Golf course maintenance equipment, fairway mower

Artiklar

Bilderbok ska öka säkerheten för klubbarnas banarbetare

En ny bilderbok ska underlätta för Sveriges banarbetare att lära sig om riskerna i sitt yrke och hur man undviker olyckor.

Text: Jesper Johansson • 2017-06-30 Uppdaterad 2019-12-12

I Sverige finns det i dag ungefär 2 500 personer som på olika sätta arbetar med skötsel av golfbanor. Det är alltså långt ifrån den största yrkeskåren i Sverige, men enligt Prevent – en ideell oganisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK – en av de mer utsatta för risker.

Därför har de tagit fram en bilderbok med syfte att medvetandegöra säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och på så sätt minska risken för skador. Anledningen till att böckerna gjorts i ett bilderbokformat är att många banarbetare i Sverige inte talar svenska.
– Ungefär hälften av våra banarbetare är i dag rekryterade från utlandet, och just nu har vi nog åtminstone sju nationaliteter på plats. Det är inte ovanligt att man ser helt annorlunda på säkerhet utomlands, säger Stefan Andorff, klubbdirektör på Drottningholms GK.
– Tanken på att använda hjälm finns ofta inte alls, inte heller kunskap om regler kring exempelvis lyft.

 

Greenkeepern: "Människor är dyrare än maskiner"

På golfbanan är det inte bara flygande golfbollar som är en risk för de som sköter banans ytor. Man ska använda stora verktyg, maskiner, fordon och ibland kemikalier. Dessutom utsätts arbetarna bland annat för stora lyft, buller, vibrationer och arbete på ojämna och hala underlag. Dessutom finns alltid en risk för solskador och värmeslag.

En ständig olycksrisk finns närvarande, som när personal till exempel kör stora och tunga gräsklippare på halt gräs uch sluttande underlag.
– Att säkerheten gungerar ligger på vårt ansvar som arbetsgivare, så det ställer naturligtvis stora krav på vår introduktion. Bilderboken hjälper vår föman att tydliggöra det han förklarar, samtidigt som den gör det lättare för den anställda att ta till sig informationen. Bilderna hjälper till att tydligt via hur arbetsuppgifterna ska utföras, säger Stefan Andorff på Drottningholms GK.


Text: Jesper Johansson • 2017-06-30
ArtiklarNyheter
Scroll to Top