Lagergrens lektion: Här är min bästa puttövning!

I Svensk Golf ger Joakim Lagergren lektioner. Nu om puttning.

Lagergrens lektion: Här är min bästa puttövning!
Joakim Lagergren tipsar om sin bästa puttövning. //Foto: Jann Lipka

"Det viktigaste är inte att bollen rullar i hål – utan att den går förbi..."

Riktigt bra puttövningar hjälper dig inte bara att hitta en pålitlig känsla för hur det rullar på greenerna. Nej, det går att klämma in betydligt fler moment. I övningen som jag nog mest själv använder tränas både greenläsning, fokus och hastighetskontroll. Trots att du inte i första hand behöver sänka bollen.  

Så hur ska du göra? Leta först upp ett hål där du i bästa fall kan sätta ut peggar upp till tolv meter från hål i två olika riktningar, som placeras ut med två meters mellanrum. Bestäm dig sedan för en tydlig mental gräns på kanske 70 centimeter bakom hål där putten ska räknas som klar. 

Den första putten slår jag från fyra meter från hål. Hamnar denna putt bakom hål och inom 70 centimeter så får jag gå över till andra sidan och slå den från samma avstånd, men i den andra lutningen. När denna putt är klar går jag över till nästa längd och slår nästa putt från sex meter. Det viktigaste är inte att bollen rullar i hål – utan att den går förbi och därmed fått chansen att gå i. Stannar putten innan hål får jag bita i det sura äpplet och börja om från början, tills jag klarar av att hamna inom gränsen från samtliga avstånd.


• På övningsgreenen: Pegga upp!
Sätt ut peggar upp till tolv meter från hål i två olika riktningar. För att puttarna ska slås i olika lutningar under övningen. 

Jag är en bra puttare!
Ja
12
28
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!