Golf man rake

Artiklar

Så lagar du din hemmabana – bunkerkrattning

Varje gång du slår upp en torv på fairway, gör ett nedslagsmärke på green eller slår ett bunkerslag tar banan stryk.Vi golfare har faktiskt sönder vår egen lekplats och måste hjälpa den att läka såren. Så här gör du.

Text: Olof Åsgård • 2017-06-04 Uppdaterad 2017-06-04

Efter ditt bunkerslag gäller det att städa undan spåren. Målet är att få en jämn sandyta utan gropar och kullar. 

1) Lär av proffsen. Ofta ses Phil Mickelson sparka med fötterna i sanden efter att ha limmat ett bunkerslag vid flaggan. Fötterna är dina vänner och med dem kan du jämna till groparna du orsakat innan du greppar krattan.  

2) Kratta med båda händerna. En del krattar med en hand och har sandwedgen i den andra. Det går mycket enklare om du lägger ifrån dig klubban och greppar krattskaftet med båda händerna.

Kolla in bunkern – mitt på green!

3) Nästan lodräta tänder. Rätt vinkel på skaftet och tänderna gör krattandet enklare. Tyvärr ligger det få ergonomiskt utformade krattor i våra bunkrar men om din kropp inte säger ifrån kan du sträva efter att hålla kratthuvudets tänder i samma vinkel som din järnfemma – cirka 25 grader.  

4) Gräv inte. De allra flesta gropar i en bunker beror på för djup krattning. Du behöver inte använda tändernas fulla längd, det räcker med två, tre centimeters djup.

Världens galnaste bunkrar

5) Hitta känslan. Börja med att skjuta krattan ifrån dig. På så vis känner du hur lätt eller tung sanden är och hur krattan beter sig i sanden. När krattan dras mot kroppen tenderar man att lyfta, när den skjuts ifrån trycks den nedåt.

6) Den obekväma san(d)ningen. Alla golfare går ner i bunkern vid lägsta punkten och slår bollen (och sanden) ur bunkern åt samma håll. Vi krattar till punkten där vi klev ner, placerar krattan på samma ställe och de allra flesta drar sanden med sig, med få skjutande krattdrag. Resultatet blir: mycket sand där vi går ner, lite där vi slår. Sanden som du slagit upp på green kan du inte göra något åt men när du krattar kan du tänka på att variera åt vilket håll du krattar.

7) Ta dig tiden. Ett bunkerbesök tar tyvärr lite längre tid än andra moment. Om du planerar väl kan du lägga nödvändig tid på att få till en jämn, grop- och kullfri yta. Ett tips är att hämta krattan under tiden som dina medspelare slår och lägga den där du går ner och upp ur bunkern.


Text: Olof Åsgård • 2017-06-04
Artiklar
Scroll to Top