2013 Perth International – Day 1

Artiklar

Panelen: Vad har du för rutin när du puttar?

Svensk Golfs panel diskuterar tre intressanta ämnen.

Text: CM Hellsten • 2017-06-30 Uppdaterad 2019-12-12

Helen Alfredsson: Majorvinnare, åttafaldig Solheim Cup-spelare och utrustad med en av Golf­sveriges vassaste tungor.

Ola Wenström: Sportjournalist och programledare på Viasat. Golfälskare med hcp just under 10.

Fredrik Andersson Hed: Före detta proffs på European Tour med en seger på meritlistan. Nuförtiden agerar han bland annat expertkommentator under SVT:s golfsändningar.

Panelen: Vad har du för rutin när du puttar?

Hur värmer du upp inför ronden?

Helen: Om jag ens värmer upp idag menar du? (skratt)När jag tävlade brukade jag stretcha, cykla lite för att få upp pulsen och sen slå bollar i 45–60 minuter. Jag avslutade alltid med spoonen och värmde med järnklubborna med ojämna siffror på.

Ola: Varken som jag borde eller önskade. Min golf sker oftast i niohålsform när resten har gått hem alternativt inte kommit dit. Jag är inte sällan den där lömska typen som stryker kring den öde rangen och rafsar ihop en näve övergivna bollar. Usch och fy.

Fredrik: Nuförtiden blir det tyvärr endast ett 20-tal bollar på rangen, haha. Men när jag var aktiv så började jag med fys och stretch i 10–15 minuter följt av puttning i 10–15 minuter och avslutningsvis 20 minuter på rangen.

Panelen: Vilken är den mest sanna fördomen om golfare?

Vilken proffsspelare är en modeförebild för dig?

Helen: Jag tyckte att Jesper (Parnevik) var ganska ball när han rev barriärerna. Även modebranschen har anammat golfen och det är lite fräckare nu. Man kan tycka vad man vill om Rickie Fowler, men att nån vågar gå utanför normen är roligt.

Ola: I den detaljen känner jag nog att jag klarar mig på egen hand. Däremot kan jag gilla hur skönt självklar Dustin Johnson är i sina stilrena outfits och hur vass Rickie Fowler ser ut i sina ankelhöga specialskor.

Fredrik: Jesper Parnevik var givetvis en föregångare vad gäller golfmodet. I övrigt har jag ingen speciell förebild men det är kul att se att det gamla klassiska, och tråkiga, golfmodet syns mindre på touren och klubben nu.

Panelen: Vad tycker du om golfskomodet?

Vad har du för rutin när du puttar?

Helen: Det beror helt på hur jag känner mig. Jag gör allt från att titta på hålet till att blunda eller byta grepp. Jag vill inte fastna och känna mig obekväm inför en putt och tänka “jaha, nu missar jag en sån där kortis igen”. Då bryter jag mönstret istället.

Ola: Tittar noga på unduleringar och området runt green när jag är på väg fram. Försöker snabbläsa gående från hål-hållet och sen markera, torka, huka och läsa. Bolltext i puttriktning, inga provsvingar.
Till vem skickar jag lektionsfakturan?

Fredrik: Jag läser greenen från tre håll. Bakom hål, från sidan, alltid den låga sidan, och bakom bollen. Sedan gör jag 2–3 provsvingar medan jag tittar på hålet innan jag slår putten. Men egentligen börjar jag smygläsa redan när jag går upp på greenen.

 

Apropå uppvärmning – så löser spanske veteranen Miguel Angel Jimenez den biten…


Text: CM Hellsten • 2017-06-30
Artiklar
Scroll to Top