5de4403e325eb

Artiklar

Innebandyvärldsmästaren i Gör om mig

Ny sport. Nya utmaningar och ny tränare. Den tidigare landslagsbacken i innebandy Henrik Quist har blivit golfbiten. 

Text: Olof Åsgård • 2017-05-24 Uppdaterad 2017-05-24

I Gör om mig ska han tillsammans med Golfskolans tränare Linda Lindell styra upp spelet och svingen. Bladet och bollen är avsevärt mind-re än vad han är van vid. Rörelsen är annorlunda och till och med det tidigare så framgångsrika bollsinnet är en liten bov i dramat.

När Henrik Quist slungar ner klubban mot bollen under sin första svinglektion i Gör om mig, lämnar bollen bladet som skjuten ur en kanon men farten bromsas snabbt upp av vinden och bollen driver långsamt ut till höger och landar en bra bit över nätet på den dimtäckta rangen på Ringenäs Golfklubb. Henrik Quist jämrar sig besviket men lägger snabbt upp en ny boll och försöker igen.     

På en innebandyplan kunde den fyrfaldige VM-mästaren Henrik Quist styra och ställa lite som han ville från sin backposition. På golfbanan har inte samma kontroll infunnit sig för 23-handicapparen.
Men under Gör om mig hoppas 35-åringen från Torslanda att det ska lossna och att han får svar på vad han gör fel och hur han ska göra för att bli bättre.

Gör Om Mig: Henrik sänkte sig två gånger – på tre dagar

Till hjälp finns nu den rutinerade golftränaren Linda Lindell. Tillsammans ska de få bollkänslan att fungera lika bra på gräs som den gjorde på parketten och lägga upp en bra träningsplan så att Henrik Quist når sitt mål med Gör om mig – handicap 18.

När Svensk Golf läste ansökningarna till årets Gör om mig var det många som berättade om samma problematik som Henrik Quist. Goda bollkunskaper och tidigare idrottsbakgrund på någon slags nivå, men de har relativt knappa golfkunskaper och har i stort sett aldrig fått instruktioner av en tränare.

Signifikativt för den här gruppen är också att många slår relativt långt och har sänkt sin handicap mycket i början av golfkarriären. Sen blev extraslagen färre och många beskriver att när de missar – då missar de rejält.

– De som har bra ögon-handkoordination men också en instabil svingrörelse har ofta lättare att hitta en kompensation som gör att de kommer ner till bollen ganska bra. Men ihop med en hög svinghastighet kan missarna bli stora, säger Linda Lindell. 

TV: Häng med bakom kulisserna i Gör om mig

Henrik Quists vanligaste miss är långt till höger och beror bland annat på att han svingar utifrån och in, har öppet blad i träffen och som många andra – använder mer armar än kropp.

Och det behövs inte många svingar på Ringenäs GK:s range innan tränaren har sin första diagnos klar.

– En bättre uppställning kommer göra underverk för din golf, säger Linda Lindell och instruerar Henrik Quist att fälla överkroppen mer så att han hamnar mer över bollen och inte står så upprätt.

Hon förklarar att eftersom Henrik Quist börjar baksvingen med att dra klubban inåt gör hans upprätta uppställning att klubban inte får plats att följa samma spår på vägen ner. Han kompenserar det genom att få klubban att komma ner utifrån och in.

– Problemet är att den rörelsen blir instabil och svårtajmad eftersom du tvingas “kasta” klubban med armarna och inte arbetar tillräckligt med höfter, bål och rygg.

TV: Så mycket längre slår du med rätt boll

Henrik Quist har bara spelat golf kontinuerligt ett par säsonger och har inte tränat särskilt mycket eller sökt hjälp av en tränare förr. Han har mest spelat och försökt bemästra svingrörelsen själv ute på banan.

Första steget i omgörningen blir därför en uppfräschning och ökad förståelse för grundernas betydelse för en välfun-gerande golfsving.
Så från och med nu gäller rätt uppställning, rätt grepp och grepptryck och att aldrig slarva med siktet.

– Du och många i din situation behöver en bra grund att stå på, det är en förutsättning för att bli bättre. Sedan är det enklare att bygga vidare, säger Linda Lindell.

Under deras första lektion tillsammans kämpar Henrik Quist med att få de nya direktiven att stämma och blir lite frustrerad över att bollarna inte gör som han vill.
– Strunta i bollen i det här läget, säger Linda Lindell och förklarar att innebandyikonens huvud spelar ett mentalt spratt med honom när han försöker komma mer inifrån och ut med klubban.
– För att få bort högerskruven måste du svinga till höger, det känns obekvämt och du vill omedvetet dra dig så långt från högersidan som möjligt.

Henrik Quist lyssnar, lägger upp en ny boll, checkar av greppet, bladets position, fäller ryggen och försöker igen. Och vips flyger bollen iväg med en lätt vänsterskruv. Men han fortsätter att koncentrera sig för att upprepa samma sak vid nästa slag. Ibland går det, andra gånger inte. Vem har sagt att det ska vara lätt att göras om.  

Linda Lindell tycker att chanserna är goda för att Henrik Quist kommer nå under handicap 18 och kanske ännu lägre. Det viktigaste blir att han lägger tid på träning och hela tiden checkar av de rutiner som de gått igenom.

Eftersom Linda Lindell inte alltid kommer finnas till hands för att kontrollera eller svara på frågor så kommer Henrik Quist få ett antal checklistor för grepp, uppställning och sikte som han kan kontrollera på egen hand.

– Jag kommer ge honom verktygen och förklara vad som ska göras men det är Henrik som äger sin egen förändringsprocess och i slutändan är det upp till honom hur det går.  


Text: Olof Åsgård • 2017-05-24
ArtiklarGolfskolan
Scroll to Top