla amatörmästerskap som går att vinna. Möt Europas bästa lag – och jag. 

Text: Karin Klarström • 2017-09-20 Uppdaterad 2019-12-12

Det kunde ha tagit slut direkt. Efter ett inledande slagspel, där det svenska laget var överlägset bäst, var det dags för kvartsfinal i Lag-EM. Linn Grant och Maja Stark var första svenska foursomepar ut, men kämpade ur underläge. Efter att de storspelande tyska motståndarna bland annat sänkt två inspel för eagle låg svenskorna pyrt till.

Med fem hål kvar var paret Grant/Stark fyra ned, och eftersom den andra foursomematchen inte heller gick Sveriges väg var läget kritiskt.
– Jag hade bara tänkt följa med och titta till hål 14, och sen förbereda mig för min singelmatch, men jag kunde inte slita mig. Det var så spännande, säger lagkompisen Frida Kinhult.
– Det skulle inte vara bra att förlora två foursomematcher eftersom vi då måste vinna fyra av fem singlar, och det är ju riktigt tufft, säger flicklandslagets coach Fredrik Wetterstrand.

Då vände det. Linn Grant och Maja Stark hittar tillbaka, går fem under par de sista sex hålen och tar matchen till särspel, där de vinner med en birdie på 19:e hålet. Sedan gick mästerskapet som på räls; Sverige spelade sig igenom både semi- och final utan att förlora en enda match och säkrade guldet i Lag-EM.

Dokument: En gyllene generation
Foto: Ted Olsson
Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

BEATRICE WALLIN & FRIDA KINHULT

BEATRICE WALLIN
18 år, Hills GK.
Främsta meriter: 2017: Tvåa i French International Lady Junior Championship, trea i Portuguese Ladies Amateur Championship. 2016: Seger i Annika Invitational Europe. Tidigare: Segrar på Skandia Tour Elit samt i Skandia Cup Riksfinal 2011 & -12.
Sagt om Beatrice: ”Hon kan vara en tråkig spelare att se utifrån, hon spelar enkel golf och tuffar på. Jag gillar att spela foursome med henne eftersom det inte händer så mycket, man får inte så mycket problem. Som person är hon extremt spontan, hon kanske inte har koll på allt, men löser det alltid. Jag kan bli lite stressad ibland men hon skrattar bara och fixar det.”
– Frida Kinhult

FRIDA KINHULT
18 år, Skaftö GK.
Främsta meriter: 2017: Seger i Spanish International Ladies Amateur Championship, seger i JSM Slag Flickor, trea i Annika Invitational Europe. Tidigare: Segrar i Skandia Cup Riksfinal 2013 & -14.
Sagt om Frida: ”Frida kan mycket om golf, hon vet mycket om hur hennes sving fungerar och kan spelstrategi, statistik och följer tourgolf och har koll på såna saker. Det är jättebra eftersom jag lär mig saker av henne och hon delar gärna med sig. I laget brukar vi säga att hon har stenkoll på allt mellan himmel och jord, och man kan vända sig till henne när man behöver hjälp. Hon är godhjärtad och som de andra i laget är hon rolig och bjuder på sig själv. Golfmässigt är hon bra på att få bollen i hål och kan få till en hyfsat bra score, även om hon har en dålig dag.”
– Beatrice Wallin

Det gick alltså precis som de planerat sju månader tidigare, vid lägret i Halmstad i november. De sex spelarna var på plats med landslagsledarna och under en av dagarna var även föräldrarna med. Diskussionerna handlade om året som gått och året som skulle komma. Framåtblickandet har ofta handlat om mål för spelarnas individuella prestationer men den här gången ville coach Wetterstrand ha lika stort fokus på laget. Och när det kom på tal var tjejerna snabbt inne på samma spår: Att få in alla sex spelare i Junior Solheim Cup. Inget land, inte ens Sverige, hade tidigare varit i närheten av att lyckas med någonting liknande.

