5de4363251912

Artiklar

Kampen om grönytan – när golf blir politik

När politiska planer hotar den stadsnära golfbanan är klubben sin egen bästa vän. Smarta idéer och samarbetsvilja har räddat flera hotade anläggningar. Just nu pågår slaget i Stockholm och Linköping.

Text: Karin Klarström • 2017-07-28 Uppdaterad 2019-12-12

Artikeln publicerades för första gången i Svensk Golf nr 7/2017. Sedan texten skrevs har det kommit besked om att Linköpings Golfklubb får vara kvar (läs mer här).

 

Det är lunchdags och perfekt läge för en kort golfpaus. Bollmaskinen går varm, på korthålsbanan är något enstaka hål ledigt, vid chippinggreenen finslipas närspel och puttning samtidigt som en knatte sover i barnvagnen intill. Det råder full aktivitet på Årsta Golf.

För trettio år sedan slogs de första bollarna här, de flesta av besökarna gjorde det dessutom för första gången och anläggningen har sedan dess varit en viktig inkörsport till golfen.

Nuvarande ägaren Daniel Bäck pekar åt nordost över Årstafältet. Där i ett av höghusen vid Valla Torg bor en av stammisarna, han promenerar över varje dag, slår en hink, fikar och snackar och går hem igen.

1986 tog Odd Österlund initiativet till anläggningen strax söder om Stockholms innerstad. Han var själv nästintill scratchspelare och medlem i Kungliga Drottningholms GK, men ansåg att det fanns behov av en folkgolfanläggning – en arena som nådde andra än lammullspubliken på de klassiska klubbarna.
– Jag ville nå de breda massorna. Den som bara ville slå en hink på den tiden var tvungen att ta sig till en klubb, där man möttes av skylten “endast för medlemmar och deras gäster”. Det var ett slags Moment 22. Jag tyckte att man missade dem som bara ville testa, säger grundaren.

Uppskattningsvis har anläggningen haft 140 000 besök varje säsong.
Men nu kan det vara slut.

Kampen om grönytan – när golf blir politik
Daniel Bäck kämpar för att det fortsatt ska kunna bedrivas golfverksamhet på Årstafältet. Foto: Jacob Sjöman

I de planer som ritats över området finns inte ett spår av golfanläggningen, och det tydliga budskapet från de styrande i stadshuset lyder: Golfen ska bort.

Kampen om städernas attraktiva mark ställs på sin spets när nybyggandet når rekordnivåer. 2012 låg antalet påbörjade lägenheter i nybyggnation på 16 000 i hela landet. 2016 var motsvarande siffra 50 000, och Boverket spår fortsatt ökning under de närmaste åren. I ett sådant läge gäller det att visa att man gör sig förtjänt av den attraktiva ytan.

I höst tas första spadtaget i byggnationen av nya Årstafältet, och sammanlagt innehåller projektet fem etapper. Det ska byggas bostäder men Årstafältet ska fortfarande vara en grönyta där stockholmarna kan åka skateboard, picknicka eller spela fotboll på en av de planer som ritats in. Men inte spela golf.
– Vi har tagit fram ett eget förslag där golfanläggningen fortfarande är med, där vi tar en mycket mindre yta i anspråk och där vi inte inkräktar på någon av de andra verksamheterna. Vi har dessutom erbjudit oss att hjälpa till med skötsel av andra områden i parken, säger Daniel Bäck, som tog över anläggningen tillsammans med sin bror Gustav för tio år sedan.

Men hittills har förslaget inte nått någon framgång.
– Det blir stora barriäreffekter med de höga staket som måste byggas runt golfanläggningen, och det försvårar användandet av parken, säger socialdemokraten Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd i Stockholms stad, som bland annat jobbar med exploateringsfrågor, som besökte Årsta Golf för några år sedan.

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) står på motsatt sida i ärendet. I mitten av juni besökte hon anläggningen och är fast övertygad om att golfen behövs även i den framtida versionen av Årstafältet.
– Besöket bidrog till att göra mig än mer övertygad om att vi behöver hitta en långsiktig placering för golfen i Årsta. Vi bör hjälpas åt att marknadsföra verksamheten så att den inte bara lockar till sig boende utan även besökare, säger hon.

Centerpartiets Karin Ernlund instämmer med allianskollegan, och anser att det är dags att lyfta fram Årsta Golfs eget förslag för hur golfen kan integreras med övriga verksamheter i parken.

