5de42e8175a2c

Artiklar

ÅSGÅRD: Att våga sikta högt

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om det svenska superlandslaget.

Text: Oskar Åsgård • 2017-08-29 Uppdaterad 2019-12-12

Ledaren publicerades i Svensk Golf nr 8/2017.

“Jag vill bli spelaren alla andra försöker slå.” Orden tillhör 18-åriga Linn Grant och kan möjligen uppfattas som kaxiga eller övermodiga, men jag tycker inte det. Snarare är det precis den inställning som lär behövas för att nå världstoppen idag.
Vi återkommer till det.

Linn Grant tar tillsammans med flicklandslagskollegorna Julia Engström, Frida Kinhult, Amanda Linnér, Maja Stark och Beatrice Wallin plats på omslaget av det här numret av Svensk Golf. I skuggan av Henrik Stenson, Alex Norén, Anna Nordqvist och de andra svenska proffsstjärnorna har de här sex svenska tonårstjejerna fullkomligt dominerat amatörgolfscenen i Europa i år.

Bland annat genom att i överlägsen stil spela hem guldet i Lag-EM förra månaden.

Men i mina ögon är det mest imponerande kvittot på hur bra de spelat i år faktiskt att alla sex finns med i det europeiska lag som spelar Ping Junior Solheim Cup i Iowa, USA, i mitten av augusti. Något som de tillsammans satte upp som ett mål för säsongen. Två gånger tidigare har Sverige haft tre spelare med i den tävlingen, nu är halva laget blågult.
Det är en talande historisk jämförelse.

Dokument: En gyllene generation

En häftig ingrediens bakom årets framgångar hittas i den inställning och kultur som skapats i flicklandslaget. I Alexandre Dumas musketörsanda är det “en för alla, alla för en” som gäller. Vad det inneburit i praktiken är att lagkamraternas individuella framgångar – när de i nationella och internationella juniormästerskap kontinuerligt tävlar mot varandra – gratulerats och blivit till en sporre, snarare än att avundsjuka eller missunnsamhet tillåtits smyga in.

De har brutit barriärer åt varandra och på det viset accelererat takten på den egna utvecklingen.
Dessutom finns en uttalad mentalitet i laget att våga gå riktigt många slag under par, att fortsätta jaga birdies även när man är fyra, fem, sex under par på varvet.

ÅSGÅRD: Nordqvists enorma kämpaglöd gav utdelning

Givetvis finns inga garantier för att de här amatörframgångarna automatiskt kommer att översättas till proffssegrar i framtiden. Så enkel är inte ekvationen.

Men trots att de klassas som “amatörer” är det imponerande att se hur proffsigt de här spelarna tar sig an sin golfsatsning redan i 16–18 års ålder. Ronder analyseras, träningen planeras, möten med media hanteras skickligt och lärdomar dras av såväl bra som resultatmässigt dåliga tävlingar.

Dessutom: den orädda inställningen. En egen inneboende tro på att en tjej från Sverige, i en allt tuffare konkurrens från såväl Sydkorea, Kina som USA, kan nå världstoppen. Precis som Neumann, Alfredsson, Sörenstam, Gustafson och Nordqvist (med flera) har gjort innan dem.

ÅSGÅRD: Stadsgolfen i framtiden


Text: Oskar Åsgård • 2017-08-29
ArtiklarKrönikaOskar Åsgård
Scroll to Top