5de43eece78d6

Artiklar

En härlig golfstund bland klipporna

Klassisk parkgolf i Bohuslän. På Fjällbacka Golfklubb får du alltid en härlig golfstund bland klipporna. 

Text: Svensk Golf • 2017-06-02 Uppdaterad 2017-06-02

PLUS & MINUS!

PLUS:
Variation. Korta, långa, breda, smala, raka, dogleg, nerför. Här finns alla typer av golfhål.

MINUS: 
Hål 9. Skulle kunna vara ett bra hål. Men ett antal närliggande hus förstör vyn och styr tyvärr spelet.

Vindarna från havetsvalkar och kräver stundtals att du slår både en eller två klubbor extra, eller mindre.
De saltstänkta klipporna lurar och vaktar längs sidorna av fairway.
Den annars väldigt stillsamma omgivningen med vatten, välskötta gräsytor och odramatiska bunkrar inbjuder till lugnt och skönt golfspel i fantastisk västkustnatur.

Redan under infärden till klubben, genom idylliska Fjällbacka, anade vi att det här skulle bli en underbar dag längs Anråsälven som löper genom banan och är i spel längs flera hål. De smakfullt uppfräschade träfasaderna i staden gör att Fjällbacka känns modernt och rent utan att själen går förlorad.

Bygdens golfbana följer samma mönster. Trots att den nästan har 50 år på nacken och uppdaterats i omgångar osar Erik Röhss skapelse fortfarande klassisk brittisk parkgolf av svenskt snitt.

En härlig golfstund bland klipporna
VI MÖTTE: Kjell Golander, medlem och permanent sommargäst:
– Fjällbacka gör sig bäst när det blåser, är det vindstilla vet knappt vi medlemmar hur vi ska göra. Sen tycker jag nästan synd om alla som bara gästar oss och spelar här på sommaren. Det är nämligen tidig höst som bjuder på de bästa kvällsronderna och solnedgångarna.

Fjällbacka är en mycket uppskattad golfbana som blomstrar om somrarna. Såväl långväga gäster som de från närliggande klubbar lovordar den, även fast ryktet säger att den sistnämnda kategorin tycker att mängden vattenhinder är i mesta laget för vad som passar en golfbana på “bästkusten”.

Jo, det är mycket vatten.

Men det finns oftast gott om alternativa spelvägar som minimerar risken för plask. När du spelar Fjällbacka ska du i stället se vattenspeglarna som ett friskt designinslag som förhöjer upplevelsen.

Den övergripande kvaliteten går inte att klaga på. Plana utslagsplatser, breda välskötta fairways, härliga greenområden och jämna greener på en varierad sträckning med få tveksamma partier.

Banan är inte särskilt svårspelad och samtidigt relativt rättvis där bra slag belönas och de dåliga inte straffas mer än nödvändigt. Ett gott tips är, helt otippat, att hålla sig på fairway och undvika den oftast väldigt frodiga ruffen.

Visst kan det bli hårt underlag vid torka, men det gör inte så mycket.

Klipporna, närheten till havet och den trevliga stämningen som genomsyrar hela anläggningen räcker för en härlig golfstund i hjärtat av Bohuslän.

HÖJDARHÅLET:

Hål 15, par 5. Längd: 494/443 m: 

Ett nyanlagt och skickligt placerat vattenhinder till höger om fairway, har givit det här dogleg höger-hålet en ny dimension och försvårar möjligheten att gena från tee. Då kommer även Anråsälven längs vänstersidan mer i spel på den numera tuffa par femman.


Text: Svensk Golf • 2017-06-02
ArtiklarFjällbacka GKSvenska golfbanor
Scroll to Top