Varför är det viktigt att Årsta Golf är kvar?
– Det är den enda golfbanan i Stockholm och är en familjegolfbana dit man kan promenera eller ta sig med kollektivtrafik eller cykel. Det är klart att vi kan kombinera den planerade exploateringen med att golfen kan vara kvar, säger Ernlund.

Det är Socialdemokraterna som i samarbete med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ styr Stockholm från stadshuset. Även Miljöpartiets Cecilia Obermüller är öppen för att ta en ny titt på hur den gemensamma parkytan ska användas.
– Det viktigaste är ju att vi har en bra dialog med näringslivet, föreningslivet och medborgarna om vad de vill ha för verksamhet i området, säger Obermüller.

Kampen om grönytan – när golf blir politik
Eskilstuna GK är en svensk stadsnära banan som varit hotad men nu funnit sin plats.

En golfklubb som varit i hetluften och kommit ut på andra sidan är Eskilstuna Golfklubb.

För knappt tio år sedan hamnade klubben i ett knivigt läge då kommunen sa upp arrendet. Budskapet varierade mellan flytt av banan och att klubben skulle få stanna, men då bli av med nio hål. Säsongen 2017 är dock i full gång och inget av ovanstående blev av.
– Ja, vi har tagit den matchen. Men vi visade upp banan och berättade om alla värden golfen för med sig och ganska snabbt såg politikerna att det finns enorma fördelar med att bygga bostäder runt en golfbana, säger klubbchefen Richard Svalling.

Vilket råd skulle du ge klubbar som befinner sig i liknande läge som ni gjorde?
– Det viktigaste är att ha en bra dialog. Sen gäller det att få politikerna att förstå vilken fördel det är att ha en centrumnära golfbana, som sköts om och klipps och som ger en härlig utsikt för dem som flyttar in i de nybyggda bostäderna. Politikerna vill ha aktiviteter nära centrum, man flyttar inte ett badhus och lägger det längst ut i skogen, det skulle ju ingen gå med på.

Liksom Eskilstuna har Linköpings Golfklubb en av Sveriges mest centralt belägna banor. Räknat från Stora Torget är det en cykeltur på lite drygt tre kilometer till klubbhuset.

Nu vill kommunen ta tillbaka den mark klubben arrenderar, för att bygga bostäder som ska förbinda stadens olika delar med universitetsområdet. En översiktsplan har varit ute på samråd och i vinter ska planen ställas ut för allmänheten. Först senare ska det fattas politiska beslut som därefter leder fram till detaljplan över området.
– Vi är ganska tidigt i processen och det här kommer att ta 20, 25 år att genomföra, men målet är att hitta en mycket bra plats dit golfbanan kan flytta, säger socialdemokraten Elias Aguirre, som är kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Kampen om grönytan – när golf blir politik
Nu ser framtiden för Linköpings GK ljusare ut efter några ovissa månader. Foto: Dessisfoto

Han medger dock att det kommit in synpunkter under samrådet som är intressanta att ta del av, och dessa kommer att diskuteras vidare innan det senare blir ett skarpt utställningsförslag.

Golfklubben har fått starkt stöd av både företag och privatpersoner och flera politiker backar upp befintlig verksamhet. Kristdemokraterna och Moderaterna anser att golfklubben ska få vara kvar.

Liberalerna, som styr Linköping tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har nu ändrat sig och jobbar för att hitta en liknande lösning.
– Vi har lyssnat in diskussionerna och kommit fram till att golfbanan måste finnas kvar under de närmaste två decennierna. Vi kommer inte att ställas oss bakom ett förslag som säger att golfbanan ska bebyggas, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L).

På klubben tar man inte ut några segrar i förskott men ordförande Carl Falkenberg känner visst hopp om framtiden, och håller regelbunden kontakt med politikerna i kommunen för att visa att klubben är redo att samarbeta.
– Det är viktigt att vi visar att vi är beredda att gå dem till mötes. Vi vill vara en del av en växande stad och locka många till vår fina bana. Då måste vi också göra oss attraktiva för fler än bara golfarna. Vi vill inte ha en inlåsningseffekt utan öppna oss för fler, med exempelvis gym och konferensmöjligheter, löpspår på sommaren och skidspår på vintern, säger Falkenberg.

