5de43c40ba14e

Artiklar

Golfanläggningen blir valfråga 2018

En av Sveriges bästa golfträningsanläggningar hotas av nedläggning. Nu blir det en valfråga.

Text: CM Hellsten • 2017-06-21 Uppdaterad 2017-06-21

När Svensk Golf rankade landets bästa träningsanläggningar hamnade Årsta Golf på femte plats och utsågs till den främsta i Stockholm.
Sedan starten för 30 år sedan har Årsta Golf har haft 4,2 miljoner besök och mer än 10 000 golfare har utbildats och gett nya medlemmar till golfklubbar runt om i huvudstaden.
Nu riskerar dock Årsta Golf att läggas ner.

Sveriges bästa träningsanläggningar

I Stockholms stads detaljplan över Årstafältet finns inte golfanläggningen med.
30 hektar aktivitetspark är inritad, men Årsta Golfs tre hektar får inte plats på ytan. Tidigast 2022 ska anläggningen avvecklas.
– Tyvärr är det inte möjligt att upplåta hela tre hektar mark i en central park i Stockholm där tusentals stockholmare, varav många är nyinflyttade i området, dagligen kommer att röra sig. I närområdet kommer en omfattande bostadsexploatering ske och en golfverksamhet med utbredda, höga stängsel och stora barriäreffekter skulle påtagligt försvåra nyttjandet av parken för allmänheten. Annan idrottsverksamhet utan dessa negativa effekter kommer möjliggöras med betydligt högre nyttjandegrad i förhållande till markanvändning, säger Jan Valeskog (S), ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholms stad, till tidningen Golfnyttan.

Namninsamling för att rädda golfanläggning

Politiska motståndarna i Stockholm stad håller dock inte med Jan Valeskog (S) och Alliansen kommer att försöka rädda golfanläggningen om de vinner valet 2018.
Det rapporterar tidningen Årsta/Enskede.
– Kan New York och Hong Kong kombinera golf med bostäder så kan Stockholm. De alternativa skisser som Årsta golf har tagit fram ska upp till politikerna att ta ställning till, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centern i Stockholm stad, till tidningen Årsta/Enskede.

Anna König Jerlmyr är gruppledare för  Moderaterna.
Så här säger hon till tidningen Årsta/Enskede:
– Vi vill ge Årsta golf ett nytt arrende, istället för ett år i taget som nu bör de få ett kontrakt på tio år. Under den tiden kan man hitta en lösning på hur de kan vara kvar. Här krävs inget medlemskap, du kan ta dig dit utan bil, du kan låna utrustning och både unga och gamla kan spela. Och det finns mark så det räcker, även till nya aktivitetsytor.

Daniel och Gustav Bäck kommenterar Alliansens engagemang så här:
– Det känns bra, det betyder att det inte är helt kört för oss. Vi behöver inte ligga på exakt samma plats som nu, men vi vill vara kvar på fältet, säger Gustav Bäck till tidningen Årsta/Enskede. 


Text: CM Hellsten • 2017-06-21
ArtiklarÅrsta GolfNyheterSvenska golfbanor
Scroll to Top