5de43aa3432b7

Artiklar

Ronden före resan

Naturskönt och omväxlande. På framsidan bjuds du på en varierande parkbana som öppnar för prickskytte. 

Text: Svensk Golf • 2017-06-30 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS!

PLUS: 
Stark avslutning. Bara tid med nio hål? Spring ut på tian. Från tolvan och in bjuds idel karaktärshål.

MINUS:
Navigeringen. Vi hamnade på fel tee inte mindre än tre gånger. Lite tydligare skyltning, tack.

Varje gång man spelar en golfbana som ligger nära en flygplats är det svårt att ta en sving utan att noja över att en jetmotor kommer att dundra till precis vid träffögonblicket.

Men trots att Chalmers GK bara ligger fem kilometer från Landvetter är det märkligt tyst i himlen. Kanske har alla piloter ledigt just den här förmiddagen, men mer sannolikt dämpar den här natursköna anläggningen alla ljud. Stilla är det hursomhelst också på parkeringen när vi korsat Riksväg 40 och svängt av Härrydavägen.

Trots att det är tidigt på säsongen och även fast regnet öst ner över banan är fairways och greener i överraskande fint skick. Chalmers Golfklubb bildades 1980 och var de första sju åren en förening för och med teknologer från Chalmers tekniska högskola. Man får anta att det på den tiden mest var herrar som frekventerade klubben. Idag är Chalmers en av åtta pilotklubbar i Svenska Golfförbundets jämställdhetsinitiativ Vision 50/50. Och sedan 1991 är vad som till en början var en enkel niohålsbana utbyggd till 18 hål med ett arkitektoniskt frapperande klubbhus (rotundan!) och ett fint träningsområde som lockar mängder av juniorer.

Ronden före resan
VI MÖTTE: Åke Lundgren, ”allt-i-allo” på Chalmers GK:”Jag är 68 år och pensionär men är här mest hela tiden och hjälper till med diverse sysslor. Det är inget jobb, jag kan bara inte hålla mig härifrån. Mina favoritplatser på banan är det vackra utslaget på 16 där man ska hitta fairway mellan dammarna och utslaget från ’gubbhyllan’ på hål 13. På vissa ställen är det lite långt att gå mellan hålen, men det får man leva med.”

Banan då? De två chalmeristerna Mikael Gyllenhammar och Johan Henriksson har lyckats skapa en dynamisk blandning av öppen parkbana och tekniskt utmanande skogshål. Första nio präglas av just öppenheten, och hålen är ganska korta så det är bara att gasa på. Men framme vid hål 5 och sedan 6 är det som om någon spelat dig ett studentikost spratt när doglegen går i närmare 90 grader åt vardera håll.

Det är sista nio som gör Chalmers GK till en klubb som har mer än sitt läge (15 minuter från centrala Göteborg, fem minuter från flyget) att skryta med. Här sätts man på prov från tee och måste skjuta prick redan på tian.

Tolvan är ett elegant par 5 med trädridåer på båda sidor som kräver sin precision med andraslaget. 13 är spikrakt, naturskönt och skenbart enkelt. 14 ett finurligt kort par 4 där man lockas plocka upp drivern på tee innan man inser att en liten bäck korsar fairway 220 meter längre fram. I chalmeristernas namn får vi väl kalla dessa tre alldeles utmärkta hål för Ähmen Corner.

HÖJDARHÅLET

Hål 13. Par 4. Längd: 390/333 m.
Spikrak med ett par höga träd på vardera sida fairway och en enkel fairwaybunker som enda hinder. Bandesignern har låtit naturen göra jobbet. Det sluttar försiktigt mot diken längs skogsbrynet på båda sidor fairway. Drar du inspelet för mycket vänster hamnare du i en klarblå skogsjö.


Text: Svensk Golf • 2017-06-30
ArtiklarChalmers GKSvenska golfbanor
Scroll to Top