Efter en silvermedalj i Lag-EM 2016 blev det givna målet dessutom att ta hem guldet 2017.
När laget åkte till mästerskapet i Finland i mitten av juli i år var det som solklara favoriter. De sex spelarnas individuella meritlistor dignade av framgångar och tillsammans hade de tagit hem det mesta i de stora europeiska amatörtävlingarna under 2017.

"Frida Kinhult är en fantastisk förebild"

Några exempel:
German Girls Amateur Championship: Linn Grant etta, Julia Engström trea, Maja Stark, Beatrice Wallin och Frida Kinhult delad åtta.

Annika Invitational Europe: Amanda Linnér etta, Kinhult och Engström delad trea, Beatrice Wallin delad femma.

French International Lady Junior Championship: Amanda Linnér etta, Beatrice Wallin tvåa, Maja Stark femma, Frida Kinhult nia.

Spanish International Ladies Amateur Championship: Frida Kinhult etta, Amanda Linnér delad femma, Beatrice Wallin delad nia.

Scottish Women’s Open Championship: Linn Grant etta, Amanda Linnér delad trea, Maja Stark delad åtta.

TV: Möt det svenska Junior Solheim Cup-laget

Och i den stilen fortsätter det.Flicklandslaget är inget slutmål i sig, det är ett steg på vägen mot en förhoppningsvis lång och framgångsrik proffskarriär, så det viktigaste under landslagstiden är att lära sig så mycket som möjligt. Inför fjolårets mästerskap hade de kunnat slå ur underläge, nu fick de en annan utmaning.
– Det är viktigt att kunna hantera favoritskapet utan att pressen blir för stor. I framtiden, som framgångsrika proffs, kommer spelarna att hamna i lägen där de är favoriter och då ska de kunna hantera det på ett bra sätt, säger coach Wetterstrand.

… samlas ett avslappnat lag på Kungsbacka GK för att snacka ihop sig och träna foursome. Varje spelare har sin egen tränare hemma på klubben och vet vad de ska jobba med. På rangen snackas det lite finlir med Wetterstrand och mentale coachen Marcus Börjesson mellan fokuserade slag och några avbrott för skratt.

Dokument: En gyllene generation
Foto: Ted Olsson
JULIA ENGSTRÖM: 16 år. Ringenäs GK. Främsta meriter: 2017: Trea i Annika Invitational Europe. 2016: Seger i Ladies British Open Amateur Championship, vilket gav startplats i Women’s British Open, US Women’s Open och Evian Championship samma år. Tidigare: Segrar på Skandia Tour Elit och i Skandia Cup Riks-final 2013 & -14.
Sagt om Julia: ”Jag har känt Julia sen jag var 10 år och vi har tävlat med varandra sedan vi var små. Julia är en väldigt glad tjej och har mycket energi och vi har väldigt roligt tillsammans. Hon är riktigt målmedveten och en tävlingsmänniska när det väl gäller. En av de som slår längst i vårt lag.”
– Amanda Linnér

Det är ett rutinerat gäng som laddar för mästerskapet, alla hanterar vant sina olika övningar och drillar på övnings- och chippinggreenen. När sedan Wetterstrand presenterar förmiddagens foursomepar är det ingen stor sak, de har redan pratat om att spelarna ska vara beredda på att spela med vem som helst. När det senare på dagen är dags att fotograferas inne i Ted Olssons fotostudio i centrala Göteborg visar tjejerna samma rutin och lugn som på banan. Allt hanteras enkelt och proffsigt och ingen spelare tar mer plats i rummet än någon annan. Det är ett starkt sammansvetsat lag och spelarna känner varandra väl. De är inte bara lagkamrater i landslaget, de har också mötts och konkurrerat ute på Skandia Tour och Skandia Cup.

Fredrik Wetterstrand har jobbat som golftränare sedan 1996 och de senaste 14 åren varit aktiv inom Svenska Golfförbundets landslagsverksamhet i olika former. Han har under den tiden aldrig sett ett så starkt lag som just det här flicklandslaget.

