I förgrunden banans 14:e hål, ett 183 meter långt par 3-hål. I bakgrunden Royal Birkdales klubbhus i Art Deco-stil. // Foto: David Cannon/Getty Images

Artiklar

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas

Hål för hål. Vilka är utmaningarna? Vilka är möjligheterna? Var finns riskerna – och belöningarna? Vi guidar dig genom alla hål på årets The Open-bana.

Text: Michael Åhman • 2017-07-18 Uppdaterad 2019-12-12
Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas

Här är banan där den 146:e upplagan av The Open Championship ska spelas: Den berömda linksbanan Royal Birkdale nära Southport i nordvästra England.

En av de mer udda detaljerna är att banan bara har två par 5-hål. Det dröjer ända tills det 15:e hålet innan proffsen får en rejäl chans att göra eagle.

Par på Royal Birkdale är 70 – under The Open. Till vardags spelas dock banan som par 72 – då även hål 6 och 18 förvandlas till par-femmor. Då avslutas en runda med paren 5-4-5-5!

Häng med på ett varv och lär dig var chanserna och riskerna finns!

 

Hål 1

Par 4 – 410 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 1. Snittscore (The Open 2008): 4,515. Rankad 2.

Det kanske tuffaste öppningshålet av alla Open-banor. Out-of-bounds till höger och en elak bunker i vänsterkant där utslaget landar. Greenen är delvis gömd bakom en kulle och skyddas av bunkrar på båda sidorna.

Hål 2

Par – 386 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 2. Snittscore: 4,368. Rankad: 6.

Svag dogleg vänster som nästan alltid spelas in i vinden och med två bunkrar på höger sida av fairway och kullar till vänster. Greenen ligger upphöjd och är väl skyddad av bunkrar. Långa inspel bestraffas med snabb utförsputt.

Hål 3

Par 4 – 412 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 3. Snittscore: 4,147. Rankad: 14.

Med vinden i ryggen kommer de tre bunkrarna definitivt i spel.  Ett utslag till vänster riskerar sandkänning men ger också bästa vinkeln in mot hål. Bunkrar och rejäla avrinningsytor gör att missriktade slag kräver mycket för att räddas.

Hål 4

Par 3 – 182 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 4. Snittscore: 3,250. Rankad: 9.

Inte särskilt lång för dagens spelare. Men en vind som oftast blåser från vänster kan ändå ställa till det. Kräver ett exakt utslag från en tee som ligger 10 meter högre än den väl skyddade greenen, som dessutom sluttar utåt åt båda sidorna.

Hål 5

Par 4 – 316 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 5. Snittscore: 4,147. Rankad: 14

Dogleg höger och den som slår riktigt långt kan frestas att räta ut det “blott” 316 meter långa hålet. Men bestraffningen är tuff: Både djup ruff och en liten damm kan svälja bollen för gott. Den kloke slår ut med järn och har då en wedge kvar till en smal green som sluttar markant uppför och som vaktas av sju bunkrar!

Hål 6

Par 4 – 456 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 6. Snittscore: 4,765. Rankad 1.

De två senaste gångerna som The Open spelats på Royal Birkdale har just detta hål vållat proffsen störst problem. 

Utslaget måste undvika de bunkrar som finns ute på fairway. Därifrån väntar ett långt andraslag mot en upphöjd green som skyddas av både bunkrar och kullar. Greenen är stor och kan erbjuda flera svåra flaggplaceringar. Till vardags spelas detta hål som en par 5.

Hål 7

Par 3 – 162 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 7. Snittscore: 3,237. Rankad: 11.

Ännu en upphöjd tee, ännu en liten green och sju pott-bunkrar som väntar på att äta upp allt som rinner av den konvexa greenytan. Här gäller det för spelarna att hålla koll på vinden. Att det är banans kortaste par 3-hål gör den inte enklare.

Hål 8

Par 4 – 419 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 8. Snittscore: 4,134. Rankad: 16.

Bunkrarna som är strösslade längs fairway kräver ett utslag med högsta precision. Andraslaget spelas mot en rätt stor och 35 meter lång green, skyddad av djupa bunkrar, så det gäller att välja rätt bland järnklubborna. Greenen har några mycket bedrägliga unduleringar. 

Hål 9

Par 4 – 380 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 9. Snittscore: 4,179. Rankad: 13.

Sista hålet på första nio kräver ett halvblint utslag mot en smal fairway som inför 2008 flyttades en aning till vänster för att skapa en lätt dogleg till höger. “Bara” två bunkrar, men de är djupa och skyddar greenens sidor. Den som slår över greenen har skaffat sig bekymmer. Nya kullar till höger avskräcker de långtslående från att försöka gena i kurvan.

