(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Artiklar

Vind och vackra vyer vid Vättern

Vind och vackra vyer vid Vättern. Ombergs golf bjuder på breda fairways, nedklippt ruff och tydliga spellinjer.

Text: Svensk Golf • 2017-07-06 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS!

PLUS:
Landningsytorna. Här är det generöst tilltaget och klippt för snabbt tempo.

MINUS:
Publiken på ettan. Kära frukostgäster. Kan ni inte läsa tidningen i stället för att kolla på mig…

Vid en första anblick kan Ombergs 18-hålare te sig som en enkel match. Men så står du där på tee med smattrande byxben, luggen i ögonen och funderar över vindstyrkans gradering. Är det kuling eller storm vid 22 sekundmeter? Och in i ekvationen kommer klubbvalet, ska du gå upp två eller tre klubbor?

Alla frågor kommer att få sina svar under rondens gång. Här spelar nämligen vinden huvudrollen och det är bara att anpassa sig. Ombergs Golf ligger en bra bit från själva Omberg, men den imponerande landmassan finns inom klart synhåll från flera av banans hål. Det här är en bana som håller hög klass redan tidigt på året. Det gör anläggningen till en populär destination för vårivriga spelare, varav de flesta väljer golfpaketet. Här är det helheten som är grejen: spel, middag och boende, i valfri ordning.

Även om banarkitekterna gjort sitt för skapa en öppen och inbjudande bana som på papperet är snäll från tee, så väntar en annan verklighet därute. En riktig nagelbitare. Som på det tredje hålet, banans svåraste.

Vind och vackra vyer vid Vättern
VI MÖTTE: Julia Tegnebo arbetar i receptionen, hennes pappa äger anläggningen:
– Det är oftast väldigt bra förhållanden på banan, även tidigt på säsongen. Så länge inte Vättern fryser, vilket den kanske gör vart tionde år, brukar banan klara sig bra.

Ofta stenhård vind lite snett framifrån, ett gapande vatten på vänstersidan och out på högersidan. Här kan även en van jordenruntseglare bli fundersam kring spelstrategi. Vågar du lita på att vindens kraft är tillräcklig för att hålla bollen fri från out utan att valla ned den i vattnet? Eller ska du försöka krypa ned under vinden och spela rakt? Den här typen av spörsmål dyker upp på det ena hålet efter det andra.

Visst finns vilopauser att hämta, dels i form av enklare hål, dels i form av underbart vackra utsikter mot Vätterns vita gäss.

Omberg är i högsta grad en anläggning som har mycket att erbjuda. Hotellet är bra och fräscht. Om det finns möjlighet att påverka val av rum, be om ett med utsikt mot annat än parkeringen. Tillfredsställelsen i att sjunka ned i en fåtölj inne i restaurangen efter en vindpinad och utmanande rond är hundraprocentig. Och suget efter en ny chans infinner sig därefter snart. Då ska klokare spelbeslut fattas. 

HÖJDARHÅLET:

Hål 14. Par 5. Längd: 548/412 meter:
Det här är Ombergs signaturhål, tack vare att det är så otroligt vackert och fotovänligt. En lång par 5, svag dogleg vänster med bred fairway som sluttar ned mot Vättern. Vyn är magisk. Vid inspelet känns det som att man slår bollen rakt ut i vattnet – men ingen risk: vinden stoppar den halvvägs.


Text: Svensk Golf • 2017-07-06
ArtiklarOmbergs GKSvenska golfbanor
Scroll to Top