Divot And Golf Ball On The Greens

Artiklar

Så lagar du din hemmabana – nedslagsmärken

Varje gång du slår upp en torv på fairway, gör ett nedslagsmärke på green eller slår ett bunkerslag tar banan stryk. Vi golfare har faktiskt sönder vår egen lekplats och måste hjälpa den att läka såren. Så här gör du.

Text: Olof Åsgård • 2017-06-04 Uppdaterad 2017-06-04

Vad sker egentligen när bollen landar på green?
Själva gräset har faktiskt mest tryckts ut mot kanterna, och inte neråt som man kan tro. Det är därför vi måste trycka tillbaka gräset, inte lyfta upp jorden.

DÄRFÖR SKA DU LAGA:
• Ett olagat sår på green tar mycket lång tid att läka och gräset dör snabbare än du tror. 

• Olagade nedslagsmärken inbjuder till oönskade grässorter. 

• Puttytan ska förbli jämn. 

• Greenen ska som namnet säger vara grön och inte brunprickig. 

SÅ LAGAR DU: 

1)  Ha alltid greenlagare med dig. En i fickan, en i bagen, en på vagnen. 

2) Ha rätt greenlagare. Det finns olika modeller i diverse material. Smala, tjocka, långa och korta, i stål eller plast. Vilken som passar dig är personligt så testa olika. Om du inte är nöjd med resultatet kan det faktiskt vara så att du gör allt rätt men att en viss greenlagare inte passar dig. 

3) Inspektera skadan. Vilken metod du ska använda beror på vilken typ av skada du orsakat. Se därför efter om det finns gräs kvar i gropen? Går det att rädda? Är det bara såbädd i hålet? Har en gräsbit flugit iväg?

4) Tryck inåt, lyft inte. I 99 fall av 100 har gräset tryckts ut mot sidorna, inte neråt. Om en liten grästorva lämnat turfen behöver du inte lägga tillbaka den i hålet. “Låna” istället gräs runtomkring och tryck in mot gropen. Sätt ner greenlagaren en knapp centimeter från nedslagsmärket och tryck in mot hålet. Oftast räcker det att trycka från två–fyra håll men är skadan stor kan det behövas mer än så.

5) Du får bara Lyfta uppåt  om din boll kom in flackt, inte landade så hårt och därför bara tryckte ner ytan. Då kan du försiktigt lyfta upp gräset med greenlagaren horisontellt. Försök att komma under sänkan och använd hävstångsmetoden. Efter det bör du trycka inåt som vanligt.

OBS! Tänk på att inte trycka undan gräs bakom greenlagaren eller dra upp rötterna eller underlaget så du lämnar en brun fläck.

6) Gör om, gör rätt. Efter att du lagat ditt nedslagsmärke kan det fortfarande se ut som en brun fläck. I så fall kan du alltid göra om. Lägg tillbaka bollen och tryck försiktigt ner den med handkraft och försök igen.

7) Öva, öva, öva. Du kanske inte gör så många skador själv och blir därför osäker när du gör ett nedslagsmärke. Om du går runt lite på green kommer du garanterat hitta ett par olagade märken som någon glömt. Testa och öva på dem.

8) Byt verktyg. Det går att laga med en peg, kniv eller sax. Till och med en pinne. För vissa kan faktiskt en peg fungera bättre än en svårhanterad greenlagare. Använd samma princip och tryck in mot gropen. Men tänk på att inte bryta av peggen så ena halvan fastnar i marken och senare i gräsklipparen.

Så lagar du din hemmabana – bunkerkrattning

Så lagar du din hemmabana – uppslagen torv


Text: Olof Åsgård • 2017-06-04
ArtiklarSvenska golfbanor
Scroll to Top