5de43ce439ff9

Artiklar

Experten: ”Aldrig varit med om något liknande under mina 23 år”

En hund attackerades på en drivingrage. Juridiska Nämndens mångårige medarbetare, Bo Bengtsson, kommenterar den uppmärksammade händelsen.

Text: CM Hellsten • 2017-06-20 Uppdaterad 2017-06-20

svenskgolf.se/wp rapporterade om hur hunden Sally träffades av ett slag (boll eller klubba) från en golfare på drivingrangen på Norrmjöle GK utanför Umeå.
Hunden fick en stor infektion i käken, två kindtänder var krossade, hål i kinden och det blev tre timmars operation för att få ut alla småbitar från tänderna som var krossade.
Händelsen, som inträffade måndagen 22 maj, skapade starka reaktioner bland läsarna.

När incidenten inträffade hade Norrmjöle GK ännu inte riktigt öppnat för säsongen och först veckan efter fick kansliet och styrelsen ett mail från hundägaren som berättade om vad som hänt.
Klubben gick ut med en efterlysning på Facebook och sin hemsida och efter att ärendet uppmärksammats i media kom mannen som slagit in till kansliet.
– Styrelsen har beslutat att tillsätta en utredning där alla parter och vittnen ska höras. Under tiden som utredningen pågår är personen i fråga avstängd från all vår verksamhet. Det här är en jätteallvarlig händelse som vi måste utreda på rätt sätt. Turgången nu blir att klubben fattar ett beslut i ärendet och bestämmer en påföljd – varning, avstängning eller uteslutning, säger Norrmjöle GK:s vd Robert Larsson till svenskgolf.se/wp.

När fattas beslutet?
– Det kommer klubben att göra utifrån resultatet av utredningen som väntas bli klar inom två veckor.

Efter Norrmjöle GK:s utredning fattas ett beslut om ärendet även ska anmälas till Svenska Golfförbundets Juridiska Nämnden.
Bo Bengtsson, som är SGF:s biträdande generalsekreterare, har varit med i Juridiska Nämnden i 23 år.

I maj 2017 lämnade Bo Bengtsson dock Juridiska Nämnden i samband med att han vid Riksidrottsmötet i Karlstad valdes till vice ordförande i Riksidrottsnämnden – idrottens högsta domstol.
– Jag har under mina 23 år i Juridiska Nämnden aldrig varit med om ett ärende där ett djur har attackerats på en golfbana. Det har alltid handlat om slag på människor, säger Bo Bengtsson till svenskgolf.se/wp.

Experten: ”Aldrig varit med om något liknande under mina 23 år”
Foto: SGF
Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare Svenska Golfförbundet.

Vad tänkte du när du hörde talas om fallet på Norrmjöle GK?
– Hunden är skadad efter att ha träffats av en golfboll eller en golfklubba, så långt verkar det vara klarlagt. Utredningarna får visa hur detta har kunnat ske, och om någon handlat avsiktligt. Men, det vi först efter att en anmälan gjorts och alla involverade har fått redogöra för händelsen. Om det är så att någon avsiktligt slagit en boll – mot en människa eller en hund – handlar det om en grov förseelse och därmed avstängning från all form av spel på golfbana i sannolikt två år.

Tror du att Juridiska Nämnden bedömer ärendet annorlunda för att det rör sig om ett djur och inte en människa?
– Det är upp till Juridiska nämnden att avgöra det. Min personliga uppfattning är dock att det inte ska vara någon skillnad – du ska inte utsätta någon för fara, människa eller djur.

Måste ärendet anmälas till Juridiska Nämnden?
– Min bestämda uppfattning är att alla sådana här incidenter ska anmälas vidare. Visserligen finns inget krav men som klubbledare har du den moraliska skyldigheten att anmäla. Det är bättre för både den drabbade och den anklagade att det blir en idrottslig rättegång. Där får alla parter chansen att göra sina röster hörda och det är neutrala personer som sitter och dömer. Då blir det även ett avslut på fallet. 


Text: CM Hellsten • 2017-06-20
ArtiklarNyheter
Scroll to Top