5de4378c65a6e

Artiklar

Blogg: The Open bakom kulisserna

Läs om Alexander Björks vardag i majordebuten!

Text: Jesper Johansson • 2017-07-19 Uppdaterad 2019-12-12
Blogg: The Open bakom kulisserna

Hur ser en Open-deltagares liv ut när de inte är på banan? Hur är det att vara golfproffs? Den här veckan kan du på svenskgolf.se/wp få en glimt av hur livet är på touren. Catherine Gunnarsson, Alexander Björks flickvän, kommer den här veckan att skriva blogginlägg som kommer handla om hur deras dagar ser ut i Southport.

 

Onsdag, 19 juli

Den här veckan bor vi hos Alex caddies släkt ungefär tio minuter från banan, vilket är väldigt skönt. De flesta veckorna under året är det bara hotellrum, så det är skönt att få bo i ett hus för en gångs skull och kunna röra sig på en större yta och umgås.

Blogg: The Open bakom kulisserna

Vi kom till banan runt 8.30 och vi började med att äta frukost, som de flesta gör i spelarloungen. Sedan tränade Alex fram till klockan 12.00. Det blev ett bra rangepass, puttning och chippning. Därefter var det lunch. I dag blev det en klassisk pasta med kyckling.

 

Blogg: The Open bakom kulisserna

Efter lunchen var det dags för intervjuer. Den här veckan är lite annorlunda på det sättet att det är många intervjuer som ska göras och en massa autografskrivande.

Sedan tog vi en sväng till den ENORMA merchandise-shoppen. Därefter åkte vi tillbaka till huset för att bara ta det lugnt och vila inför den första tävlingsdagen.

 


Torsdag, 20 juli 

Då var majordebuten avklarad och det går inte säga annat än att det är mäktigt som flickvän att få vara på plats när ens sambo spelar sin första major! Även om det bara är golf som spelas så är det såklart speciellt att vara här. Hela atmosfären och uppbyggnaden av tävlingen är annorlunda och det är riktigt häftigt att vara på plats.
Blogg: The Open bakom kulisserna
Så hur är det och vara flickvän till en spelare och vad händer bakom kulisserna en tävlingsdag?
Dagarna börjar alltid med lite stretching på morgonen för att komma igång och för Alex del så är det mycket för rörligheten och för att väcka kroppen.
Därefter så är det dags att bege sig mot banan. Det ker ungefär två timmar innan start och här på Europatouren har vi alltid en courtesy car som plockar upp oss den tiden vi vill, vilket är en fantastisk service!
Det gör det betydligt lättare att resa och man behöver inte tänka på hyrbil eller så.
 
 
Blogg: The Open bakom kulisserna
Väl framme på banan beger sig alltid spelarna till player loungen där de alltid får ha med sig ett visst antal gäster. I dag serverades det en härlig frukost i loungen och där finns alltid något för alla. Idag blev det (inte helt otippat eftersom vi är i England) stekt ägg, bacon, toast och lite yoghurt. 
 
I dag gick tyvärr inte golfen riktigt som vi ville och det var en ganska tuff dag scoremässigt. Men det är bara ta nya tag imorgon. Tävlingsveckorna tillbringas ofta på hotell så det är extra skönt att bo med en familj och få koppla av.
Blogg: The Open bakom kulisserna
Den här kvällen är vi bara hemma och har en härlig familjemiddag med trerätters och massvis av skratt!
Att få bo i ett hus en tävlingsvecka är verkligen lyx så det är bara att njuta!
 

Fredag, 21 juli

I dag var det start i näst sista gruppen, 16.00, vilket innebar massa fritid på förmiddagen.
Det blev en del golftittande innan avfärd mot klubben vid 12.30.

Tyvärr blev det en missad cut efter en tuff dag vädermässigt på ett blåsigt och regnigt Royal Birkdale. I morgon åker vi tillbaka för att hänga på klubben och följa de andra svenskarna.

Blogg: The Open bakom kulisserna

Lördag 22 juli och söndag 23 juli

Då var det dags och åka hem och summera veckan som gått på den största tävlingen jag hittills varit på.

Det har varit en fantastisk vecka på Royal Birkdale med många intryck. Framför allt har det varit skönt att få lite tid tillsammans med Alexander. Golflivet kan ofta verka glamoröst och lyxigt men det är inte lika lyxigt som det ser ut. Det innebär mycket resande, packande och framför allt planerande med många veckor hemifrån.

Alex är nu inne på sin sjätte raka tävlingsvecka men tack vare touren och deras jobb med att man blir upphämtad och körd till och från flygplatser och golfbanor gör det betydligt enklare. Det gör det även att jag som flickvän lättare kan resa om man åker hem emellan.

Blogg: The Open bakom kulisserna

Under helgen som gick åkte vi ut en sväng på banan där vi gick omkring lite och kollade på spelarna men mestadels av tiden på banan tillbringades i loungen. Som spelare är man inte direkt sugen på att vara ute på banan och kolla på spelet när man inte får spela helgen men vi lyckades se när Stenson sänkte en lång putt för birdie på det 14:e hålet och det är ingen tvekan om hur populär vår “Iceman” är 🙂

Blogg: The Open bakom kulisserna

För Alex och min del så var det dessutom lite tid hos Viasat Golf-gänget som frågade om han hade möjlighet att sitta och snacka lite i direktsändning. Det var kul att se hur produktionen går till bakom kulisserna då man kanske ofta tänker sig att dem sitter nära hålen och ute på banan. Men här satt de i små baracker med två olika rum där en producent sitter i ena rummet och styr sändningen och i andra satt bland annat kommentatorerna med två datorer och kommenterade golfen efter vad de ser på skärmen. 

Framåt eftermiddagen i lördags så åkte vi hem till familjen vi bott där vi åt en middag med italienskt tema. Sedan satt vi och spelade spel i några timmar. Veckor som dem här när man kan bo hos någon är guld värda. Det gör att man så något sätt får koppla bort golfen och att allting inte handlar om golf precis hela tiden. På söndagen tillbringade Alex lite tid i gymmet och sedan var det dags för mig att åka.

Blogg: The Open bakom kulisserna

För er som undrar vad vi flickvänner och familjer gör på tävlingar så blir det inte så mycket mer än att vara ute på banan och följa sin respektive och sedan umgås man i loungen med sin familj och slänger ett och annat öga på golfen som visas på TV. 

I dag, söndag, blev det lite sovmorgon och sedan har vi packat all packning vilket inte var det enklaste då man samlar på sig en del under sex veckor, men det gick till sist. Väl på banan så gick Alex och körde ett pass på gymmet som de byggt upp på banan. 

Blogg: The Open bakom kulisserna

För Alex del flyger han nu vidare med chartrat plan till tävlingen i Hamburg som börjar på torsdag och själv får jag åka hem mot några dagars jobb innan det bär iväg mot Hamburg! 

För att summera veckan så har det varit helt fantastiskt att vara på plats på en major men vill ni veta en hemlighet?

Det är faktiskt ingen stor skillnad mot vilken annan tävling under året. Det är självklart större mediabevakning och betydligt mer folk i omlopp och en hel del andra spelare gentemot en vanlig Europa Tour-tävling, men annars så skiljer det ingenting som man kanske kan tro. 

Nu är det dags för incheckning och jag tackar för mig som fått blogga lite denna veckan!


Text: Jesper Johansson • 2017-07-19
ArtiklarAlexander BjörkThe OpenTournytt
Scroll to Top