Hål 10

Par 4 – 368 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 10. Snittscore: 4,419. Rankad: 4.

Placeringen av de fem fairway-bunkrarna kräver ett välplacerat utslag för att öppna greenen på detta relativt korta par 4-hål. De långtslående kan använda driver för att flyga över bunkrarna, men till vänster väntar djup ruff och risken finns att den rullar av fairway till höger. Trots att det inte är särskilt långt var detta hål med svårträffad green det fjärde svåraste när The Open spelades här 2008.

Hål 11

Par 4 – 399 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 11. Snittscore: 4,435. Rankad: 3.

Precision från tee är avgörande för att undvika ett flertal fällor på båda sidorna om den smala fairway. Den som slår till höger kommer att landa i ett dike. Greenytan är vinklad en aning till höger. Det här hålet orsakade massor av problem 2008 när det spelades rakt in i vinden.

Hål 12

Par 3 – 167 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 12. Snittscore: 3,272. Rankad: 8.

Ett attraktivt korthål, men långt nog för att få greenytan att se liten ut. Djupa bunkrar och djup, tuff ruff skyddar greenen, som är inbyggd i en sanddyn. Hålet byggdes inför The Open 1965 och är utan tvekan ett av de mest minnesvärda hålen på banan.

Hål 13

Par 4 – 456 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 13. Snittscore: 4,313. Rankad: 7

En gång i tiden spelades detta som ett par 5-hål. Av goda skäl. Här finns åtta (!) fairway-bunkrar, jämnt utspridda. Den som lyckas undvika dem skjuter sedan mot en rejält tilltagen green med en bakgrund av höga sandkullar. Går du för långt väntar tjock ruff.

Hål 14

Par 3 – 183 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 14. Snittscore: 3,249. Rankad: 10.

De tävlande måste ha sina sinnen skarpa inför det sista korthålet på Royal Birkdale. Tee är nämligen skyddad av sandkullar och det är svårt att bestämma styrkan i vinden, som oftast blåser in från höger. Fem green-bunkrar kräver precision och utmaningen kryddas av gräsbevuxna svackor som skyddar vänster- och höger samt baksidan av greenen. 

Hål 15

Par 5 – 496 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 15. Snittscore: 5,089. Rankad: 17.

Så är det äntligen dags för banans första par-5-hål! Och även om den var näst enklast under 2008 så ska det inte underskattas. 13 fairway-bunkrar och två vid green kan krossa drömmen om birdie eller bättre. 2008 gjordes här en eagle, 92 birdies – men också 85 bogeys och 23 ännu värre resultat. Alla puttar från greenens bakre del är blixtsnabba och faller mer än vad man kan tro.

Eventuellt play-off startar på detta hål (och fortsätter på 16, 17 och 18).

Hål 16

Par 4 – 401 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 16. Snittscore: 4,395. Rankad: 5

Det här hålet kräver en lång carry över ruffig terräng till en smal fairway. Andraslaget spelas mot en upphöjd green, väl skyddad av mycket djupa bunkrar och svackor. På höger sida av fairway finns en plakett som minne till det berömda slag som Arnold Palmer spelade från en buske för att säkra sin första Open-titel 1961. 

Hål 17

Par 5 – 518 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 17. Snittscore: 4,747. Rankad: 18

Här är banans bästa eagle-chans. De båda bunkrarna kommer enbart i spel för de som slår allra längst. Andraslaget sker mot en smal och undulerad green som skyddas av tre bunkrar. Greenen har efter The Open 2008 blivit av med några av de mest dramatiska lutningar.

Det var här som Padraig Harrington slog sin berömda träfemma till en meter från flaggan för en eagle och seger i The Open 2008.

Hål 18

Par 4 – 433 meter

Banguide: Så här ska Royal Birkdale spelas
Hål 18. Snittscore: 4,234. Rankad: 12

Royal Birkdale startar med en utmaning och slutar på samma sätt med en lång par-4 (som spelas som par 5 till vardags). Fairway har out-of-bounds till höger och skyddas av två mycket strategiska bunkrar. Greenens front är oskyddad, men hamnar du lite snett blir du sannolikt ett offer för någon av de tre sandfällorna.

Här är starttiderna i The Open


Tippa The Open – vinn tre dussin Pro V1-bollar


”Jag har drömt om att vinna The Open sedan jag var fem år gammal”


Nu har Stenson lämnat tillbaka The Claret Jug


Text: Michael Åhman • 2017-07-18
ArtiklarRoyal BirkdaleThe Open
Scroll to Top