5de43ab691f5f

Artiklar

Robotarna anfaller golfbanan!

Först tog de över klipparbetet i trädgården. Nu har de börjat smyga sig in på golfbanorna. När kommer robotar sköta allt klipparbete?

Text: Olof Åsgård • 2017-07-04 Uppdaterad 2019-12-12

Likt en fluga som försöker ta sig ut genom en fönsterruta ser den gröna robotklipparen ut att vara fullkomligt vilsen och stressad över att vara instängd på Åkersberga GK:s drivingrange. Det planlösa irrandet mellan skyltar och bollar ser lönlöst ut och påminner om en guldfisks eviga simmande fram och tillbaka.

En snabb summering i huvudet konstaterar att hela gräsytan aldrig kommer se nyklippt ut samtidigt. Roboten kan omöjligt hinna med och golfsportens strävan efter perfektion kommer aldrig uppnås. Det här är vansinne och ingen greenkeeper behöver känna sig hotad… Eller?

Roboten klipper en meter brett och Åkersbergas range norr om Stockholm är stor.

Hur lång tid det tar att täcka hela ytan är nästintill omöjligt att räkna ut eftersom roboten inte vet var den redan har klippt.

Men efter några minuters studerande av den outtröttliga grunkan anas ett klart mönster och de geniala lösningarna börjar visa sig.

En robot vet inte vad den gör, men gör som den blir tillsagd. Roboten är envis, glömmer sina misstag, ifrågasätter inte sitt uppdrag och ger aldrig upp.

Runt hela rangen ligger en tråd under marken, allt innanför ska klippas och roboten vänder och fortsätter i en ny riktning när den når tråden eller stöter på ett hinder, som en avståndsskylt.

Bollarna skjuts undan av tänder och innanför dem snurrar sylvassa rakblad som klipper gräset. När roboten är trött åker den i god tid till sin laddningsstation för att återhämta sig. Sen ut igen. Hela dagen, natten och säsongen lång.

– Det var en lång inkörningsperiod men nu har vi haft den ett par år och vi behöver faktiskt inte klippa rangen manuellt längre, säger Claes Berfeld, vd på Åkersberga GK.

Pålitlig medarbetare?

– Ja, i det stora hela är vi väldigt nöjda. Det är klart att den stannar ibland och vi måste hjälpa den. Sen är en del människor väldigt nyfikna och går fram och lyfter på roboten och då stannar den och måste startas om manuellt.

Greenkeepern: "Människor är dyrare än maskiner"

År 1830 uppfann Edwin Beard Budding gräsklipparen och hans geniala design där en cylinder börjar snurra när redskapet skjuts framåt och hjulen snurrar går att finna i villaträdgårdar än i dag.

Gräsklippare hittade även snabbt ut på golfbanor och revolutionerade sporten då gräset kunde trimmas mer regelbundet och kapas till lägre höjder än tidigare.

Sedan dess har utvecklingen gått framåt men trots att gräsklipparen moderniserats har alla modeller krävt en människa bakom spakar, handtag eller ratt. Åtminstone fram till början av det här seklet då den obemannade klipparen tog plats på scenen.

Nuförtiden tuggar robotklippare fram och tillbaka i var och varannan villaträdgård.

Majoriteten av gräsmattorna i Sverige är mellan 100 och 200 kvadratmeter stora. Och det är ingen match för dagens robotar.

En genomsnittlig svensk green är ungefär 600 kvadratmeter och klipps på cirka fem minuter med en vanlig åkgräsklippare med 150 centimeter i klippbredd. En fairway är oftast 6 000–9 000 kvadratmeter och tar 15–30 minuter att klippa med 250 centimeter i klippbredd.

Robotlösningen på Åkersberga GK där en klippare och bollplockare sköter rangen har en handfull svenska golfklubbar anammat, och även om det behövs viss tillsyn fungerar det på den relativt okomplicerade rangeytan.

– Jag tror att vi inom en snar framtid kan se maskiner klippa fairway och jag tycker om lösningar som gör att klubbar kan sköta gräsytorna mer effektivt, säger vd:n Claes Berfeld. 

Robotarna anfaller golfbanan!
Foto: Belrobotics

Ute på själva banan finns det dock flera saker som försvårar en robotattack.

Olika klipphöjder, större ytor, brantare sluttningar och otalet svårmanövrerade gropar för att nämna några.

Men det finns redan nu automatiska lösningar och flera klubbar använder GPS-styrda besprutningsmaskiner för att effektivisera arbetet genom att undvika överlappning och sprutmissar.

Däremot måste maskinen fortsatt vara bemannad med skillnaden att den personen inte behöver röra ratten under själva sprutmomentet. GPS-tekniken har även testats på gräsklippare med lovande resultat så det är bara en tidsfråga innan obemannade robotar rullar på våra fairways.

Men hur nära är den verkligheten?

– Den är väldigt nära skulle jag påstå, säger Peter Guterstam, affärsområdeschef vid Hako Ground & Garden som bland annat är återförsäljare för Toros grönytemaskiner.

Flera tillverkare har mer eller mindre färdigutvecklade tekniker som kan sättas i verket men i dagsläget ligger det mesta på prototypstadier och ingen massproduktion är igång.

– Att en omställning från manuellt arbete till automatiserat sker över natten är det nog ingen som tror och sen får vi se hur villiga klubbarna är att satsa på ny teknik också, säger Peter Guterstam.

Här är banan som har Årets greenkeeper

Svenska Golfförbundets bankonsulent Carl-Johan Lönnberg tycker inte att det snackas särskilt mycket om förarlösa klippare ute bland banarbetarna.

– Det beror nog på att tekniken är förhållandevis ny inom golfsektorn. Vad gäller SGF:s inställning är det för tidigt att uttala sig men vi motsätter oss inte teknisk utveckling och följer den noga, säger Carl-Johan Lönnberg.

Swedish Greenkeepers Association, intresseorganisation för anställda inom grönyteskötsel, ser försiktigt optimistiskt på utvecklingen.

– Ny teknik som underlättar våra medlemmars arbete tycker vi är bra. Och om en förarlös lösning möjliggör att tid kan läggas på andra saker uppmuntrar vi till den, säger Göran Tyrsing, kanslichef SGA.

90–åring – som greenkeeper

Mycket har hänt sedan Edward Beard Budding testade sin uppfinning i sin egen trädgård i skydd av mörkret. När han vågade visa upp sin fina gräsmatta var succén ett faktum. Robotarna på Åkersbergas range rullar, om än lite förvirrat, nu i bräschen för större och bättre maskiner.

Steget till banan är stort men inte omöjligt och den förarlösa framtiden är egentligen redan här och det är inte bara inom golfen som verksamheterna effektiviseras, mekaniseras och digitaliseras. Flera branscher förändras och många yrkesroller är hotade eller stuvas om.  

Claes Berfeld, vd på Åkersberga GK, tror på sikt att en mer effektiv skötsel gynnar alla golfbanor men anser inte att greenkeeperyrket är hotat.

– Utvecklingen kommer ske successivt och vi kommer alltid behöva den spetskompetens som exempelvis banchefen besitter, den klarar vi oss inte utan. Men kanske kan utvecklingen leda till att det inte behövs lika många säsongsanställda för att klippa gräs, säger Berfeld.

Robotarna anfaller golfbanan!
Illustration: Jens Magnusson

Text: Olof Åsgård • 2017-07-04
ArtiklarÅkersberga GKSvenska golfbanor
Scroll to Top