Evian Championship 2017 – Day Four

Artiklar

ÅSGÅRD: Nordqvists enorma kämpaglöd gav utdelning

KRÖNIKA. När känseln i fingrarna precis började försvinna i ruskvädret i Evian-les-Bains knöt Anna Nordqvist näven, grävde djupt och visade prov på den enastående kampvilja som tagit henne igenom hela årets säsong – och karriär.

Text: Oskar Åsgård • 2017-09-17 Uppdaterad 2019-12-12

“Somliga drömmer om framgång. Andra vaknar upp och jobbar hårt för den.”

Det var citatet som mötte alla som surfade in på Anna Nordqvists hemsida, om vi backar klockan tillbaka till 2009. Samma år som Nordqvist, under sin debutsäsong på touren, spelade hem majorn LPGA Championship och på allvar presenterade sig för den internationella golfpubliken.

Då var segermarginalen fyra bekväma slag, solen sken över Bulle Rock GC i Maryland – och mitt i solsken och rampljus stod en leende 22-årig svensk tourrookie vars storstilade prestation omedelbart framkallade paralleller till Annika Sörenstam.

Scenen i de avgörande ögonblicken i Evian-les-Bains var en helt annan än den i Maryland för åtta år sedan. Lufttemperaturen var möjligen tvåsiffrig – på pappret – men i verkligheten kämpade spelarna för att hålla fingrarna varma nog för att ens kunna böjas runt klubbans grepp och inte ens goretex-behandlade regnställ verkade starka nog att utestänga de blytunga regndropparna.

ÅSGÅRD: Nordqvists enorma kämpaglöd gav utdelning
Reaktionen när segerputten föll i visade precis hur mycket den här segern betyder för Nordqvist. Foto: Getty Images

Omständigheterna var på sätt och vis karakteristiska för Anna Nordqvists säsong. Sedan i juni har hon brottats med en envis körtelfeber. Diagnosen kom precis inför US Women’s Open, men Nordqvist peggade upp och kämpade sig igenom fyra varv på Trump Bedminster – trots att hon hämmad av sjukdomen kanske inte hade någon särskilt realistisk chans att slåss om segern.

Hon vägrade bara att ge upp, US Women’s Open var ju trots allt en av de fem stora tävlingar (sex inklusive Solheim Cup) som hon slitit så hårt för att vara i toppform inför.

Därefter väntade tvångsvila, träningsuppehåll och missade tävlingar. Fast att sitta hemma i Florida och rulla tummarna är inte Anna Nordqvists melodi. Tre veckor senare kämpade hon sig på nytt igenom fyra tävlingsvarv i en major och slutade på en fin sjundeplats i Women’s British Open.

Nordqvist vann Evian

Att utebli från Solheim Cup – en av hennes favorittävlingar och ett av säsongens stora mål, i år dessutom med förebilden Annika Sörenstam som kapten – fanns inte heller på kartan. Så återigen peggade Nordqvist upp, trots långt ifrån hundraprocentig fysisk form, och stretade på i uppförsbacken.

När siffrorna summerats var hon ensam i Europalaget att gå obesegrad genom veckan och levererade 3,5 poäng.

Precis hur stark Nordqvists inneboende kämpaglöd är syntes tydligare än någonsin i den där målsökande järnåttan på Des Moines Country Clubs 18:e hål under Solheim Cup-singlarna.

För efter att ha bevittnat en absurd spurt av Thompson, där Nordqvists egna birdies till slut inte ens räckte för att dela hål, och i ett läge när allt pekade mot att amerikanskan skulle vända och ta hem matchen som svenskan fullkomligen ägt efter nio hål, grävde hon djupt och serverade ett andraslag på sista hålet som gav en skänkt birdieputt och räddade en delning av matchen.

ÅSGÅRD: Nordqvists enorma kämpaglöd gav utdelning
Anna Nordqvist är den fjärde svenska segrarinnan i Evian Championship, men den första efter att tävlingen fått majorstatus. Foto: Getty Images

I söndagens särspel mot Brittany Altomare stängde de usla väderförhållandena dörren för liknande drömslag. Men lobben från det oberäkneliga ruffläget till höger om greenen på 18:e hålet som Nordqvist plockade fram i avgörandets stund – med blöta, genomfrusna händer och en major på spel – var givetvis inget annat än ytterligare ett briljant prov på lite hederlig Nordqvistsk jävlaranamma.

Nu skulle inte körtelfeber, snöpliga pliktslag (minns den oturliga sandkornsrubbningen i särspelet av US Women’s Open förra året) eller något annat komma i vägen.
Nu var segern Annas.

TV: Slagen som säkrade Nordqvists majorseger

Intill den 18:e greenen stod Annika Sörenstam och såg på. Nordqvist berättar i intervjuerna efteråt vilken enorm förebild och inspirationskälla Sörenstam har varit för henne.

Nu förenas Nordqvist och Sörenstam i golfens historieskrivning. Inte enbart som segrare av Evian Championship, inte enbart som flerfaldiga majorsegrare utan faktiskt som de enda två svenska spelare som har vunnit mer än en majortitel.

Den här framgången har Anna Nordqvist drömt om länge, men också vaknat upp varje dag och jobbat hårt för.


Text: Oskar Åsgård • 2017-09-17
ArtiklarKrönikaOskar Åsgård
Scroll to Top