5de4328355dba

Artiklar

ÅSGÅRD: Stadsgolfen i framtiden

Svensk Golfs chefredaktör Oskar Åsgård skriver om de stadsnära golfanläggningarna.

Text: Oskar Åsgård • 2017-08-19 Uppdaterad 2019-12-12

Ledaren publicerades i Svensk Golf nr 7/2017.

Det slog mig i samband med en spontan kvällsrond för några somrar sedan. Platsen var Ulriksdals golfbana, ett bättre stenkast från Stockholms innerstad. Från 15:e hålets tee slog vi plötsligt utslagen tvärs över en asfalterad bilväg. Med trottoar och allt skar vägen rakt in i banan på det 130 meter nätta korthålet. Idag finns inte hålet längre och istället för nyklippt fairway står nybyggda bostadshus på vardera sida om vägen.

Det skarpa mötet mellan gräs och asfalt i just det ögonblicket målade en tydlig bild av hur hotad den stadsnära golfen var då. Det är den fortfarande.

I nummer 7 av Svensk Golf skildras den här kampen på olika håll runtom i Golfsverige. Att det råder huggsexa om ännu obebyggda markområden på centralt belägna platser i våra större städer är tveklöst. Lika säkert är att några gröna lungor kommer överleva i Sveriges städer, precis som Central Park i New York eller Hyde Park i London. Frågan är bara om golfen hittar ett hem där?

De som vill fortsätta bedriva golfverksamhet i närheten av en växande stad har stora utmaningar att vänta. Det här är vad jag tycker att de ska göra:

  •  Bjud in varje lokal politiker som kan ha fördomar (som att golf vore exkluderande och en sysselsättning för eliten) till närmaste stadsnära golfbana. Mer behövs knappast för att döda seglivade myter om sporten.
  •  I takt med att tillgängligt markutrymme minskar gäller det att vara flexibel. Finns det bara plats för tolv hål behöver det inte innebära slutet. Riktigt bra och roliga korthålsbanor, som Frösåker Links eller Lannalodges nya niohålare tar inte mycket utrymme i anspråk men är lika underhållande golfupplevelser för det.
  •  I höstas besökte jag Helsingfors och hittade två stadsnära banor som bägge byggts på gamla soptippar. Den nyaste, Tapiola Golf, har på ett inspirerande sätt förvandlat en vissen soptipp till en läcker liten 18-hålare mitt i ett bostadsområde. Finns det fler sådana oönskade markområden att förädla tro?
  •  Ju mer våra golfanläggningar bidrar till biologisk mångfald och en hållbar miljö, desto större är chansen att få tillgång till de attraktiva grönytorna. Svenska golfbanor är redan idag duktiga på det här området i en internationell jämförelse, men kraven ökar. Kan vi minska förbrukningen av vatten och användningen av växtskyddsmedel ytterligare? Låt era lokalpolitiker förstå precis hur duktiga just er klubb är.

Det finns nog inget mysigare än att spela sig tillbaka in i staden på exempelvis North Berwicks västra links. Här möts golf och stad i en ljuvlig symbios. Nu är olikheterna mellan Årsta, Linköping och North Berwick förmodligen fler än likheterna. Men kanske finns ändå hopp om en framtid för den stadsnära golfen även i Sverige.

Det tror jag.


Text: Oskar Åsgård • 2017-08-19
ArtiklarKrönikaOskar Åsgård
Scroll to Top