Hur har laget blivit så här bra?
– Den ena anledningen är att alla vill träna hårt. Den andra är att de verkligen är duktiga på att dra erfarenheter av det de har varit med om och lära sig av det. Det är också en speciell känsla i laget. De blir verkligen glada när de andra spelar bra och har förstått att “det är bra för mig om det går bra för dig”. Tidigare var det kanske mer en konkurrenssituation, att spelare inte ville att andra skulle spela bra eftersom det minskade chansen att själv bli uttagen, säger Wetterstrand och fortsätter:
– Sedan beror det på att de har bra klubbar, bra tränare, föräldrar med en långsiktig inställning, där tjejerna förstår att även dåliga tävlingar har en funktion om man kan lära sig något.

Spelarna själva skriver under på att de har en bra laganda.
– Vi är väldigt olika personer, men alla får vara sig själva, ingen irriterar sig på någon annan och vi kompletterar varandra väldigt bra. Om någon är borta känns det tydligt att det inte är någon balans i laget, säger Linn Grant.

Dokument: En gyllene generation
Foto: Ted Olsson
AMANDA LINNÉR: 16 år. Hills GK. Främsta meriter: 2017: Seger i Annika Invitational Europe och French International Lady Junior Championship. Tidigare: Segrar på Skandia Tour Elit samt i Skandia Cup Riksfinal 2015.
Sagt om Amanda: ”En stabil spelare som inte gör några misstag. Hon är lugn och cool och tar sig tid, det blir inga förhastade beslut. Som lagkamrat är hon väldigt snäll och en bra kompis även utanför golfen. Som spelare är hon väldigt duktig med sina wedgar, så fort hon har bra läge med wedgen vet man att det blir birdie.”
– Julia Engström

Den tillåtande och omtänksamma attityden gör att de kan vara avslappnade i alla lägen. De vågar misslyckas, de vet att alla gör sitt bästa och räknar med att lagkamraten alltid är väl förberedd.

Det starka laget har också gjort att spelarna har presterat bättre individuellt. Wetterstrand ser hur spelarna bryter barriärer åt varandra vilket ger extra skjuts till de egna individernas utveckling.

Hur långt kan de gå?
– Vi vet från forskning och egen erfarenhet att det är omöjligt att förutspå. Baserat på snittscorer historiskt så är de det bästa lag vi har haft. Men vi har haft tjejer som varit på liknande nivå som 13- och 15-åringar som idag inte spelar golf. Tidig framgång är varken en förutsättning eller garanti för sen framgång, säger Wetterstrand och nämner en rad fallgropar som finns på vägen framåt: skador, motivationsbrist, prestationsångest, att spelaren saknar rätt nätverk eller att and-ra saker i livet blir viktigare än golfen.

Oavsett hur det går i framtiden har de tillsammans skrivit historia genom att spela in sig i Junior Solheim Cup-laget som möter amerikanskorna på plats i USA i augusti. Det är första gången i tävlingens historia som Sverige har sex spelare med, vilket utgör halva Europas lag. Tidigare har Sverige som mest haft tre tjejer med i ett Junior Solheim Cup-lag.

Bedriften påminner om den tid när Sverige hade sex spelare i Solheim Cup-laget, både 1998 och 2000, med namn som Annika Sörenstam, Sophie Gustafson, Liselotte Neumann och Carin Koch för att nämna några.

Det är 17 år sedan senast. Nu berättar sex hungriga tjejer att det är dit de också ska.
In i det “riktiga” Solheim-laget.
Men de siktar högre än så:
– Jag vill bli världsetta, jag vill bli spelaren alla andra försöker slå, säger Linn Grant.
– Jag vill vinna alla majors, säger Maja Stark.
– Jag vill bli bäst i världen, det är drömmen, säger Amanda Linnér.