På Årsta Golf börjar lunchgästerna droppa av och ersättas av eftermiddagsbesökarna. En mamma har fullt sjå att hålla jämna steg med dottern som bestämt kliver mot bollmaskinen. På rangen står hantverkaren i arbetskläder granne med finliraren som stannat i den perfekta finishen.

Odd Österlund fick som han ville, här ligger nu en folkgolfanläggning. Frågan är hur länge den får finnas kvar.

CITYGOLF I SVERIGE

BJÖRKHAGEN JOBBAR MED MILJÖFRÅGORNA

Björkhagens Golfklubb är en av de äldsta golfanläggningarna i närheten av Stockholms innerstad. Ett par tunnelbanestationer söder om tullarna ligger anläggningen där stockholmare har kunnat spela golf sedan 1950-talet.

Nye ordföranden Victor Bogestedt är just nu nöjd med läget. Det nya arrendeavtalet löper till år 2035 och relationen till Stockholms stad är bra. Relationen till vissa av stockholmarna är kanske inte lika bra. Klubben har flera gånger drabbats av skadegörelse och så sent som 2016 brändes kiosken ned. Fem år tidigare föll klubbhuset offer för en pyroman och även om försäkringen täcker det ekonomiska innebär det ändå en massa merarbete för de ideella.
– Vi jobbar mycket med kommunikation och vill visa hur vi arbetar med miljöfrågorna. Vi har haft banvandring med politikerna, där ban- och miljökommittén bjöd in och berättade hur vi jobbar. Det är viktigt att visa den positiva betydelse golfbanan har i närområdet, säger Bogestedt.


SISJÖ HITTADE SIN ROLL

Sisjö Golfklubb ligger alldeles utanför centrala Göteborg i Mölndals kommun och parkeringen tillhör Göteborgs stad. I närområdet byggs det både bostäder och kommersiella lokaler och även om det händer mycket på stadsplaneringsfronten är klubbens ordförande Bo Manelius inte orolig för klubbens framtid och verksamhet.
– Klubben fyllde 25 år förra året och kommer att fylla 40 och 45 också, det är jag inte ett dugg oroad över, säger han. 

Klubben spelar en särskild roll för stadens närmiljö. Norr om banan ligger grönområdena Slottsskogen och Änggårdsbergen och söder om ligger Sandsjöbacka naturreservat. Tack vare banans läge binds dessa grönområden ihop, och biotopstudier har visat att det är viktigt för artrikedomen. Särskilt viktigt är det för grönområdet norr om banan.


OKEJ ATT BYGGA BOSTÄDER, TYCKER A6

Redan för 15–20 år sedan diskuterades byggplaner i närheten av A6 Golfklubb i Jönköping. Nu är dessa planer åter aktuella, och i skrivande stund är ett förslag att golfbanan ska maka på sig för att göra plats för 5 000–6 000 bostäder. Det pågår många diskussioner kring stadens byggplaner, där bland annat kostnaden för en ny fotbollsarena är en het potatis.

Från golfklubbens sida finns det inga invändningar mot byggplanerna, eftersom det inte behöver påverka banans läge.
– Vi är positiva till att det byggs bostäder men tycker att det är viktigt att behålla den gröna lungan som golfbanan utgör. Vi har bjudit in kommunalråd och kört runt dem på banan och visat hur vi jobbar och hur golfbanan ser ut och hur den kan fungera som rekreationsområde. Vi har just nu arrendeavtal till år 2023, men det finns diskussioner om att förlänga ytterligare fem år, säger klubbchefen Per Simonsson.


ULRIKSDAL FANN SIN PLATS

En anläggning som levde under bilan i många år var Ulriksdals GK i Solna, strax utanför Stockholm. Här har nybyggandet ätit sig in på banan bit för bit, och trots att golfen tidigt dömts ut finns det fortfarande en golfbana här mellan lägenhetskomplexen.
– Vi lever som vi alltid har gjort, ett år i taget. Vi har ingen annan information än att vi kan fortsätta verksamheten på 12 hål, som vi gjort de senaste tre åren, säger klubbens ordförande Björn Sveen.

Golfanläggningen har en god relation och löpande dialog med Solna stad och de avtal som finns är utformade så att golfbanan inte ska vara i vägen för fortsatt byggande.
– Vi är luttrade, men tar uppdraget på största allvar. Vi har demodagar, prova på, vi har en shop och många medlemmar som trivs med att spela 12 hål, säger Björn Sveen.


Text: Karin Klarström • 2017-07-28
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top