ZACHRISSON: Passion för golf i tv

Svensk Golfs krönikör Göran Zachrisson skriver om sin passion för golf i tv.

ZACHRISSON: Passion för golf i tv
Göran Zachrisson. //Foto: Karl Nordlund

Riksgolfen skulle bli propaganda för spelet 1959, ty då hade Sveriges Television beslutat att sända direkt. Producent var dåvarande sportchefen Gert Engström och det skulle bli det första direktsända golfevenemanget i Sverige. Två skickliga spelare – G.A. Bielke med handicap plus 1 samt Harry Karlsson, professional på Lidingö GK skulle spela Stockholms Golfklubbs bana på Kevinge. De var "förspelare". Det lägsta resultatet som någon av dessa två presterade fick bli riktmärke. Deras motståndare var resten av alla handicapspelare i Sverige som spelade på sina hemmaklubbar. Samtliga spelare som hade ett resultat – netto – som var bättre än riktmärket erhöll en Riksgolfmedalj.

År 1959 hade Sverige 54 golfklubbar till 10 868 spelare. Av dessa hade 1 735 spelare ställt upp från 41 klubbar. År 1959 var det ont om tv-apparater, men de brukade finnas på klubbarna, så där satt förmodligen resten av medlemmarna.

Producenten Gert Engström hade planerat att visa spelet på de fem sista hålen, således inleddes sändningen på Kevinges vackraste hål, det korta 14:e utmed Edsviken.

Sändningen. Trettio man var direkt inblandade i produktionen, men med sändarstationer och informationsansvariga blev det närmare 150. Kommentatorer var Erik Runfelt, nestor inom svensk golf och TG Wickbom, journalist och liksom Erik en av grundarna av tidningen Svensk Golf. De satt på kullen vid 16:e hålets utslag där två stora tv-torn byggts. Eftermiddagen den 7 juni 1959 blev hektisk för alla inblandade. Tio minuter före sändningen började en av de fyra kamerorna brinna på grund av kortslutning. En annan kamera flyttades till samma plats, men tyvärr tog batterierna slut när spelarna nått dit. Och för att kunna följa spelet på sista hålet, flyttades ytterligare en kamera, som också den släcktes. Att följa en golfuppvisning med en enda svart/vit och stationär kamera är lika komplicerat som omöjligt. Men tittarna var ändå nöjda. Vi måste komma ihåg att tv i Sverige egentligen haft sitt stora genombrott under fotbolls-VM bara ett år tidigare.

Vi var svältfödda. Vi jublade bara något rörde sig i rutan.

Harry Karlsson var bäst på två under par för ronden. G.A. Bielke hade 73 slag och fick lägga till sitt handicapslag. Det delades ut 179 medaljer och överlägset bäst av dessa var Calle Flach från Djursholm, som med handicap 28 noterades för 54 slag.

Calle Flach, idag 82 år är för övrigt road av spelets teknik. Han har sökt svingens hemlighet hos David Leadbetter, Jimmy Ballard, Butch Harmon, Henry Cotton, Carl Lohren, Joakim Grönhagen utöver klubbens egna instruktörer, Jimmy Dodd, George Deverell och Stephen Law. Passion, det är vad det är och passion hade också alla de, som tillsammans med Gert Engström drog kablar och producerade tv-sändningarna.

Vad säger du? Ska vi väcka Riksgolfen till liv igen och kontakta ett tv-bolag?  Idag har vi rörliga kameror, färg och det finns gott om kommentatorer.

PS.
Den 27 mars 1927 kommenterade Eleanor Helme för BBC "ett ögonvittnes berättelse från Damernas Foursomes på Addington". Många ansåg att det var både den första och sista gången golf skulle visas i tv.
Addington är hemmabana för PG Wodehouse.

Jag gillar golf i tv!
Ja
52
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!