Hur stort är det att Sverige har sex spelare i Junior Solheim Cup-laget?
– När man tittar på det med lite perspektiv är det väldigt coolt. Det är ganska kaxigt gentemot resten av Europa, men det ger ju mycket cred till resten av Golfsverige. Bakom framgångarna finns ju klubbar, föräldrar, tränare, golfgymnasier. Det visar att när alla de sakerna klaffar har vi i Sverige ett system som fungerar, säger Fredrik Wetterstrand.

Den mest erfarna spelaren i gänget är Julia Engström. Hon spelade förra året hela tre majortävlingar; Women’s British Open, US Women’s Open och Evian Championship. Sedan krönte hon säsongen med en plats i Junior Ryder Cup-laget, tillsammans med Frida Kinhult och Beatrice Wallin. Att spela så stora tävlingar ger en känsla för hur det ser ut utanför den europeiska konkurrensen.

– Jag tror att vi står oss bra i konkurrensen, det såg vi inte minst när vi spelade Junior Ryder Cup. Vi spelade minst lika bra som de amerikanska spelarna. Och i den stora Annika Invitational-finalen i februari kom ju Amanda tvåa och där var det spelare från hela världen med, säger Julia Engström.

Strax väntar alltså ett liknande test, då Junior Solheim Cup ska avgöras i USA, med samtliga sex svenskor i laget. Och strax därefter är det dags för ännu en internationell prövning, då flickornas Lag-VM spelas i Kanada.

Men sedan splittras det oslagbara laget. För från och med nästa år är det bara 2001:orna Julia Engström och Amanda Linnér som har rätt ålder för att fortsätta i flicklandslaget. De övriga fyra är födda 1999 och för dem är nästa steg att spela sig in i damlandslaget, där spelare som Linnea Ström finns. I damlandslaget finns ingen åldersgräns som sätter käppar i hjulen, där handlar det om att vara tillräckligt bra och spela sig in under tiden som amatör, innan proffslivet sedan tar över.

Oavsett vad framtiden bär med sig för Julia Engström, Linn Grant, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Maja Stark och Beatrice Wallin så har de i alla fall skrivit gemensam historia, visat hur ett starkt lag kan lägga grunden för individuella framgångar och satt en ny standard för nästa generation att sikta mot och försöka leva upp till.

Dokument: En gyllene generation
Foto: Ted Olsson
Linn Grant och Maja Stark.

LINN GRANT & MAJA STARK

LINN GRANT
18 år, Rya GK.
Främsta meriter: 2017: Seger i Scottish Women’s Open Championship, German Girls Amateur Championship. Tidigare: Segrar på Skandia Tour Elit samt i Skandia Cup Riksfinal 2015.
Sagt om Linn: ”Linn är en cool person och skiter i vad andra tycker, för det mesta. Hon gillar att prata, hon är kul och är inte rädd för att göra bort sig. Som golfspelare är hon väldigt noga med att vara säker på sina beslut. Om hon har minsta känsla av att någonting är fel så backar hon och börjar om. Och då blir det ju oftast bra.”
– Maja Stark

MAJA STARK
Fyller 18 i december, Abbekås GK
Främsta meriter: 2017: Seger på Skandia Tour Elit, femma i JSM Slag flickor, femma i French International Lady Junior Championship. Tidigare: Segrar på Skandia Tour Elit och Skandia Tour Riks.
Sagt om Maja: ”Maja är den som har växt mest av oss alla från förra året. Hon har alltid varit lite blyg, och i början sa hon inte så mycket. Nu är hon en helt annan person. Hon är både sjukt rolig och spontan. Det är en grej som vi alla gillar! Som golfspelare är hon typen som aldrig ger sig. Därför är hon en extremt bra matchspelare och kan komma tillbaka från alla lägen. Under första varvet i EM gick det inte så bra för henne, hon gick +5. Men jag sa till en finländsk spelare: ’Hon kommer att gå minst fem under par i morgon.’ Hon gick –6 andra dagen. Det är typiskt Maja.”
– Linn Grant


Text: Karin Klarström • 2017-09-20
ArtiklarAmanda LinnérBeatrice WallinFrida KinhultJulia EngströmLinn GrantMaja Stark
Scroll to Top