Bra vibbar för Norén – trots sent caddiebyte

SOUTHPORT. För nio år sedan majordebuterade Alex Norén i The Open på Royal Birkdale. Nu anländer han till samma bana som världsnia, i den major han själv tycker sig ha bäst chans. Dock utan sin ordinarie caddie Lee Warne.

Bra vibbar för Norén – trots sent caddiebyte
Alex Norén under måndagens träningsrunda inför The Open på Royal Birkdale. // Foto: Stuart Franklin/Getty Images

Det var en exalterad nybliven 26-åring från Sverige som kom till Royal Birkdale för att spela sin första major 2008. En debut han minns gott.

– Det var ju otroligt. Man önskar att man kände ungefär samma sak nu, säger Alex Norén och skrattar.

– Men nu är det på ett annat sätt. Man försöker förbereda sig bra, vet mer hur man själv fungerar och vilken form man är i. Då var ju halva grejen att få spela en major, fortsätter Norén.

Men även om det var ett nytt steg i karriären då kastade sig Norén in i hetluften direkt och var delad femma efter 54 hål. Det blev till slut en delad 19:e plats i debuten.

Har du kvar bra vibbar härifrån?
– Ja, verkligen. Jag hade ju sjuk tur på torsdagen med lottningen för det blåste mycket och halva fältet var borta. Men jag spelade bra, jag minns att jag hade lärt mig något lågt slag i Skottland veckan innan som funkade bra, säger Norén.

Vrid fram klockan till 2017 och Norén kliver in i årets Open Championship rankad nia i världen, med en helt enastående säsong bakom sig. De senaste 13 månaderna har svensken som bekant vunnit fem segrar på European Tour, den senaste i spektakulär stil på Wentworth i maj.

– Jag är mycket mer bekväm än förut. Men sen har jag väl inte rosat marknaden på majors de senaste två åren, men det kan vara lite mentalt – att man vill lite för mycket. Man kanske tränar lite för mycket innan och försöker väldigt mycket. Men det är en balansgång mellan att över- och underträna när banorna är lite svårare, då måste man spela in lite mer och träna mer på vissa slag än andra veckor.

Av herrgolfens fyra majors ser Norén det här mästerskapet som det han har bäst förutsättningar att prestera i.

– Jag tyckte det förut och tycker det fortfarande. Jag har spelat mycket links genom åren, speciellt i landslaget. Vi fick bra träning på links då. Det är ju rätt kul. Det är lite opportunistisk golf, jag hittar inget bättre ord, men du kan slå ut lite i skiten och ruffen här är ändå inte helt brutal, du kan gå för greenerna. På US Open vet du att du aldrig kan gå för green om du har 180 meter kvar. Här kan du ha ett flyerläge där du kan få upp en järnåtta mellan bunkrarna. Sen är det inte så lätt men du har något att se fram emot från tee. Det är lite mer fantasi och det är lite roligare för oss spelare än när det är helt brutalt. Det är inte lika kul mentalt tycker jag.

Måndagen på Royal Birkdale ägnade världsnian åt nio håls inspel, följt av ett träningspass. Vid sin sida har Norén sina tränare Matt Belsham och Viktor Gustavsson, dock saknas svenskens ordinarie caddie Lee Warne – som har jobbat med Norén vid alla fem segrar det senaste året.

– Lee har yrsel. Han kände sig lite halvdan torsdag och fredag (förra veckan), sen blev han jättedålig på fredag kväll.

Hur mycket påverkar det?
– Det är klart att man vill ha Lee, men när jag haft den andra killen (Mark Crane) förut påverkar det inte så mycket. Han gick för mig tre tävlingar i början på 2015. Så vi har två bra tävlingar ihop. Vi kom tvåa i Dubai Desert Classic. Jag vet hur han jobbar, det är ordning och reda, han är snabb med numren så jag behöver inte tänka på det. Det är sånt som stör annars.

Kommer Alex Norén vara med i täten på Royal Birkdale?
Ja
178
32
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!